Λανσάρισμα στην Κίνα για την κάρτα γραφικών Intel Arc A380

    Μετά από χρόνια προετοιμασίας, η Intel λανσάρισε την πρώτη διακριτή κάρτα γραφικών της στην Κινέζικη αγορά. Η ονομασία της κάρτας γραφικών είναι Intel Arc A380 και ένα από τα εντυπωσιακότερα…

    Intel_1500
    Μετά από χρόνια προετοιμασίας, η Intel λανσάρισε την πρώτη διακριτή κάρτα γραφικών της στην Κινέζικη αγορά. Η ονομασία της κάρτας γραφικών είναι Intel Arc A380 και ένα από τα εντυπωσιακότερα χαρακτηριστικά της είναι το εντυπωσιακά χαμηλό TBP (Thermal Board Power) που επιδεικνύει και που δεν ξεπερνά τα 75W. Αυτό τοποθετεί την κάρτα γραφικών της Intel απέναντι στις GeForce GTX 1650 και Radeon RX 6400 των Nvidia και AMD αντίστοιχα. Η GPU της Intel διαθέτει συχνότητα λειτουργίας (base clock) 2,0GHz ενώ το εύρος του διαύλου της μνήμης είναι 96-bit. Η μνήμη έχει μέγεθος 6GB και είναι τύπου GDDR6.

    Η Intel ισχυρίζεται ότι η Arc A380 περίπου 25% ταχύτερη από την Radeon RX 6400 της AMD, ισχυρισμός που τοποθετεί την απόδοση της κάρτας γραφικών πιο κοντά στην Radeon RX 6500 αλλά με 25% χαμηλότερο κόστος (στην Κίνα, η κάρτα γραφικών της Intel εκτιμάται ότι στοιχίζει κοντά στα €150).

    Σύμφωνα με μετρήσεις της Intel, η Arc A380 είναι ικανή να προσφέρει στους gamers περισσότερα από 60 fps στα παιχνίδια σε ανάλυση Full HD (1080p) επιλέγοντας για την ποιότητα απεικόνισης ρυθμίσεις «μεσαίου επιπέδου». Η κάρτα αναφοράς της Intel (reference board) δεν απαιτεί εξωτερική τροφοδοσία, ωστόσο θα κυκλοφορήσουν και ταχύτερα μοντέλα από τους συνεργάτες AIB (Add-in-Board) της Intel, τα οποία διαθέτουν εξωτερική τροφοδοσία PCI-E 8-pin και έχουν μεγαλύτερο TBP κοντά στα 90-92W.

    Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η Intel θα προχωρήσει στη διάθεση της νέας low-end κάρτας γραφικών της και σε άλλες αγορές ενώ πρόκειται να ανακοινώσει και mid-range αλλά και high-end μοντέλα.