Meta: Απειλεί να αποκλείσει τους Ευρωπαίους χρήστες;

    Χωρίς Facebook και Instagram κινδυνεύουν να μείνουν εκατομμύρια χρήστες στην Γηραιά Ήπειρο, εάν η Meta (τέως Facebook) δεν μπορεί να μεταφέρει, να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα από τους…

    MZ-EU-Scrutiny
    Χωρίς Facebook και Instagram κινδυνεύουν να μείνουν εκατομμύρια χρήστες στην Γηραιά Ήπειρο, εάν η Meta (τέως Facebook) δεν μπορεί να μεταφέρει, να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα από τους Ευρωπαίους χρήστες της σε διακομιστές που εδρεύουν στις ΗΠΑ.
    «Θαμμένο» στην τεράστια ετήσια έκθεση του Αμερικανικού κολοσσού προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission ή SEC), το εν λόγω σενάριο υποδεικνύει πως αν δεν υιοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο - όπου θα επιτρέπεται στην Meta να χρησιμοποιεί τα τρέχοντα πρότυπα συμφωνιών ή «άλλες εναλλακτικές» - η εταιρεία «μάλλον» δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσφέρει τα πιο σημαντικά προϊόντα και τις υπηρεσίες της (βλ. Facebook και Instagram), στην Ευρωπαϊκή Ένωση. [caption id="attachment_77062" align="alignnone" width="900"] Image Credit: JOHN THYS, Getty Images[/caption] Βασικό ζήτημα, σύμφωνα με την Βρετανική business-focused ιστοσελίδα City A.M., είναι οι διατλαντικές μεταφορές δεδομένων, οι οποίες ρυθμίζονται από το Privacy Shield (την αποκαλούμενη «Ασπίδα Απορρήτου») και άλλων συμφωνιών που χρησιμοποιεί η Αμερικανική εταιρεία για την αποθήκευση δεδομένων από Ευρωπαίους χρήστες σε αμερικανικούς διακομιστές. Επί του παρόντος, οι συμφωνίες αυτές βρίσκονται υπό τον αυστηρό έλεγχο της ΕΕ. Η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ χωρών και περιοχών είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή των υπηρεσιών (όπως π.χ. οι στοχευμένες διαφημίσεις), υπογραμμίζει η Meta. Για αυτό και μέχρι τώρα, η εταιρεία χρησιμοποιούσε το προαναφερθέν διατλαντικό πλαίσιο μεταφοράς δεδομένων ως νομική βάση για τη διαβίβαση των αυτών των δεδομένων. Ωστόσο, αυτή η συνθήκη ακυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Ιούλιο του 2020, λόγω παραβιάσεων της προστασίας δεδομένων. Έκτοτε, ΕΕ και ΗΠΑ συνεργάζονται για τη δημιουργία μίας νέας ή επικαιροποιημένης έκδοσης της συνθήκης. Επιπροσθέτως, εκτός από την «Ασπίδα Απορρήτου» προσωπικών δεδομένων, η Meta χρησιμοποιεί και τις λεγόμενες πρότυπες συμβατικές ρήτρες (Standard Contractual Clauses) ως κύρια νομική βάση για την επεξεργασία δεδομένων από Ευρωπαίους χρήστες σε αμερικανικούς διακομιστές. Όμως και αυτές βρίσκονται υπό έλεγχο των Βρυξελών και άλλων μελών της ΕΕ.
    Η απάντηση της Meta
    Με δήλωσή του προς την City A.M., ο Αντιπρόεδρος Παγκόσμιων Υποθέσεων και Επικοινωνιών Nick Clegg προειδοποίησε ότι: «Η έλλειψη ασφαλών και νόμιμων διεθνών διαβιβάσεων δεδομένων θα έβλαπτε την οικονομία και θα παρεμπόδιζε την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που βασίζονται σε δεδομένα της ΕΕ, καθώς αυτές επιδιώκουν να ανακάμψουν από τον Covid-19. Ο αντίκτυπος θα γίνει αισθητός από τις μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, σε πολλούς τομείς. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται σαφείς, παγκόσμιους κανόνες, που υποστηρίζονται από το ισχυρό κράτος δικαίου, για την προστασία των διατλαντικών ροών δεδομένων μακροπρόθεσμα». «Στη χειρότερη περίπτωση, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι μια μικρή εταιρεία τεχνολογίας στη Γερμανία δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί έναν πάροχο cloud με έδρα τις ΗΠΑ ή μία ισπανική εταιρεία ανάπτυξης προϊόντων δεν θα μπορούσε πλέον να εκτελεί μια λειτουργία σε διαφορετικές χρονικές ζώνες. Ένας Γάλλος λιανοπωλητής δεν θα μπορεί πλέον να διατηρεί τηλεφωνικό κέντρο στο Μαρόκο», τόνισε ο Clegg. Και συνέχισε: «Ενόσω οι υπεύθυνοι εργάζονται για μια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση, παροτρύνουμε τις ρυθμιστικές αρχές να υιοθετήσουν μια ρεαλιστική προσέγγιση για να ελαχιστοποιήσουν την αναστάτωση σε χιλιάδες επιχειρήσεις που, όπως το Facebook, βασίζονται σε αυτούς τους μηχανισμούς για τη μεταφορά δεδομένων με ασφαλή τρόπο».
    Η περίπτωση της Ιρλανδίας
    Τον Αύγουστο του 2020 η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (IDPC) δήλωσε στη Meta ότι είχε (προσωρινά) συμπεράνει ότι η χρήση των πρότυπων συμφωνιών δεν ήταν σύμφωνη με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων - γνωστό και ως GDPR. Η επεξεργασία των ευρωπαϊκών δεδομένων σε αμερικανικούς διακομιστές έπρεπε επομένως να ανασταλεί. Ωστόσο, αυτό ήταν απλώς ένα προκαταρκτικό συμπέρασμα, επομένως, στην πραγματικότητα, δεν επήλθε καμία αλλαγή. Η Meta προσέφυγε στο δικαστήριο για να σταματήσει τη διαταγή, αλλά οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι η έρευνα της IDPC έπρεπε να συνεχιστεί. Η τελική ετυμηγορία αναμένεται να δημοσιευθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022. Εάν η IDPC διαπιστώσει πως πράγματι ότι οι πρότυπες συμβατικές ρήτρες είναι παράνομες, η Meta μπορεί να αποφασίσει ότι δεν είναι πλέον εφικτό να προσφέρει ορισμένες από τις υπηρεσίες της σε ολόκληρη την ΕΕ... και έπεται συνέχεια!
    [UPDATE]: Markus Reinisch: «Η Meta δεν απειλεί να φύγει από την Ευρώπη.»
    Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Meta, ότι δηλαδή εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει το Facebook και το Instagram στην Ευρώπη λόγω θεμάτων επεξεργασίας δεδομένων, ο Markus Reinisch (Vice President, Public Policy Europe στην Meta) σχολίασε στο επίσημο blog της εταιρείας: «Υπήρξαν αναφορές στον Τύπο ότι «απειλούμε» να φύγουμε από την Ευρώπη λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τους μηχανισμούς μεταφοράς δεδομένων μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ. Δεν είναι αυτή η αλήθεια. Όπως όλες οι εισηγμένες εταιρείες, έχουμε νομική υποχρέωση να επισημαίνουμε σημαντικούς κινδύνους στους επενδυτές μας. Την περασμένη εβδομάδα, όπως κάναμε και στα προηγούμενα τέσσερα οικονομικά μας τρίμηνα, αποκαλύψαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τους μηχανισμούς μεταφοράς δεδομένων (ΕΕ - ΗΠΑ) αποτελεί απειλή για την ικανότητά μας να εξυπηρετούμε τους Ευρωπαίους καταναλωτές και να διενεργούμε τις δραστηριότητές μας στην ΕΕ. Δεν έχουμε καμία απολύτως επιθυμία να αποσυρθούμε από την Ευρώπη. Φυσικά και δεν θα το κάνουμε. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Meta - όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις, οργανισμοί και υπηρεσίες - βασίζεται σε διαβιβάσεις δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ προκειμένου να εξασφαλίσει τη λειτουργία των υπηρεσιών της σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν είμαστε οι μόνοι. Τουλάχιστον 70 άλλες εταιρείες σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων 10 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, έχουν επισημάνεις αυτούς τους κινδύνους στις οικονομικές τους εκθέσεις.»