Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018: Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινά από εσένα!

    Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική…

    SID2018_no_space
    Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας - ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Οι ενέργειες που πραγματοποιούνται την ημέρα αυτή ενθαρρύνουν παιδιά και νέους, γονείς και κηδεμόνες, δασκάλους, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και τους πολιτικούς, να παίξουν ενεργό ρόλο στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου. Το θέμα της φετινής η Ημέρας "Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου το σεβασμό: Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινάει από εσένα" ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κίνημα, αξιοποιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου και φέρνοντας τους ανθρώπους πιο κοντά. Όπως προκύπτει από έρευνα της Focus Bari, 4 στα 5 Ελληνόπουλα ηλικίας 5 έως 12 ετών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, ενώ σημαντικά υψηλότερη διείσδυση (89.3%) παρατηρείται στα παιδιά 10-12 ετών. Η μέση ημερήσια χρήση του Διαδικτύου στην Ελλάδα είναι 3.1 ώρες, με το το 67.7% των Ελλήνων να συνδέεται καθημερινά στο Διαδίκτυο από το κινητό. Στην Ελλάδα, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των οργανισμών Insafe/INHOPE, ξεκίνησε να λειτουργεί από το Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και πιο συγκεκριμένα του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:
    • Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Το ενημερωτικό αυτό portal απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό.
    • Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
    • Μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr/), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Διαδικτύου είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

    Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου: Τι πρέπει να γνωρίζω;

    Συμβουλές για τους γονείς
    • Μην αποτρέπετε το παιδί σας από το να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Ενημερώστε το για τους κινδύνους που κρύβει και μάθετε το να προστατεύεται από αυτούς.
    • Τοποθετήστε τον υπολογιστή σας σε επιβλέψιμο μέρος, όπως πχ. το σαλόνι και όχι σε απομονωμένους χώρους (όπως το υπνοδωμάτιο του παιδιού).
    • Συμβουλεύετε το παιδί σας να μη δίνει προσωπικά του στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, αριθμό τηλεφώνου, φωτογραφίες, κτλ.) σε αγνώστους που συναντά στο Διαδίκτυο.
    • Επιβλέπετε το παιδί σας όταν χρησιμοποιεί τα chat-rooms (χώρους συνομιλίας). Μην αφήνετε το παιδί σας να συναντήσει κάποιον που γνώρισε μέσα από το Διαδίκτυο.
    • Προτείνετε στο παιδί σας τη χρήση ιστοσελίδων με επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο κατάλληλο για την ηλικία του. Εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας ένα λογισμικό φίλτρο που απαγορεύει την προσπέλαση σε ανάρμοστες ιστοσελίδες του Διαδικτύου.
    Ήξερες ότι:
    • 556 εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου,περισσότεροι από τον πληθυσμό της Ευρώπης, δέχονται επιθέσεις κάθε χρόνο;
    • 1.500.000 ηλεκτρονικές επιθέσεις καταγράφονται κάθε ημέρα;
    • 18 επιθέσεις καταγράφονται κάθε δευτερόλεπτο;
    Προστάτευσε τον υπολογιστή σου από ιούς και κακόβουλα προγράμματα με το κατάλληλο anti-virus! Συμβουλές για τα παιδιά
    • Κράτησε μυστικό τον κωδικό πρόσβασης του ηλεκτρονικού σου ταχυδρομείου από όλους. Αν πιστεύεις ότι κάποιος έμαθε τον κωδικό πρόσβασής σου, άλλαξέ τον αμέσως. Προσπάθησε να έχεις πάντοτε έναν κωδικό πρόσβασης τον οποίο κανένας δεν μπορεί να μαντέψει.
    • Ποτέ μη δεχτείς να συναντήσεις αγνώστους που γνώρισες στο Διαδίκτυο. Εάν θελήσεις να συναντήσεις κάποιον, φρόντισε αυτό να γίνεται πάντα σε δημόσιο χώρο και με τη συνοδεία του γονιού σου ή ενός ενήλικα τον οποίο εμπιστεύεσαι.
    • Όταν συνομιλείς σε κάποιο chat-room να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός/ή και μη δίνεις τα προσωπικά σου στοιχεία, όπως την ηλεκτρονική σου διεύθυνση, τη διεύθυνση του σπιτιού ή του σχολείου σου ή τον αριθμό του τηλεφώνου σου.
    • Να αποφεύγεις τις ιστοσελίδες για τους «άνω των 18 ετών». Οι προειδοποιήσεις είναι για να μας προστατεύουν. Είναι προτιμότερο να ανακαλύψεις ιστοσελίδες με επιμορφωτικό, ψυχαγωγικό και ενημερωτικό περιεχόμενο ανάλογο με την ηλικία και τα ενδιαφέροντά σου.
    • Είναι σημαντικό να μην ανοίγεις ηλεκτρονικά μηνύματα που έλαβες από αγνώστους.
    • Ποτέ μην ανοίξεις συνημμένα αρχεία που έλαβες από τέτοια  ηλεκτρονικά μηνύματα γιατί μπορεί να μεταδώσουν ιούς στον υπολογιστή σου.
    • Ζήτησε από τους γονείς σου να σου εγκαταστήσουν σύστημα φιλτραρίσματος της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας για να λαμβάνεις μόνο τα μηνύματα που επιθυμείς.
    Ήξερες ότι:
    • Τα σύγχρονα modems προσφέρουν προηγμένες τεχνολογίες κρυπτογράφησης (WEP, WPA/WPA2, TKIP, AES κα.) έτσι ώστε να εξασφαλίσεις ότι θα έχουν πρόσβαση στο Internet μόνο οι συσκευές που μόνο εσύ εγκρίνεις;
    • Η λειτουργία γονικού ελέγχου σου επιτρέπει να ελέγχεις και να διαχειρίζεσαι το ποιες συσκευές θα έχουν πρόσβαση στο Internet προστατεύοντας τα παιδιά από πιθανόν ακατάλληλο περιεχόμενο;
    • Το VPN (Virtual Private Network) προσφέρει ένα κρυπτογραφημένο, ασφαλές και ιδεατό κανάλι επικοινωνίας, μέσω του οποίου μπορείς να σερφάρεις απαρατήρητος, κάτω από τα «ραντάρ» των πολυεθνικών εταιρειών, όπως η Google.
    Επίλεξε το κατάλληλο Modem /Router για να συνδεθείς στο Διαδίκτυο με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς!  Ασφαλής χρήση του κινητού τηλεφώνου
    • Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν δίνετε σε κάποιον τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου. Υπάρχει κίνδυνος να αρχίσετε να λαμβάνετε ανεπιθύμητες κλήσεις και μηνύματα.
    • Πάντα να έχετε το κινητό σας υπό την επίβλεψή σας. Αποφύγετε να το δανείζετε σε τρίτους παρά μόνο αν είναι απολύτως αναγκαίο και όταν είστε και εσείς παρόντες.
    • Αποφύγετε να συναντήσετε κάποιον που γνωρίσατε μέσω του κινητού σας τηλεφώνου.
    • Χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο μόνο για να επικοινωνήσετε με κάποιον όταν είναι ανάγκη και όχι για να στέλνετε ενοχλητικά μηνύματα. Πώς θα νιώθατε αν λαμβάνατε εσείς ενοχλητικά μηνύματα στο δικό σας κινητό τηλέφωνο;
    • Όταν λαμβάνετε στο κινητό σας τηλέφωνο μηνύματα ή εικονομηνύματα από αγνώστους, διαγράψτε τα χωρίς να απαντήσετε σε αυτά.
    • Για να τραβήξετε φωτογραφίες άλλων ανθρώπων πρέπει πρώτα να πάρετε την άδειά τους. Προσέξτε γιατί αν ανεβάσετε φωτογραφίες στο Διαδίκτυο μπορεί να μείνουν εκεί για πάντα και πιθανώς να χρησιμοποιηθούν με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που εσείς αρχικά σκοπεύατε.
    Ήξερες ότι:
    • Παράλληλα με το Modem σου μπορείς να χρησιμοποιείς ένα Router, δημιουργώντας ένα πιο ασφαλές τοπικό υποδίκτυο;
    • Πολλά σύγχρονα Routers παρέχουν Wi-Fi με ταχύτητες 802.11 AC, η οποία είναι 3x ταχύτερη από τα παλαιότερα πρότυπα, για βελτιωμένη απόδοση και ασύρματη κάλυψη σε ολόκληρο το σπίτι;
    •  Στα προηγμένα χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνονται λειτουργίες για ασύρματη πρόσβαση και κοινή χρήση αποθηκευτικών μέσων, καθώς και εύκολη εγκατάσταση/διαχείριση δικτυακών συσκευών στο σπίτι ή το γραφείο (SOHO);
    Αναβάθμισε την ποιότητα και την ταχύτητα του τοπικού ασύρματου δικτύου με την προσθήκη ενός Router! Θυμήσου: Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου αποσκοπεί όχι μόνο στο να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο, αλλά και ένα καλύτερο διαδίκτυο, όπου όλοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, με κριτική σκέψη και δημιουργικά!