Παιδικό Δωμάτιο: Τα πάντα για τα χρώματα & τη διακόσμηση

Το παιδικό δωμάτιο είναι το «βασίλειό» τους. Είναι το μέρος όπου περνούν πολλές ώρες μέσα στη μέρα. Ξεδιπλώνουν τη φαντασία τους, δημιουργούν, οραματίζονται, διασκεδάζουν, μελετούν, χαλαρώνουν και πολλά-πολλά ακόμη.

παιδικό δωμάτιο διακόσμηση

Το παιδικό δωμάτιο είναι το «βασίλειό» τους. Είναι το μέρος όπου περνούν πολλές ώρες μέσα στη μέρα. Ξεδιπλώνουν τη φαντασία τους, δημιουργούν, οραματίζονται, διασκεδάζουν, μελετούν, χαλαρώνουν και πολλά-πολλά ακόμη. Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, το παιδικό δωμάτιο θα πρέπει να εμπνέει θαλπωρή & ηρεμία, αλλά και να ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα & τη θετική σκέψη.

 

Ακούγεται περίπλοκο, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι. Αν προσέξεις εξ’ αρχής 2-3 βασικά πραγματάκια, τότε να είσαι σίγουρος πως έχεις κάνει την καλύτερη επιλογή για το μικρό σου. Άλλωστε, τι καλύτερο να αφιερώσεις λίγο από το χρόνο σου για το πρώτο του παιδικό δωμάτιο; Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα βασικά σημεία στα οποία θα πρέπει να εστιάσεις την προσοχή σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι αυτά που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την παιδική συμπεριφορά και ψυχολογία. Ας ξεκινήσουμε!

Χρώματα: Ποιο να επιλέξω;

Το ότι φτιάχνουμε ένα παιδικό δωμάτιο δε σημαίνει πως αγοράζουμε ό,τι έχει χρώμα. Ίσα-ίσα που θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τους χρωματικούς τόνους στους οποίους θα κινηθούμε. Και αυτό διότι, όχι μόνο επηρεάζουν την ψυχολογία των παιδιών, αλλά επιδρούν και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων τους. Σύμφωνα με μελέτες, το χρώμα του παιδικού δωματίου μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, τη μνήμη, το μεταβολισμό, την κινητικότητα και φυσικά τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της μελέτης.

 

Σε γενικές γραμμές, για ένα παιδικό δωμάτιο ενδείκνυνται τα ψυχρά χρώματα (μοβ, μπλε, πράσινο, ροζ) και οι ενδιάμεσες αποχρώσεις τους, καθώς εμπνέουν ηρεμία και αποτρέπουν το άγχος και τον εκνευρισμό. Πιο αναλυτικά:

ΜΩΒ

Χαρίζει ηρεμία και χαλαρώνει, λόγω του συνδυασμού μπλε με κόκκινο από τον οποίο προκύπτει. Αποτελεί μία καλή επιλογή τόσο για αγόρια, όσο και για κορίτσια (μην το φοβηθείς!).

ΜΠΛΕ

Μειώνει την ένταση, το άγχος και την επιθετικότητα, ενώ συμβάλλει στη συγκέντρωση, τη χαλάρωση και τον ύπνο. Αποτελεί «safe» επιλογή για ένα αγορίστικο παιδικό δωμάτιο και δε θα σε δυσκολέψει καθόλου το ταίριασμα με τα υπόλοιπα διακοσμητικά και έπιπλα του χώρου.

ΠΡΑΣΙΝΟ 

Είναι ένα χρώμα που προσφέρει ηρεμία στο μυαλό και στο σώμα και χαρίζει ευεξία. Ειδικά αν το παιδί λατρεύει τα ζωάκια, θα σου προτείναμε να ακολουθήσεις το concept «ζούγκλα» ή «δάσος» και να δημιουργήσεις ένα θεματικό δωμάτιο που σίγουρα θα ξεχωρίζει. Όρεξη να έχεις μόνο!

ΡΟΖ

Το ροζ συμβάλλει στη χαλάρωση και φυσικά είναι το αγαπημένο χρώμα των κοριτσιών (μικρών και μη!). Αν το επιλέξεις, πρόσεχε να μην καλύπτει μεγάλες επιφάνειες. Το παιδί μεγαλώνοντας αλλάζει προτιμήσεις και ίσως αργότερα το θεωρήσει αρκετά «girly» και παιδικό.

#01 Όχι έντονα χρώματα στους τοίχους

 

Αν θέλεις να έχουν όλοι οι τοίχοι το ίδιο χρώμα, τότε καλύτερα να επιλέξεις μία απαλή απόχρωση από τη χρωματική παλέτα που σου έκανε προηγουμένως «κλικ». Αν θέλεις μία παραπάνω «τσαχπινιά» για το παιδικό δωμάτιο γιατί… το μονόχρωμο το θεωρείς μονότονο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως βάση μία απαλή απόχρωση και σε 1 ή 2 τοίχους να σχεδιάσεις ό,τι θες με κάποιο εντονότερο χρώμα. Πάντα να θυμάσαι όμως πως θα προστεθούν κι άλλα χρωματιστά αντικείμενα/έπιπλα στο χώρο. Γι’ αυτό φρόντισε να μην το παρακάνεις με το χρωματισμό των τοίχων.

#02 Ο φωτισμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο

 

Πέρα του ότι θα αναδείξει τις επιλογές σου όσον αφορά το χρώμα του δωματίου, ο σωστός φυσικός φωτισμός προσφέρει οπτική άνεση που βοηθά τόσο στην ψυχική υγεία, όσο και στην αύξηση της απόδοσης και συγκέντρωσης του παιδιού την ώρα του διαβάσματος. Να θυμάσαι ότι όλα τα παιδάκια φοβούνται το σκοτάδι και είναι απολύτως λογικό. Καλό θα ήταν λοιπόν, εκτός από τον κύριο φωτισμό να υπάρχουν στο χώρο και διάφορα φωτιστικά που θα μπορεί να τα ανάβει μόνο του πριν πάει για ύπνο.

  • Luna Φωτάκι Νυκτός Αρκουδάκι
  • Sentio Φωτιστικό Rusty Globe
  • Sentio Led Φωτιστικό Rabbit
  • Luna Φωτάκι Νυκτός Αστεράκι
  • Paladone Pac Man - Ghost V2 Light
  • Luna Φωτάκι Νυκτός Συννεφάκι

#03 Προσοχή στις κουρτίνες και στα έπιπλα

 

Σύμφωνα με έρευνες, οι βαμβακερές ή σατέν κουρτίνες, δημιουργούν το αίσθημα της ασφάλειας και της θαλπωρής στα παιδιά. Μην ξεχάσεις να τις συνδυάσεις και με το χρώμα των τοίχων! Εδώ μπορείς να «παίξεις» και με πιο φωτεινά χρώματα για να χαρίσεις στο δωμάτιο καθαρότερη εμφάνιση. Όσον αφορά τα έπιπλα, καλό θα ήταν να προτιμήσεις υλικά κοντά στο χρώμα του ξύλου, καθώς δημιουργούν το αίσθημα της ασφάλειας και της άνεσης, ενώ κρατούν το παιδί συγκεντρωμένο σε αυτό που κάνει.

Ώρα λοιπόν, να δημιουργήσεις το δωμάτιο των ονείρων του! Είναι πολύ σημαντικό ο χώρος του να του αρέσει, να του εμπνέει θαλπωρή και χαλάρωση. Επομένως, καλό θα ήταν να επιλέξεις μαζί με το μικρό σου τόσο τα χρώματα, όσο και τα έπιπλα ή τα διάφορα διακοσμητικά που θα τοποθετηθούν στο χώρο. Δες το και ως μία ευκαιρία να περάσετε δημιουργικό χρόνο παρέα.

 

Μπορείς να ξεκινήσεις από τώρα, ρίχνοντας μια ματιά στο plaisio.gr. Όπου θα βρεις μία ΤΕΡΑΣΤΙΑ ποικιλία σε είδη διακόσμησης, αλλά και σε έπιπλα για το παιδικό δωμάτιο. Φυσικά, σε ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ τιμές, για να επιλέξεις ό,τι μα ό,τι σου αρέσει!