Δήμητρα Δημάκου
    Ιουν 1, 4:26μμ

    Παιχνίδι & Οφέλη για το παιδί

    Για τα παιδιά δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Γι’ αυτό, η λέξη "Παιχνίδι" δε πρέπει να είναι συνυφασμένη μόνο με τη χαρά, την ξεγνοιασιά ή τη διασκέδαση. Πρέπει να είναι και…

    Mother,And,Kids,Daughters,Sitting,In,A,Playroom,,Playing,A

    Για τα παιδιά δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Γι’ αυτό, η λέξη "Παιχνίδι" δε πρέπει να είναι συνυφασμένη μόνο με τη χαρά, την ξεγνοιασιά ή τη διασκέδαση. Πρέπει να είναι και με τη μάθηση, τη δημιουργικότητα και την πολύπλευρη ανάπτυξη. Πάμε να δούμε όμως πιο συγκεκριμένα, πως τα παιδιά κερδίζουν... παίζοντας;

    Πνευματική & Γνωστική Ανάπτυξηπαιχνίδι και γνωστική ανάπτυξη

    Τα είδη των παιχνιδιών είναι πολλά και τα χαρακτηριστικά τους διαφέρουν. Λίγο-πολύ όμως σε όλα τα παιχνίδια, τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται, να θυμούνται, να αξιολογούν τις καταστάσεις και να χρησιμοποιούν τη λογική και την περιέργειά τους, για να βρουν τη λύση. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, εξασκούνται στην ανάγνωση, γνωρίζουν καινούριες λέξεις και μαθαίνουν να εκφράζουν ώριμα και συγκεκριμένα τις σκέψεις τους.  Παράλληλα, όση ώρα απασχολούνται, αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη και αυτοσχεδιάζουν για να ανακαλύψουν νέες ιδέες, που θα τους οδηγήσουν στον τερματισμό! Όλα τα παιχνίδια έχουν κάποιους στόχους. Να σαμποτάρεις τον αντίπαλο, να βγεις πρώτος, να μαζέψεις τους περισσότερους πόντους... Στην προσπάθειά τους λοιπόν να φέρουν εις πέρας την αποστολή του παιχνιδιού, τα παιδιά μένουν προσανατολισμένα στον απώτερο στόχο. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουν την ικανότητα της προσοχής και της συγκέντρωσης. Είναι σημαντικό να θυμάσαι, πως ο εγκέφαλος τους διαμορφώνεται και αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Επομένως, εύκολα επιτυγχάνεται η καλλιέργεια των γνωστικών δεξιοτήτων και η διεύρυνση των πνευματικών ωφελειών.  Όμως, για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί προσεκτικά το κάθε παιχνίδι, προτού δοθεί στα παιδιά. Ειδικά αν μιλάμε για την προσχολική ηλικία.

    Κοινωνικές Δεξιότητες & Επικοινωνία

    παιχνίδι ομαδικό

    Τα παιδιά πολλές φορές επιλέγουν να παίζουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια παρέα με τους φίλους ή με τους γονείς τους. Άλλοτε ψάχνουν να βρουν κρυμμένους θησαυρούς σε ανεξερεύνητες πολιτείες, άλλοτε προσπαθούν να μιμηθούν τους μεγαλύτερους στη φροντίδα του σπιτιού και άλλοτε με σωστή στρατηγική να βγουν νικητές! Οι υποθέσεις και το είδος του παιχνιδιού μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Αυτό που παραμένει ίδιο όμως, είναι ότι μέσα από τα ομαδικά αυτά παιχνίδια τα παιδιά μαθαίνουν να δημιουργούν και να διατηρούν τις σχέσεις τους. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας συνεργάζονται, συμβιβάζονται, αναγνωρίζουν και καταλαβαίνουν τα συναισθήματα των άλλων, μοιράζονται, λύνουν τις διαφωνίες τους και το πιο σημαντικό… ακολουθούν κανόνες. Ακόμα, παίζοντας με άλλους, τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν. Φτάνουν στο σημείο να καταλαβαίνουν όσα λέγονται -και πολλές φορές όσα δεν λέγονται- διαβάζοντας τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος. Μπορούν να ξεκινήσουν και να συνεχίσουν συζητήσεις, αλλά και να εκφράσουν τις σκέψεις και τα «θέλω» τους. Με απλά λόγια, όταν τα παιδιά επιλέγουν να παίξουν παρέα με άλλους κερδίζουν πολλά περισσότερα από όσα είναι φανερά. Αυτό συμβαίνει γιατί μαθαίνουν και κατανοούν τους ρόλους και τους κανόνες όχι μόνο του παιχνιδιού, αλλά και του συνόλου!

    Ψυχοκινητική & Συναισθηματική Ανάπτυξηοφέλη παιδιού από παιχνίδι

    Πρώτα από όλα, το παιχνίδι βοηθάει τα παιδιά να βελτιώσουν τις αδρές ​​κινητικές τους δεξιότητες. Στις μικρότερες ηλικίες για παράδειγμα, καθώς προσπαθούν να φτάσουν το λούτρινο τους μαθαίνουν να μπουσουλάνε και ύστερα να περπατάνε. Ενώ αργότερα, σε πολλά παιχνίδια χρειάζεται να σκαρφαλώσουν, να χοροπηδήσουν να πετύχουν έναν στόχο και να εξασκηθούν -χωρίς να το έχουν επιδιώξει- στο συντονισμό και την ισορροπία. Για σκέψου τώρα, τις κινήσεις των παιδιών όταν ζωγραφίζουν ή φτιάχνουν ένα παζλ... είναι προσεκτικές, σύντομες και στοχευμένες, για να μη χαλάσουν ό,τι έχουν ήδη φτιάξει. Αυτές είναι οι επονομαζόμενες δεξιότητες λεπτής κινητικότητας και αναπτύσσονται με το παιχνίδι! Πέρα από τη σωματική ανάπτυξη όμως, τα παιδιά παίζοντας καταπολεμούν και τους κρυφούς τους φόβους. Αυτό που τους προκαλεί συστολή μπορεί να είναι κάποιο ζώο, μπορεί να είναι το ύψος ή μπορεί να είναι γενικότερα οποιαδήποτε κατάσταση, έννοια ή αντικείμενο. Μέσα σε ένα ελεγχόμενο πλαίσιο, όπως είναι το παιχνίδι, τα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με όλα όσα τα τρομάζουν και εν τέλει τα αντιμετωπίζουν με επιτυχία. Έτσι, αναγνωρίζουν τα όρια του εαυτού τους, ενώ παράλληλα ενισχύεται ο αυτοέλεγχος και η αυτοπεποίθησή τους. Το παιχνίδι λοιπόν είναι ο τέλειος τρόπος, για να ανακαλύψουν τα παιδιά όλες τους τις δυνάμεις -κινητικές και ψυχικές- και στη συνέχεια να τις καλλιεργήσουν. Όλη αυτή η διαδικασία είναι που κάνει το παιχνίδι μία από τις πιο αξέχαστες πτυχές της παιδικής ηλικίας! Διάβασε περισσότερα άρθρα για τους γονείς και το παιδί.
    Συνοψίζοντας, το παιχνίδι – είτε ομαδικό, είτε ατομικό – δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε περιττός χρόνος. Είναι ανάγκη! Μία κούκλα, ένα επιτραπέζιο, μία μπάλα, ένα πατίνι, ένα παζλ… όλα έχουν να προσφέρουν κάτι στα παιδιά, αρκεί να υπάρχει η σωστή επίβλεψη και καθοδήγηση. Τα οφέλη του παιχνιδιού είναι πολλά και κυρίως ανεκτίμητα. Δεν έχετε τίποτα άλλο λοιπόν,  παρά να τα ανακαλύψετε παρέα… από σήμερα!