Λαχταριστό πολίτικο τσουρέκι για να μυρίσει το σπίτι Πάσχα!

    Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη για όλους, γι’ αυτό ο ερχομός της άνοιξης και το Πάσχα που πλησιάζει είναι ότι χρειαζόμαστε για να αναπτερωθεί το ηθικό μας. Μπορεί βέβαια, λόγω συνθηκών, να μην…

    syrigos
    Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη για όλους, γι’ αυτό ο ερχομός της άνοιξης και το Πάσχα που πλησιάζει είναι ότι χρειαζόμαστε για να αναπτερωθεί το ηθικό μας. Μπορεί βέβαια, λόγω συνθηκών, να μην το γιορτάσουμε όπως συνηθίζουμε αλλά αυτό δε μας εμποδίζει απ' το να δημιουργήσουμε γιορτινή ατμόσφαιρα στο σπίτι. Ξεκινώντας από πού αλλού; Μα φυσικά από την κουζίνα μας! Η παρακάτω συνταγή, του Πέτρου Συρίγου, για λαχταριστό πολίτικο τσουρέκι σίγουρα θα σε βάλει στο εορταστικό κλίμα και θα σου ανοίξει την όρεξη!   ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
    • 375γρ. χλιαρό νερό
    • 63γρ. μαγιά νωπή
    • 430γρ. ζάχαρη
    • 5 αυγά
    • 63γρ. βούτυρο «Ήπειρος» τύπου Κερκύρας 50-50
    • 190γρ. καλαμποκέλαιο
    • 1250γρ. αλεύρι για τσουρέκι
    • 7γρ. αλάτι
    • 13γρ. μαχλέπι
    • 1 κ.γλ. μαστίχα
    • 2 χτυπημένα αυγά
    • 100γρ. αμύγδαλο φιλέ
      ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    1. Βάζουμε τη μαγιά μέσα στο μίξερ και προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό. Τα ανακατεύουμε ελαφρά, ώστε να αρχίσει να ενεργοποιείται η μαγιά.
    2. Κατόπιν, προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο, τα αυγά, το βούτυρο Ήπειρος που θα μας δώσει πλούσια γεύση και άρωμα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και βάζουμε το μίξερ σε λειτουργία ξανά.
    3. Ρίχνουμε την μαστίχα στο μπολ με το αλεύρι και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μαχλέπι και το αλάτι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα υλικά στο μίξερ.
    4. Τοποθετούμε τον γάντζο στο μίξερ και ανακατεύουμε για 2’ και αποσύρουμε.
    5. Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο καλαμποκέλαιο και αλευρώνουμε τον πάτο ενός μπολ. Μεταφέρουμε τη ζύμη μας στο μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Καλύπτουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 4 ώρες.
    6. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μίξερ και, χρησιμοποιώντας το γάντζο του μίξερ, χτυπάμε περίπου για 20 δευτερόλεπτα. Κλείνουμε το μίξερ, σκεπάζουμε ξανά το μείγμα και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
    7. Αλείφουμε τα χέρια μας με καλαμποκέλαιο (για να μην κολλάει η ζύμη) και μεταφέρουμε τη ζύμη μας στον πάγκο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες των 100 γραμμαρίων, χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά.
    8. «Ανοίγουμε» τρία μπαστουνάκια , ενώνουμε τις άκρες τους και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τις πλεξούδες για τα τσουρέκια μας.
    9. Μόλις είναι έτοιμο το τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Δεν βάζουμε πολύ κοντά τα τσουρέκια μας καθώς κατά το ψήσιμο υπολογίζουμε πως θα φουσκώσουν περίπου 1μιση φορά.
    10. Αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα. Κατόπιν, αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Καλή απόλαυση!
      Extra tips!