OpenAI: Διαθέσιμο το GPT-4, με την υποστήριξη της Microsoft

    Θέτοντας ισχυρότερες βάσεις και παραμένοντας ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό, το Αμερικανικό ερευνητικό εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) OpenAI ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα του νέου γλωσσικού…

    GPT-4-2
    Θέτοντας ισχυρότερες βάσεις και παραμένοντας ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό, το Αμερικανικό ερευνητικό εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) OpenAI ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα του νέου γλωσσικού μοντέλου GPT-4, το οποίο τροφοδοτεί εφαρμογές όπως το ChatGPT και το νέο Bing της Microsoft.
    Η πολυσυζητημένη startup — η οποία αποτελείται από τη μη κερδοσκοπική OpenAI Incorporated και την κερδοσκοπική θυγατρική OpenAI Limited Partnership και χρηματοδοτείται από την Microsoft —  ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα του αναμενόμενου GPT-4, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη, γνωστή και ως GPT-3.5. Αν και λιγότερο ικανό από τους ανθρώπους σε πολλά σενάρια, σύμφωνα την ανακοίνωση της OpenAI, το νεότερο και ισχυρότερο πολυτροπικό (multimodal) μοντέλο είναι ικανό να δέχεται εικόνες και δείγματα κειμένου, τα οποία μπορούν να το ωθήσουν στη δημιουργία περιεχομένου, παρουσιάζοντας ρεαλιστικές (human-level) επιδόσεις σε διάφορα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά σημεία αναφοράς. [caption id="attachment_96964" align="alignnone" width="1200"] Image Credit: OpenAI © 2015 – 2023[/caption] Το GPT-4 είναι λιγότερο πιθανό να ανταποκριθεί σε αιτήματα για «μη επιτρεπόμενο» περιεχόμενο κατά 82% (σε σχέση με τον προκάτοχό του) και έχει 40% υψηλότερη βαθμολογία σε ορισμένα τεστ πραγματικότητας. Οι ανακριβείς απαντήσεις, γνωστές ως «παραισθήσεις», αποτελούν πρόκληση για πολλά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε χαρακτηριστικά η OpenAI. Μάλιστα, σε μια προσομοίωση εξετάσεων του δικηγορικού σώματος, οι οποίες απαιτούνται από τους αποφοίτους των νομικών σχολών των ΗΠΑ πριν από την άσκηση του επαγγέλματος, κατάφερε να συγκεντρώσει βαθμολογία που το κατέταξε σχεδόν στο 10% των κορυφαίων εξεταζομένων, έναντι του παλαιότερου μοντέλου που βρισκόταν στο 10% των κατώτερων βαθμολογικά εξεταζομένων. [caption id="attachment_96966" align="alignnone" width="800"] Image Credit: OpenAI © 2015 – 2023[/caption] Οι δυνατότητες εισαγωγής κειμένου θα είναι αρχικά διαθέσιμες στους συνδρομητές του ChatGPT Plus και σε προγραμματιστές λογισμικού, με λίστα αναμονής, ενώ η δυνατότητα εισαγωγής εικόνων παραμένει ένα πρώτο δείγμα της έρευνάς της. Το εν λόγω λανσάρισμα σηματοδοτεί το πώς οι εργαζόμενοι στο γραφείο μπορούν να στραφούν στα ολοένα και ισχυρότερα εργαλεία AI για ακόμα περισσότερες εργασίες, αλλά και το πώς οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν «εγκλωβιστεί» στον ανταγωνισμό για να κερδίσουν επιχειρήσεις από παρόμοιες εξελίξεις. Μόλις χθες, η Google ανακοίνωσε ένα «μαγικό ραβδί» (Magic Wand) με το οποίο το λογισμικό της μπορεί να συντάξει σχεδόν οποιονδήποτε τύπο εγγράφου, λίγες ημέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση της Microsoft για την προσ Τεχνητής Νοημοσύνης στο Word, η οποία πιθανώς θα βασίζεται σε τεχνολογία της OpenAI.