Η ιστορία της φωτογραφίας μέσα από φωτογραφίες

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας στις 19 Αυγούστου, είπαμε να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή και να σου αφηγηθούμε τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της φωτογραφίας μέσα από……

    IG Logo_φωτογραφίες
    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας στις 19 Αυγούστου, είπαμε να κάνουμε μια ιστορική αναδρομή και να σου αφηγηθούμε τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της φωτογραφίας μέσα από… φωτογραφίες, duh!

    Ξεκινώντας με τα βασικά, ο όρος φωτογραφία βγαίνει από τις λέξεις Φως + Γραφή, και ουσιαστικά δηλώνει την αποτύπωση μιας εικόνας με τη βοήθεια του φωτός. Αυτά όμως τα γνωρίζεις ήδη. Αυτό που ίσως δε γνωρίζεις, είναι η ασύλληπτη δύναμη της φωτογραφίας. Υπάρχουν φωτογραφίες αληθινά έργα τέχνης κι άλλες που λειτουργούν ως ιστορικές μαρτυρίες. Άλλες, αποτυπώνουν τόσα συναισθήματα, που πολλές φορές είναι αδύνατο να περιγράψει κανείς με λέξεις. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο και το γνωστό ρητό… Η φωτογραφία, από την στιγμή που εφευρέθηκε, μπορεί και αποτυπώνει την ιστορία. Πάμε, όμως, να δούμε τα highlights από τη δική της ιστορία.

    Η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη φωτογραφία – Γαλλία, 19 Αυγούστου 1816

    πρώτη φωτογραφία Σε περίπτωση που επίσης δε γνώριζες, η 19η Αυγούστου γιορτάζεται ως η Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας. Κι αυτό γιατί, το 1816, ο Γάλλος εφευρέτης Joseph -Nicéphore Niepce, με μία camera obscura, τράβηξε την πρώτη φωτογραφία ever, με την τεχνική της ηλιοτυπίας και με περίοδο έκθεσης 8 ωρών. Ναι, 8 ωρών! Τι απεικόνιζε; Πάνω-κάτω ό,τι φωτογραφίζουμε όλοι στις καλοκαιρινές διακοπές, με το που μπούμε στο δωμάτιο με θέα. Μόνο που στη δική του περίπτωση, η απεικονιζόμενη «θέα από το παράθυρο» ήταν τραβηγμένη από το σπίτι του. Ο ίδιος, βέβαια, ονόμασε τη λήψη του “retinas“, εμπνευσμένος από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Fun Fact: Πέρασαν περίπου 2.100+ χρόνια από τη στιγμή που περιεγράφηκε για πρώτη φορά ο τρόπος λειτουργίας της camera obscura (fyi, από τον Αριστοτέλη γύρω στο 350 π.Χ.), μέχρι να τραβηχτεί η πρώτη φωτογραφία από τον Niepce.

    Η πρώτη φωτογραφική όπως την ξέρουμε, σχεδόν.

    Αν και τότε δε διέθετε φιλμ και φακό ακόμα, το 1490 η camera obscura ήταν η πρώτη μεταφερόμενη φωτογραφική κατασκευή. Το 1530, ο Daniele Barbaro τοποθέτησε πρώτος τον φακό στην camera, ενώ το 1550 Gerolamo Cardano, θέλοντας μεγαλύτερη ευκρίνεια, ενσωμάτωσε τον μηχανισμό διαφραγμάτων. Καλά, την ευκρίνεια της ΧΧΧΧΧΧΧ δεν την πέτυχε, αλλά για την εποχή, ήταν εξαιρετικό upgrade. Όπως είναι προφανές, από το 1550 μέχρι σήμερα πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν απογειώσει την εμπειρία μας με τις φωτογραφικές μηχανές. Από τις on the go λήψεις με μια GoPro μέχρι τις εναέριες, από ένα drone. Βέβαια, ίσως το σημαντικότερο ήταν ότι ενσωματώθηκαν στα κινητά τηλέφωνα. Έτσι, σήμερα τραβάμε αψεγάδιαστες φωτογραφίες με το smartphone μας, όπως το ΧΧΧ Samsung FlipZ, με ταχύτητα έως και ΧΧΧ selfies/sec.  

    Το πρώτο social μέσο αποκλειστικά για φωτογραφίες – ΗΠΑ, 6 Οκτωβρίου 2010

    IG Logo_φωτογραφίεςΤον Οκτώβριο του 2010 λανσάρεται στις ΗΠΑ το Instagram κι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις φωτογραφίες σχεδόν αλλάζει για πάντα. Κατά  την αρχική του σύλληψη, το IG ήταν ένα social media αφιερωμένο αποκλειστικά στο ανέβασμα φωτογραφιών. Έκτοτε, είναι η αφορμή όλο και περισσότεροι να ασχολούμαστε με τη λήψη φωτογραφιών & selfies, να τις μοιραζόμαστε με τους followers μας και έτσι να εξιστορούμε το δικό μας storytelling. Μιας και είπαμε για το Instagram, ξέρεις ότι παίζει τρελό giveaway για μία ΧΧΧΧΧ; Μπες στον λογαριασμό μας @Plaisioofficial και τσέκαρέ το!

    Η σημαντικότερη φωτογραφία – NASA, 12 Ιουλίου 2022

    NASA_φωτογραφίεςΚαι φτάνουμε αισίως στο σήμερα…Πριν από ένα μήνα σχεδόν, η NASA δημοσίευσε μια σειρά φωτογραφιών από διάφορες οπτικές «γωνίες» του σύμπαντος. Τραβηγμένες από το James Webb, το ισχυρότερο διαστημικό παρατηρητήριο μέχρι σήμερα, οι φωτογραφίες αυτές έχουν συγκλονιστική λεπτομέρεια και εντυπωσιακά χρώματα. Ακόμα πιο συγκλονιστικό είναι το τι απεικονίζουν. Μέσα από αυτές, βλέπουμε καθαρά μία μικρή πτυχή του τι υπάρχει -ή μάλλον τι υπήρχε εκατομμύρια χρόνια πριν- εκεί «έξω». Γι’ αυτό, είναι από τις σημαντικότερες, όχι μόνο στην ιστορία της φωτογραφίας, αλλά και της ανθρωπότητας.

    Τώρα που έμαθες τα σημαντικά highlights στην ιστορία της φωτογραφίας, μπες στο plaisio.gr, βρες τη δική σου φωτογραφική μηχανή, αλλά και όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ, και γράψε κι εσύ ιστορία με τις φωτογραφίες σου!