Qualcomm: Η μετάβαση στους επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM στα PC είναι αναπόφευκτη

    Όπως είναι γνωστό, η Qualcomm είναι ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές SoCs (System-on-Chips) στον κόσμο, με υψηλό μερίδιο αγοράς στις φορητές συσκευές (π.χ. κινητά, tablets) ενώ δεν απουσιάζει και…

    snap
    Όπως είναι γνωστό, η Qualcomm είναι ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές SoCs (System-on-Chips) στον κόσμο, με υψηλό μερίδιο αγοράς στις φορητές συσκευές (π.χ. κινητά, tablets) ενώ δεν απουσιάζει και από την αγορά των υπολογιστών Windows, με προϊόντα όπως τα Snapdragon 8cx και 8cx Gen2. Όλα τα προϊόντα της Qualcomm βασίζονται σε ISA (Instruction Set Architecture) της ARM, με τη Microsoft να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Qualcomm στην αγορά των Windows PCs με το εγχείρημα Windows-on-ARM (WoM) που καθιστά δυνατή τη συνεργασία του λειτουργικού συστήματος Windows με επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM. Μέχρι σήμερα ωστόσο, οι επεξεργαστές της Qualcomm αποδείχτηκε ότι είχαν ισχύ χαμηλότερη των προσδοκιών με αποτέλεσμα να μην υπήρχε μεγάλο νόημα να επιλέξει κάποιος έναν φορητό υπολογιστή με τέτοιου τύπου hardware έναντι κάποιου άλλου με επεξεργαστή αρχιτεκτονικής x86-64 (AMD, Intel). Κατά τη διάρκεια της ημέρας επενδυτών, η Qualcomm έκανε γνωστό ότι βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης νέων επεξεργαστών για υπολογιστές Windows, οι οποίοι θα αναπτυχθούν από την Nuvia Inc. ένα start-up που εξαγόρασε πριν λίγο καιρό και το οποίο ίδρυσαν πρώην μηχανικοί της Apple, οι οποίοι είχαν μεγάλη συμμετοχή στην σχεδίαση των επεξεργαστών A-series (και M-series) της εταιρείας από το Κουπερτίνο, στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η εταιρεία σκοπεύει να ξεκινήσει τον δειγματισμό σε κατασκευαστές φορητών υπολογιστών μέσα στο 2022 έχοντας βάλει στόχο οι πρώτοι φορητοί υπολογιστές με ARM-based επεξεργαστές που θα ανταγωνίζονται την M-series της Apple να κυκλοφορήσουν μέσα στο 2023. Η Qualcomm βεβαίως δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί τις προσπάθειες της καθώς σκοπεύει να εισέλθει δυναμικά και στην αγορά των κέντρων δεδομένων αλλά και στην αγορά των αυτοκινήτων.