Ιρλανδία: Νέο πρόστιμο 265 εκατομμυρίων ευρώ στην Meta!

    Πρόστιμο ύψους 265 εκατομμυρίων ευρώ «έριξε» η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) στην Meta, με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram τους…

    Meta-Dublin
    Πρόστιμο ύψους 265 εκατομμυρίων ευρώ «έριξε» η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC) στην Meta, με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram τους τελευταίους 18 μήνες να πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ!
    Είναι το 4ο κατά σειρά πρόστιμο που επιβάλλεται από την αρμόδια εποπτική αρχή της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας σε κάποια από τις θυγατρικές εταιρείες της Meta, η οποία είχε τον Σεπτέμβριο είχε «τιμωρήσει» και την Instagram με ένα πρόστιμο-μαμούθ 405 εκατομμυρίων ευρώ. Η ποινή επιβλήθηκε ως απάντηση στη διαρροή δεδομένων 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook (αριθμούς τηλεφώνου, ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τοποθεσίες κ.ά.), τα οποία εντοπίστηκαν στο Διαδίκτυο τον περασμένο Απρίλιο και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και άλλες απόπειρες απάτης. [caption id="attachment_91743" align="alignnone" width="800"] Meta, Dublin[/caption] Ιδιωτικές πληροφορίες εν ενεργεία δικαστών, σωφρονιστικών υπαλλήλων, κοινωνικών λειτουργών, δημοσιογράφων και άλλων αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, ανέφερε χαρακτηριστικά η DPC, η οποία δείχνει να πρωτοστατεί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και βάζει συχνά στο «στόχαστρό» της την Meta, τα κεντρικά γραφεία της οποίας (σε ό,τι αφορά την ΕΕ) βρίσκονται στο Δουβλίνο. Εκείνη την εποχή, η Meta απέδωσε την επίθεση σε κάποιους «κακούς παράγοντες» αλλά η ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας είπε ότι η εταιρεία δεν συμμορφώθηκε με τους κανονισμούς του GDPR για την «προστασία δεδομένων από σχεδιασμό και προεπιλογή» (Data Protection by Design and Default), ενώ σε σχετικό δελτίο τύπου ανέφερε ότι και άλλες αρχές προστασίας δεδομένων στην ΕΕ συμφώνησαν με αυτήν την απόφαση. Ο αμερικανικός κολοσσός επιβεβαίωσε στην The Wall Street Journal ότι το «πρόβλημα» είχε επιδιορθωθεί από το 2019 και ότι θα επανεξετάσει την απόφαση της DPC, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα ασκήσει έφεση. «Η μη εξουσιοδοτημένη απόσυρση δεδομένων είναι απαράδεκτη και αντίκειται στους κανόνες μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Meta.