Η κοινοπραξία PCI-SIG® ανακοίνωσε την προδιαγραφή PCI Express® (PCIe®) 7.0

    Η κοινοπραξία PCI-SIG® ανακοίνωσε πρόσφατα την 7η γενιά του PCIe® τηρώντας για ακόμη μία φορά την υπόσχεση για τον διπλασιασμό της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων στα 512 GB/s αμφίδρομα και μέσω…

    PCISIG_77
    Η κοινοπραξία PCI-SIG® ανακοίνωσε πρόσφατα την 7η γενιά του PCIe® τηρώντας για ακόμη μία φορά την υπόσχεση για τον διπλασιασμό της ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων στα 512 GB/s αμφίδρομα και μέσω διαμόρφωσης x16. Το PCI Special Interest Group ιδρύθηκε το 1992 από την Intel για να παρέχει βοήθεια στους κατασκευαστές υπολογιστών να εφαρμόσουν την προδιαγραφή της. Μετά από κάποια χρόνια, το 2000, μετατράπηκε σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό και άλλαξε την ονομασία του σε PCI-SIG® (ή Peripheral Component Interconnect Special Interest Group). Σήμερα, η κοινοπραξία που αποτελείται από περισσότερες από 800 εταιρείες από την βιομηχανία των υπολογιστών και των ηλεκτρονικών είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη του προτύπου PCI Express® και τον καθορισμό των προδιαγραφών των διαύλων υπολογιστών Peripheral Component Interconnect, PCI-X και PCI Express® και έχει την έδρα της στο Beaverton, στο Oregon των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

    Πρόσφατα, η κοινοπραξία PCI-SIG® ανακοίνωσε ότι η προδιαγραφή PCI Express® (PCIe®) 7.0 θα διπλασιάσει τον ρυθμό διαμεταγωγής δεδομένων στα 128 GT/s και έχει στόχο να εφαρμοστεί σε προϊόντα από τα μέλη του από το 2025 και μετά. Ο στόχος των τεχνικών ομάδων εργασίας του PCI-SIG® είναι να αναπτυχθεί η προδιαγραφή PCIe® 7.0 με τους παρακάτω στόχους, όσον αφορά στα χαρακτηριστικά:
    • Παροχή raw bit rate 128 GT/s και έως 512 GB/s αμφίδρομα μέσω διαμόρφωσης x16
    • Χρήση σηματοδότησης PAM4 (Pulse Amplitude Modulation με 4 επίπεδα).
    • Εστίαση στις παραμέτρους καναλιού και στην έκταση
    • Παράδοση στόχων χαμηλής υστέρησης και υψηλής αξιοπιστίας
    • Βελτίωση της απόδοσης ισχύος
    • Διατήρηση της προς-τα-πίσω συμβατότητας με όλες τις προηγούμενες γενιές της τεχνολογίας PCIe

    «Για 30 χρόνια, η κατευθυντήρια αρχή του PCI-SIG ήταν: «Αν το κατασκευάσουμε, θα έρθουν» δήλωσε ο Nathan Brookwood, ερευνητής του Insight 64. «Οι πρώτες παράλληλες εκδόσεις της τεχνολογίας PCI είχαν ταχύτητες εκατοντάδων megabyte/δευτερόλεπτο, και ήταν ταιριαστές με τις απαιτήσεις στα γραφικά, στην αποθήκευση και στη δικτύωση της δεκαετίας του 1990. Το 2003, το PCI-SIG εξέλιξε την τεχνολογία ακολουθώντας σειριακό σχεδιασμό που υποστήριζε ταχύτητες gigabyte/δευτερόλεπτο για να φιλοξενήσει ταχύτερους δίσκους στερεάς κατάστασης και 100MbE Ethernet. Με ακρίβεια ρολογιού, η κοινοπραξία PCI-SIG διπλασιάζει το εύρος ζώνης των προδιαγραφών PCIe κάθε τρία χρόνια για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των ανερχόμενων εφαρμογών και αγορών. Η σημερινή ανακοίνωση του σχεδίου της κοινοπραξίας PCI-SIG να διπλασιάσει την ταχύτητα του καναλιού στα 512 GB/s (αμφίδρομα) βρίσκεται σε καλό δρόμο για να διπλασιάσει την απόδοση της προδιαγραφής PCIe για έναν ακόμη 3ετή κύκλο».