Νέο ιδιωτικό δίκτυο & υψηλότερες ταχύτητες από την Dropbox!

    Πολλές εταιρείες στηρίζουν τις διαδικτυακές τους πλατφόρμες σε μεγάλους παρόχους υπηρεσιών cloud, προκειμένου να εξασφαλίσουν ταχύτερη προσβασιμότητα και ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών τους, όπως πχ.…

    Dropbox
    Πολλές εταιρείες στηρίζουν τις διαδικτυακές τους πλατφόρμες σε μεγάλους παρόχους υπηρεσιών cloud, προκειμένου να εξασφαλίσουν ταχύτερη προσβασιμότητα και ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών τους, όπως πχ. το Netflix, το οποίο εκμεταλλεύεται το AWS (Amazon Web Services) δίκτυο της Amazon Ωστόσο, η Dropbox αποφάσισε να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, καθώς πέρυσι μετέφερε τα περισσότερα από τα δεδομένα των χρηστών της σε ένα νέο ιδιόκτητο δίκτυο (εγκαταλείποντας το Amazon AWS) προκειμένου να αποφύγει τη συμφόρηση που δημιουργείται στον ήδη βεβαρημένο Παγκόσμιο Ιστό, καθώς πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί για τις επιδόσεις της πλατφορμας. Το 70% των χρηστών της εταιρείας διαμένουν εκτός των ΗΠΑ, τη στιγμή που τα δεδομένα τους βρίσκονται αποθηκευμένα σε κέντρα δεδομένων επί αμερικανικού εδάφους. Η εταιρεία σκοπεύει να παρακάμψει ολοκληρωτικά τους παρόχους, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο ιδιωτικό δίκτυο δεδομένων, η ανάπτυξη του οποίου ξεκίνησε το 2015 με τη μακροχρόνια μίσθωση «σκοτεινών» (dark) συνδέσμων οπτικής ίνας σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές της Βορείου Αμερικής, της Ευρώπης και της Αυστραλίας. Ο Dan Williams (Head of Production Engineering, Dropbox) δήλωσε σχετικά:
    «Η εταιρεία μας δεν μπορεί να απλώσει τα δικά της καλώδια, ελάχιστες εταιρείες στον κόσμο χρειάζονται πραγματικά μία τέτοια ικανότητα.»
    H Dropbox διαχειρίζεται περισσότερα από 500 petabytes δεδομένων, η μεταφορά και ο συγχρονισμός των οποίων θα πρέπει τώρα να γίνονται μέσω του δικού της δικτύου, μειώνοντας σημαντικά τους χρόνους πρόσβασης/μεταφοράς αλλά και τα κόστη συντήρησης - ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στο Διαδίκτυο. Η δημιουργία αυτού του παγκόσμιου ιδιωτικού δικτύου είναι αναμφισβήτητα μία ριψοκίνδυνη κίνηση, αν όμως η Dropbox καταφέρει να ολοκληρώσει το δύσκολο αυτό έργο - διατηρώντας παράλληλα την κερδοφορία της - πολλοί από τους επικριτές της θα αναγκαστούν να επικροτήσουν την τακτική της και ίσως... να την ακολουθήσουν. Κατά το 3ο τρίμηνο του 2017, η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει την ενεργοποίηση νέων «περιφερειακών επιταχυντών» (regional accelerators) σε Σίδνεϊ, Μαϊάμι και Παρίσι  και στη συνέχεια σε Μαδρίτη και Μιλάνο - προσφέροντας αισθητή βελτίωση στις ταχύτητες συγχρονισμού. Η Dropbox εγγυάται ότι η μετάβαση στο νέο δίκτυο θα πραγματοποιηθεί «αθόρυβα» (αν δεν έχει ήδη γίνει) και χωρίς προβλήματα.