H Qualcomm ανακοίνωσε τον επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen 1 για φορητές συσκευές

    Η Qualcomm, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Snapdragon TechSummit 2021 ανακοίνωσε την ισχυρότερη πλατφόρμα 5G της για φορητές συσκευές, την Snapdragon 8 Gen 1 Mobile Platform. Η νέα πλατφόρμα έρχεται…

    Snapdragon 8 Gen 1_3
    Η Qualcomm, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Snapdragon TechSummit 2021 ανακοίνωσε την ισχυρότερη πλατφόρμα 5G της για φορητές συσκευές, την Snapdragon 8 Gen 1 Mobile Platform.
    Η νέα πλατφόρμα έρχεται με σημαντικές βελτιώσεις και καινοτομίες, τόσο στον τομέα του επεξεργαστή ή του επεξεργαστή γραφικών όσο και στον τομέα του επεξεργαστή εικόνας, της μονάδας τεχνητής νοημοσύνης, της συνδεσιμότητας ή της ασφάλειας. https://www.youtube.com/watch?v=3uXVqfHs2n8 Απόδοση Η νέα πλατφόρμα της Qualcomm ενσωματώνει τον ισχυρότερο επεξεργαστή της εταιρείας, ο οποίος αποτελείται από έναν prime πυρήνα Kryo (Cortex-X2 ο οποίος τρέχει στα 2,9GHz), τρεις πυρήνες Kryo performance (Cortex-A710 στα 2,5GHz) και τέσσερις πυρήνες Kryo efficiency (Cortex-A510 στα 1,79GHz).

    Συνδεσιμότητα Εξοπλισμένη με το 4ης γενιάς Snapdragon X65 5G Modem-RF System, η πλατφόρμα της Qualcomm είναι η πλέον προηγμένη καθώς επιτρέπει ταχύτητες download που φτάνουν τα 10 Gigabit per second. Επιπλέον, με το Qualcomm FastConnect 6900 Mobile Connectivity System υποστηρίζονται οι υψηλότερες ταχύτητες WiFi -έως 3,6 Gbps- μέσω Wi-Fi 6 και Wi-Fi 6E ώστε να εξασφαλίζεται η πλέον ομαλή εμπειρία gaming ή χρήσης apps. Κάμερα Για πρώτη φορά σε πλατφόρμα της Qualcomm ενσωματώνεται ένας mobile ISP 18-bit που συλλέγει 4000x περισσότερα δεδομένα κάμερας από την προηγούμενη λύση της εταιρείας, για να επιτευχθεί εξαιρετικό δυναμικό εύρος και ακόμα υψηλότερη ευκρίνεια ή χρωματικό εύρος. Μάλιστα αυτό επιτυγχάνεται σύμφωνα με την εταιρεία με ταχύτητες που φτάνουν τα 3,2 Gigapixels per second. Χάρη επίσης στον Spectra 680 Image Signal Processor (ISP) είναι για πρώτη φορά δυνατή η λήψη βίντεο HDR ανάλυσης 8Κ ή και HDR10+ σε mobile πλατφόρμα. Σύμφωνα με την εταιρεία, το βίντεο είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό χάρη στην νέα Bokeh Engine. Η πλατφόρμα επίσης ενσωματώνει και έναν ξεχωριστό Always-On ISP, τον τέταρτο, που επιτρέπει στην κάμερα να λειτουργεί σε κατάσταση χαμηλής ενεργειακής κατάστασης για always-on face unlock κ.ά.

    AI Με την 7ης γενιάς Qualcomm AI Engine που περιλαμβάνει τον επεξεργαστή Qualcomm Hexagon, διαθέτει 2x ταχύτερο tensor accelerator και 2x μεγαλύτερη shared μνήμη σε σχέση με την προηγούμενη λύση της εταιρείας. Με την χρήση της μηχανής τεχνητής νοημοσύνης, οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιούν λήψεις φωτογραφιών επαγγελματικής ποιότητας χάρη στα φίλτρα Leica Leitz Look, τα οποία αναπαράγουν το θρυλικό bokeh εφέ.

    Gaming Με περισσότερα από 50 χαρακτηριστικά Snapdragon Elite Gaming, η πλατφόρμα Snapdragon 8 Gen 1 προσφέρει εξαιρετικά ομαλό responsiveness, πλούσιες σε χρώμα σκηνές HDR και δυνατότητες κλάσης desktop για πρώτη φορά σε κινητά. Σύμφωνα με την Qualcomm, η αναβαθμισμένη Adreno GPU προσφέρει έως και 30% αυξημένη απόδοση στις δυνατότητες rendering αλλά και 25% μειωμένη κατανάλωση σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά. Ανάμεσα στους νεωτερισμούς της νέας GPU βρίσκουμε τα Adreno Frame Motion Engine (για διπλάσια frames με την ίδια κατανάλωση), Variable Rate Shading Pro (περισσότερες δυνατότητες για τους developers για να αυξήσουν την απόδοση του παιχνιδιού τους) και Volumetric Rendering (για απαράμιλλο ρεαλισμό σε σκηνές με φωτισμό, ομίχλη ή καπνό). Ήχος Οι χρήστες θα διαπιστώσουν ότι ο ήχος πλέον είναι κρυστάλλινος χάρη στις τεχνολογίες Bluetooth 5.2 και Snapdragon Sound Technology, η οποία σύμφωνα με την Qualcomm προσφέρει ποιότητας CD lossless audio με την τεχνολογία Qualcomm aptX Lossless Technology. Δεν απουσιάζει επίσης η υποστήριξη Bluetooth LE Audio. Ασφάλεια Πρόκειται για την πρώτη πλατφόρμα της Qualcomm που διαθέτει το χαρακτηριστικό Trust Management Engine για αυξημένη ασφάλεια και πρόσθετο Root of Trust για εφαρμογές και υπηρεσίες. Επιπλέον, είναι η πρώτη πλατφόρμα στον κόσμο που πληροί τις προδιαγραφές Android Ready SE – το νέο πρότυπο για ψηφιακά κλειδιά αυτοκινήτων, διπλώματα οδήγησης κ.ά. Το Qualcomm Secure Processing Unit επίσης παρέχει υποστήριξη για iSIM, ένα τύπο ενσωματωμένης κάρτας SIM. Η νέα πλατφόρμα της Qualcomm αναμένεται να ενσωματωθεί σε ναυαρχίδες πολλών κατασκευαστών smartphones, μεταξύ των οποίων θα είναι η OnePlus, OPPO, Realme, Redmi, Xiaomi, Honor, Black Shark κ.ά. Οι πρώτες συσκευές αναμένονται στα τέλη του 2021.