Plaisio Blog

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ Ηλιακού Θερμοσίφωνα: Διαλέγεις “Smart” – Ζεις “Eco”

Η εξέλιξη της τεχνολογίας σημειώνεται «επαναστατική» με τις επιρροές της να είναι εμφανείς σε κάθε τομέα της καθημερινότητας. Ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας κυλά… Στο σπίτι! Γι’ αυτό, ας φροντίσουμε να το κάνουμε αποδοτικότερο, ασφαλέστερο, οικονομικότερο και πολύ πιο άνετο.

Η κορυφαία πρόταση για ένα sustainable σπίτι, πέρα από το βιώσιμο lifestyle ξεκινάει με την αντικατάσταση/ανακύκλωση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Ο Plaisio Expert🔴 σού λύνει όοοποια απορία έχεις λεπτομερώς, για το τι είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας, πώς λειτουργεί και βάσει ποιων χαρακτηριστικών επιλέγεις τον κατάλληλο για το σπίτι σου.


Τι είναι ο Ηλιακός Θερμοσίφωνας;

Είναι η απλούστερη και η γνωστότερη ηλιακή συσκευή, η οποία συλλέγοντας την ηλιακή ακτινοβολία και μετατρέποντάς την σε θερμότητα, ζεσταίνει το νερό που χρησιμοποιούμε. Επομένως, σου εξασφαλίζει με τον πιο οικονομικό τρόπο ζεστό νερό, ανά πάσα στιγμή. Αποτελείται από έναν ηλιακό συλλέκτη, μία δεξαμενή νερού (boiler), μία βάση εγκατάστασης και ένα σετ υδραυλικής σύνδεσης του συλλέκτη με το boiler.

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

1. Η επιφάνεια του συλλέκτη εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία και θερμαίνει το υγρό στο εσωτερικό του.


2. Το θερμό υγρό στις σωληνώσεις κινείται προς το δοχείο του θερμοσίφωνα μέσα από ένα σπείρωμα, μεταφέροντας τη θερμοκρασία του στο νερό χρήσης.


3. Το ψυχρό, πλέον, υγρό επιστρέφει μέσω των σωληνώσεων στο συλλέκτη θερμότητας για να θερμανθεί ξανά.


4.  Από το δοχείο της συσκευής διοχετεύεται νερό σε υψηλή θερμοκρασία στο σπίτι.

💡 Special info: Το υγρό, με το οποίο μεταφέρεται η θερμοκρασία από και προς το συλλέκτη, δεν έρχεται σε επαφή με τα νερά χρήσης του σπιτιού σου.

ΕΙΔΗ ΗΛΙΑΚΩΝ

[mks_icon icon=”fa-chevron-right” color=”#000000″ type=”fa”] Ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς της ηλιακής ενέργειας διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:

#𝟘𝟙 Ανοικτού Κυκλώματος

[mks_icon icon=”fa-share” color=”#eae735″ type=”fa”] Το νερό χρήσης ρέει μέσα από τον συλλέκτη, θερμαίνεται και αποθηκεύεται στο δοχείο ζεστού νερού χρήσης. Στους θερμοσίφωνες ανοικτού τύπου, το νερό χρήσης περνάει μέσα από τον συλλέκτη, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα όταν το νερό περιέχει άλατα, με αποτέλεσμα να θεωρείται ανθυγιεινό.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος είναι:

[mks_icon icon=”fa-plus-circle” color=”#34aa7f” type=”fa”] Απλούστεροι και Φθηνότεροι.

[mks_icon icon=”fa-minus-circle” color=”#dd3333″ type=”fa”] Προβληματικοί σε χαμηλές θερμοκρασίες (παγετούς), γιατί δεν μπορούν να προστεθούν αντιψυκτικά μείγματα.

#𝟘𝟚 Κλειστού Κυκλώματος

[mks_icon icon=”fa-share” color=”#eae735″ type=”fa”] Το νερό χρήσης δεν ρέει, αλλά βρίσκεται αποθηκευμένο στο boiler. Ενώ, η μεταφορά ενέργειας από το συλλέκτη στο μπόιλερ γίνεται με τη βοήθεια του κλειστού κυκλώματος, που περιέχει άλλο νερό, διαχωρισμένο πλήρως από το νερό χρήσης.

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες κλειστού κυκλώματος είναι:

[mks_icon icon=”fa-plus-circle” color=”#34aa7f” type=”fa”] Ανθεκτικοί στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, ενισχύοντας την προστασία των ηλιακών συλλεκτών. Διαθέτουν μεγαλύτερο όριο ζωής ακόμη και κατά 50%, ενώ επιτυγχάνουν και το μέγιστο βαθμό απόδοσης.

#𝟘𝟛 Φυσικής Κυκλοφορίας

[mks_icon icon=”fa-share” color=”#eae735″ type=”fa”] Στους ηλιακούς θερμοσίφωνες φυσικής ροής, η κυκλοφορία του νερού γίνεται με φυσικό τρόπο. Το ζεστό νερό δηλαδή, ανεβαίνει μόνο του ψηλά και ωθεί το κρύο νερό στο boiler, να επιστρέψει στο συλλέκτη για να θερμανθεί.

*Tο boiler είναι υποχρεωτικά πιο ψηλά από τον ηλιακό συλλέκτη.

#𝟘𝟜 Βεβιασμένης Κυκλοφορίας

[mks_icon icon=”fa-share” color=”#eae735″ type=”fa”] Στους ηλιακούς θερμοσίφωνες βεβιασμένης ροής, η κίνηση του νερού γίνεται με τη βοήθεια μια συσκευής που λέγεται κυκλοφορητής και εξασφαλίζει τη κυκλοφορία νερού από το συλλέκτη στο δοχείο.

*Tο boiler μπορεί να βρίσκεται και χαμηλότερα από τον συλλέκτη.

ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΡΗ

[mks_icon icon=”fa-chevron-right” color=”#000000″ type=”fa”] Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, ανεξάρτητα από το είδος τους, αποτελούνται από δύο βασικά μέρη:

  •  Το τμήμα συλλογής ηλιακής ενέργειας: Οι ηλιακοί συλλέκτες, δηλαδή η επιφάνεια απορρόφησης της ηλιακής ενέργειας.
  •  Το τμήμα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας: Το ηλιακό δοχείο, δηλαδή η δεξαμενή αποθήκευσης του ζεστού νερού χρήσης. Διαθέτει και ηλεκτρική αντίσταση με θερμοστάτη, για να μπορεί να παράγεται ζεστό νερό και σε άσχημες καιρικές συνθήκες.

💡 Special info: Τα δύο αυτά μέρη είναι συναρμολογημένα μαζί και συνδέονται με σωληνώσεις, αλλά σε μεγαλύτερα συστήματα μπορούν να είναι και χωριστά και να χρησιμοποιούνται αντλίες για την κυκλοφορία του θερμαινόμενου μέσου, ειδικά όταν το τμήμα αποθήκευσης δεν βρίσκεται στον ίδιο χώρο με το τμήμα συλλογής.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Νο1 Χωρητικότητα Δεξαμενής

Η χωρητικότητα της δεξαμενής εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων που καταναλώνουν ζεστό νερό. Συνήθως, για τη σωστή επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα, υπολογίζουμε 40Lt/άτομο.  Ενδεικτικές τιμές:

Έως 2 άτομα > 100Lt

Από 3 έως 5 άτομα > 150Lt

Από 6 άτομα και άνω > 250Lt

Νο2 Υλικό Δεξαμενής

Γυαλί: Η χρήση επισμαλτωμένης λαμαρίνας (γυαλί) αποτρέπει τη δημιουργία μικροοργανισμών στο θάλαμο. Το γυαλί αντέχει σε σκληρά νερά, έχει υψηλή ελαστικότητα και δυνατότητα συστολής-διαστολής σε απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας.

 

Inox: Με τη χρήση ανοξείδωτου boiler επιτυγχάνεται καλύτερη συντήρηση θερμοκρασιών στο εσωτερικό της δεξαμενής. Αποτελεί, επίσης, ένα υλικό που ενδείκνυται για περιοχές με κακή ποιότητα νερού, ενώ παράλληλα έχει υψηλή αντοχή στη διάβρωση και την ηλεκτρόλυση.

Νο3 Επιφάνεια Συλλέκτη

Όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του συλλέκτη, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η θέρμανση του νερού. Βέβαια, το μέγεθος που θα επιλέξεις, εξαρτάται και από τον προβλεπόμενο χώρο για τον ηλιακό σου, στην ταράτσα ή την κεραμοσκεπή.

Νο4 Σημείο Εγκατάστασης

Ταράτσα

Ο ηλιακός τοποθετείται με σταθερότητα στην αντίστοιχη θέση της ταράτσας.

Κεραμοσκεπή

Η απόδοση του θερμοσίφωνα τις μέρες που έχει ηλιοφάνεια, εξαρτάται άμεσα από τη θέση στην οποία θα τοποθετηθεί στην κεραμοσκεπή.

Νο5 Τρόπος Σύνδεσης

Διπλής Ενέργειας

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας διπλής ενέργειας λειτουργεί με 2 τρόπους: Είτε με ηλιακή ενέργεια, είτε με ηλεκτρικό ρεύμα.Τριπλής Ενέργειας

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας τριπλής ενέργειας, πέρα από την ηλιακή ενέργεια και το ρεύμα, χρησιμοποιεί και το κεντρικό σύστημα θέρμανσης για να ζεστάνει το νερό χρήσης.

𝓕𝓐𝓒𝓣𝓢

[mks_icon icon=”fa-check-square-o” color=”#34aa7f” type=”fa”] Ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να λειτουργεί και χωρίς καθόλου ρεύμα. Εκμεταλλεύεται το 95% της δωρεάν ενέργειας του ήλιου για θέρμανση του νερού.

[mks_icon icon=”fa-check-square-o” color=”#34aa7f” type=”fa”] Η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής ενός ηλιακού θερμοσίφωνα ξεπερνά τα 19 έτη.

[mks_icon icon=”fa-check-square-o” color=”#34aa7f” type=”fa”] Η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, με σκοπό την καλή απόδοσή του, είναι ζωτικής σημασίας.

[mks_icon icon=”fa-check-square-o” color=”#34aa7f” type=”fa”] Με τη χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα μπορείς να εξοικονομήσεις έως και 90% από την κατανάλωση ρεύματος.

[mks_icon icon=”fa-check-square-o” color=”#34aa7f” type=”fa”] Ο ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελεί την πλέον οικολογική λύση για την θέρμανση του νερού, με σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα άνθρακα, καθώς στηρίζεται σε καθαρά φυσικό τρόπο λειτουργίας.

[mks_icon icon=”fa-check-square-o” color=”#34aa7f” type=”fa”] Με την τοποθέτηση, δε χρειάζεται να περιμένεις πια να θερμανθεί το νερό. Έχεις σταθερά ζεστό νερό όλη τη μέρα.

[mks_icon icon=”fa-check-square-o” color=”#34aa7f” type=”fa”] Σε απαλλάσσει από το άγχος του να ανάψεις ή να σβήσεις τον θερμοσίφωνα κάθε φορά.

𝓣𝓘𝓟𝓢

01 Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες πρέπει να έχουν φορά προς τον Νότο, καθώς βρισκόμαστε στο βόρειο ημισφαίριο.


02 Η προστασία του ηλιακού θερμοσίφωνα από παγετό γίνεται με τη χρήση αντιψυκτικού υγρού. Αυτό χρησιμεύει τους χειμερινούς μήνες, ειδικά τη νύχτα που μπορεί να πέσει η θερμοκρασία υπό του μηδενός.Η τακτική συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα βελτιστοποιεί την ποιότητα, την υγιεινή και την απόδοση λειτουργίας του, κάνοντας παράλληλα οικονομία και στην κατανάλωση ενέργειας.


03 Σημαντικό ρόλο παίζει και η μόνωση του boiler (τύπος, πυκνότητα και πλάτος), η οποία, εφόσον είναι ποιοτική, θα διατηρήσει περισσότερες ώρες ζεστό το νερό.


04 Προστασία Συσκευής: Το ανόδιο μαγνησίου προστατεύει τη δεξαμενή από την οξείδωση και το νερό χρήσης απαλλάσσεται από τη σκουριά.


Ελπίζουμε, οι πληροφορίες και οι συμβουλές του Plaisio Expert🔴 να σε βοηθήσουν αρκετά, κατά την έρευνα αγοράς σου για την εγκατάσταση του ιδανικού ηλιακού θερμοσίφωνα.
Γι’ αυτό,  ΜΗ χάνεις χρόνο! [mks_icon icon=”fa-bell” color=”#ffcc00″ type=”fa”]
[mks_icon icon=”fa-bullhorn” color=”#dd3333″ type=”fa”] Στο plaisio.gr θα βρεις ηλιακούς θερμοσίφωνες, σε τιμές…
𝓢𝓤𝓟𝓔𝓡 «φιλικές»! Μπες ΤΩΡΑ και ανακάλυψέ τα ΟΛΑ!

 

Μ. Κυριακοπούλου

Μ. Κυριακοπούλου