Plaisio Blog

Nikon Z 9 FF Mirrorless Camera: Πλησιάζοντας την τελειότητα!

Η Nikon ανακοίνωσε την κυκλοφορία της Z 9, του πιο προηγμένου κορυφαίου μοντέλου φωτογραφικής μηχανής της έως τώρα. Η Z 9 αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα μπροστά τόσο για τη Nikon όσο και για την επαγγελματική απεικόνιση!

Η εν λόγω mirrorless φωτογραφική μηχανή περιλαμβάνει έναν νέο αισθητήρα 45,7 MP τύπου στοίβας CMOS πλήρους κάδρου, σχεδιασμένο από μηχανικούς της Nikon καθώς και τον εξαιρετικά γρήγορο επεξεργαστή EXPEED 7.

Περιλαμβάνει επίσης το πιο εξελιγμένο σύστημα αυτόματης εστίασης και παρακολούθησης 3D που έχει κυκλοφορήσει από τη Nikon έως τώρα, κορυφαίες στην κατηγορία της δυνατότητες video, εξαιρετική οθόνη ηλεκτρονικού σκόπευτρου ,ταχύτητες έως και 120 fps με πλήρη αυτόματη εστίαση και μέτρηση έκθεσης και άλλα.

Παράλληλα με τη Z 9, η Nikon ανακοίνωσε και την κυκλοφορία του NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S – του πρώτου υπερ-τηλεφακού zoom της σειράς Z – και του προσαρμογέα μοντούρας FTZ II, που βελτιώνει περαιτέρω τη χρήση του προσαρμογέα μοντούρας FTZ που κυκλοφορεί ήδη.

Η Z 9 έχει σχεδιαστεί για όσους επεκτείνουν τα όρια της φωτογράφισης και της βιντεογράφησης. Ταιριάζει σε επαγγελματίες φωτορεπόρτερ που ασχολούνται με άγρια φύση ή αθλήματα όπου απαιτείται κορυφαία λειτουργία EVF και AF καθώς και διαπιστευτήρια ανθεκτικότητας που ξεπερνούν ακόμη και την D6.

Εξυπηρετεί τους επαγγελματίες φωτογράφους σε λήψεις μόδας και εμπορικές λήψεις, καθώς απαιτείται να ξεδιπλώνουν την πλήρη δημιουργικότητά τους με υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες και video, αλλά και τους δημιουργούς περιεχομένου video που αναζητούν ποιοτικές λήψεις σε αποδοτικά και ευέλικτα περιβάλλοντα παραγωγής.

«Η Z 9 είναι η πιο προηγμένη φωτογραφική μηχανή που έχουμε κατασκευάσει ποτέ. Ξεπερνά οτιδήποτε έχει κυκλοφορήσει έως τώρα. Λίγες φωτογραφικές μηχανές πραγματικά αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού και αυτή είναι μία από αυτές. Με την εξαιρετική επεξεργασία, ταχύτητα, τις τεχνολογίες βάσει AI και την εργονομία της Z 9, οι φωτογράφοι ξεπερνούν τις δυσκολίες που προκύπτουν από τον φωτισμό, το θέμα ή το περιβάλλον όπως ποτέ άλλοτε. Εξοπλισμένοι με τις τεχνικές δυνατότητες της φωτογραφικής μηχανής, οι επαγγελματίες θα είναι σε θέση να οδηγήσουν την απόδοσή τους σε νέα επίπεδα», δήλωσε ο Dirk Jasper, Διευθυντής Προϊόντων της Nikon Europe.

Εξαιρετική απόδοση AF και παρακολούθησης 3D

Το σύστημα AF 493 σημείων περιλαμβάνει 405 σημεία AF αυτόματης επιλογής περιοχής (5x περισσότερα από αυτά της Z 7II), ενώ οι 10 λειτουργίες αυτόματης επιλογής περιοχής επιτρέπουν στους χρήστες να βελτιστοποιούν τη ρύθμιση AF ανάλογα με την εργασία τους.

Παράλληλα, το AI βαθιάς μάθησης βρίσκεται στο κέντρο της πιο προηγμένης λειτουργίας ταυτόχρονης ανίχνευσης έως και εννέα διαφορετικών τύπων θεμάτων. Αυτό συνδυάζεται με την παρακολούθηση 3D –  για πρώτη φορά στη σειρά φωτογραφικών μηχανών mirrorless της Nikon – για να βοηθάει ώστε να αποτυπώνεται κάθε σημαντική στιγμή.

© 2021 Nikon Corporation

Από τους ανθρώπους και τα χαρακτηριστικά τους έως ζώα ή οχήματα, η Z 9 αντιλαμβάνεται τι είναι αυτό που φωτογραφίζεται και αντιδρά άμεσα στις αλλαγές στη θέση, τον προσανατολισμό ή την ταχύτητα του θέματος.

Δυνατότητες video που αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού

Η απίστευτη απεικονιστική δύναμη της Z 9 επιτρέπει στους χρήστες να αποτυπώνουν υπέροχα video 8Κ UHD, 4Κ UHD και 4K 120p πλήρους κάδρου και time lapse video στη φωτογραφική μηχανή.

Τα video σε ποιότητα 8K στα 30p μπορούν να διαρκούν έως και 125 λεπτά το ένα, η μεγαλύτερη διάρκεια μεταξύ των φωτογραφικών μηχανών mirrorless¹.

Παράλληλα, μια επερχόμενη ενημέρωση υλικολογισμικού θα επιτρέπει την εγγραφή video RAW 8K σε εξαιρετικά ομαλά 60p². Η πλήρης AF/AE και το AF ανίχνευσης ματιών υποστηρίζει video καθώς η νέα μορφή N-RAW της Nikon διατηρεί τα μεγέθη αρχείων σε διαχειρίσιμο μέγεθος³.

Ισχυρή ταχύτητα

Καταγράψτε περισσότερα από 1.000 καρέ⁴ σε RAW πλήρους ανάλυσης με ταχύτητα 20 fps σε μία ριπή, ακόμη και έως 120 fps με πλήρη δυνατότητα AF/AE στη νέα λειτουργία C+. Ο ταχύτερος ρυθμός σάρωσης στον κόσμο⁵ ουσιαστικά εξαλείφει την παραμόρφωση κλείστρου, σε τέτοιο βαθμό ώστε το μηχανικό κλείστρο να έχει αφαιρεθεί.

Οι ταχύτητες κλείστρου 1/32000 συνδυάζονται με τη δυνατότητα της φωτογραφικής μηχανής να φωτογραφίζει σε ISO 64 για απίστευτο βάθος πεδίου ακόμη και σε ακραίες συνθήκες έντονου φωτισμού.

Σταθερή ορατότητα, σε πραγματικό χρόνο

Η Z 9 διαθέτει την πιο φωτεινή⁶ (3000 nit) οθόνη ηλεκτρονικού σκοπεύτρου, με τεχνολογία διπλής ροής που εξασφαλίζει λήψεις με πάντοτε ζωντανή εικόνα, χωρίς διακοπές, ώστε οι φωτογράφοι να μη χάνουν ούτε μία στιγμή.

Η οθόνη της παρέχει πραγματικά συνεχή προβολή σε πραγματικό χρόνο, που σημαίνει ότι εάν ένα θέμα κινηθεί ή υπάρχει η παραμικρή αλλαγή στη σκηνή που φωτογραφίζεται, ο χρήστης θα το δει.

© 2021 Nikon Corporation
Εργονομία και στιβαρότητα

Ένα ακόμη στοιχείο που εμφανίζεται πρώτη φορά στη Nikon είναι ότι η Z 9 είναι εξοπλισμένη με ανακλινόμενη οθόνη τεσσάρων αξόνων οριζόντια και κατακόρυφα, παρέχοντας στους φωτογράφους τη δυνατότητα να προσαρμόζονται στη στιγμή με γρήγορο και ευέλικτο καδράρισμα.

Αποτελεί ένα πλήρως επαγγελματικό εργαλείο καθώς τα εργονομικά στοιχεία της φωτογραφικής μηχανής, όπως η διάταξη των κουμπιών, έχουν βελτιωθεί με βάση τα σχόλια επαγγελματιών φωτογράφων. Ταυτόχρονα, η ανθεκτικότητά της υπερβαίνει αυτή της D6, εξασφαλίζοντας ότι οι χρήστες αποτυπώνουν τα πάντα ακόμη και υπό δύσκολες συνθήκες.

Ένα νέο κουμπί λειτουργίας AF επιτρέπει στους χρήστες να εναλλάσσουν τις λειτουργίες AF και επιλογή περιοχής AF κατά τη λήψη από το σκόπευτρο, ενώ η επάνω και η πίσω οθόνη LCD και τα βασικά κουμπιά φωτίζονται με ένα πάτημα στον διακόπτη τροφοδοσίας για να αλλάζετε εύκολα τις ρυθμίσεις στο σκοτάδι.

¹ Με βάση έρευνες της Nikon έως και τον Οκτώβριο 2021.
² Απαιτείται ενημέρωση υλικολογισμικού (διαθέσιμη την άνοιξη του 2022) για την ενεργοποίηση της εγγραφής video 8K/60p στη φωτογραφική μηχανή.
³ Το N-RAW παρέχει αρχεία ποιότητας RAW με περίπου το μισό μέγεθος αρχείου από τα αρχεία ProRes RAW. Η εγγραφή σε N-RAW θα είναι δυνατή μόνο κατόπιν ενημέρωσης υλικολογισμικού (διαθέσιμη την άνοιξη του 2022).
⁴ Όταν χρησιμοποιείτε κάρτες ProGrade Digital Cobalt CFexpress.
⁵ Ανάμεσα στις φωτογραφικές μηχανές mirrorless με ανάλυση άνω των 30 MP έως και τον Οκτώβριο 2021. Με βάση έρευνες της Nikon.
⁶ Μεταξύ των φωτογραφικών μηχανών mirrorless πλήρους κάδρου έως και τον Οκτώβριο 2021. Με βάση έρευνες της Nikon.

Με πληροφορίες από το επίσημο ΔΤ της Nikon (© 2021 Nikon Corporation).

Avatar

Β. Ορφανίδης

Techie | Cinephile | Avid Gamer | Star Wars Fan | Whovian | Photographer | Coffee Addict | Biker