Plaisio @ CES 2023 | Το BMW i Vision Dee είναι το αυτοκίνητο-χαμαιλέοντας!

    Πέρυσι στη CES η BMW έδειξε ένα κόνσεπτ που όσοι το είδαν — και δη από κοντά — κατάλαβαν ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για κάτι πραγματικά ρηξικέλευθο και εντυπωσιακό: το iX Flow ή αν προτιμάτε το…

    BMW-i-VisionD-CES23-Main
    Πέρυσι στη CES η BMW έδειξε ένα κόνσεπτ που όσοι το είδαν — και δη από κοντά — κατάλαβαν ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για κάτι πραγματικά ρηξικέλευθο και εντυπωσιακό: το iX Flow ή αν προτιμάτε το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που άλλαζε χρώματα!
    Η τεχνολογία στην οποία βασιζόταν βέβαια βρισκόταν στα «σπάργανα», με αποτέλεσμα το εν λόγω ηλεκτροκίνητο όχημα να εναλλάσσεται μεταξύ τριών (μάλλον βαρετών) χρωμάτων όλων κι όλων — γκρι, λευκό και μαύρο — αλλά η αρχή είχε γίνει. Όλοι λοιπόν περίμεναν να δουν πώς θα εξέλισσε την πρότασή της η BMW στη φετινή CES κι εκείνη δεν τους απογοήτευσε. Στο Λας Βέγκας λοιπόν έκανε πρεμιέρα το i Vision Dee (Digital Emotional Experience), ένα σπορ σεντάν που έχει τη δυνατότητα να εναλλάσσεται μεταξύ 32 χρωμάτων. Το περίβλημά του αποτελείται από 240 τμήματα e-paper με e-Ink, τα οποία μάλιστα μπορούν να προγραμματιστούν και να προσαρμοστούν ανεξάρτητα, επιτρέποντας στον κάτοχό του να δημιουργήσει επί του πρακτέου απεριόριστους συνδυασμούς (κατά πόσο αυτό είναι νόμιμο ή παράνομο, αυτή είναι μια άλλη, μεγάλη κουβέντα). Το είδος του e-paper που έχει χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του i Vision Dee είναι το Prism 3, το οποίο ξεχωρίζει για την ευκολία στην κατασκευή (παράγεται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη) και τη χαμηλή κατανάλωση πόρων του. Όπως εξήγησε η E Ink, «η τεχνολογία οθόνης μας είναι χαμηλής κατανάλωσης διότι είναι δισταθής. Σε συνδυασμό με την κορυφαία ενεργειακή αποδοτικότητα του ψηφιακού χαρτιού, η E Ink επιτρέπει στους συνεργάτες της να ανατρέπουν το status quo στις βιομηχανίες τους μέσω βιώσιμων τεχνολογιών που έχουν ενσωματωθεί πλέον παντού, από τα eReaders και τα smartphones, στον ιατρικό εξοπλισμό και τις ψηφιακές σημάνσεις». Για την ώρα πάντως η E Ink δουλεύει με την BMW έτσι ώστε να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των πάνελ e-paper όπως επίσης και να μειώσουν το συνολικό κόστος. Το όχημα της BMW φέρει κι άλλες τεχνολογίες αιχμής όπως συστήματα υποβοήθησης μέσω AI, μεγάλου μεγέθους οθόνες στο παρμπρίζ κ.α. Όσο για πιθανή μετάβαση στη φάση παραγωγής; Το όλο πρότζεκτ είναι εσωτερικό της BMW επί του παρόντος, παρ’ ότι έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον εταιρειών από διάφορους κλάδους. Και το κυριότερο; Ποιος ξέρει τι θα μας δείξουν σε έναν χρόνο από σήμερα οι Γερμανοί… Παρακολουθήστε το Plaisio Blog και τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Πλαισίου για ακόμα περισσότερα τεχνολογικά νέα και εξελίξεις από την CES 2023 και την αποστολή μας στο Λας Βέγκας!