Plaisio Blog

EMW | Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2023: Εξοικονόμηση ενέργειας!

Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους: αυτό είναι το μήνυμα που επιδιώκει να περάσει η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, με τις δράσεις (Mobility Actions) που υλοποιούνται από τις 16 ως τις 22 Σεπτεμβρίου!

Από το 2002, η εβδομάδα αυτή έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, θεσμός για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατά επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, σχεδόν 3.000 πόλεις ενθαρρύνουν την αλλαγή συμπεριφοράς προς όφελος της ενεργητικής κινητικότητας, των δημόσιων μεταφορών και άλλων καθαρών, έξυπνων λύσεων κινητικότητας, οργανώνοντας δραστηριότητες και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης με τοπικούς φορείς. Το θέμα για το 2023 είναι η «Εξοικονόμηση ενέργειας» (Save Energy).

Έξυπνη ατομική κινητικότητα για όλους!

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στόχος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης στον αστικό ιστό, καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους.

Μία από τις πλέον εύκολες και προσιτές επιλογές (σε ό,τι αφορά την βιώσιμη μικροκινητικότητα) αποτελούν τα e-scooters, τα οποία ήρθαν για να μείνουν, εισάγοντας στη ζωή μας την ηλεκτροκίνηση. Προτάσεις υπάρχουν για όλα τα γούστα και για όλα τα… βαλάντια.

Πίστεψέ μας, έχουμε «γράψει» πολλά χιλιόμετρα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) για να ανακαλύψουμε και να φέρουμε στα καταστήματα Πλαίσιο τις καλύτερες από αυτές!

Χάρη στην ολοένα αυξανόμενη αυτονομία τους, τα εξελιγμένα συστήματα ανάκτησης ενέργειας, τους μεγάλους τροχούς και τις αναρτήσεις, τα e-scooters μπορούν να σε μεταφέρουν με ασφάλεια στη σχολή ή στο γραφείο – ταχύτερα, πιο ξεκούραστα και με ασφάλεια!

Δες επίσης | E-Scooters: Έξυπνη ατομική κινητικότητα για όλους!

Οικονομία, ήπια άσκηση, εύκολη και άνετη αστική μετακίνηση, μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αυξημένη αξιοπιστία παρέχει και το ηλεκτρικό ποδήλατο, το οποίο κάνει τη μετάβαση από υπόλοιπους τρόπους μεταφοράς ευκολότερη και ταυτόχρονα σου επιτρέπει να βελτιώσεις τη σωματική και ψυχική σου κατάσταση, χωρίς να ασκείς υπερβολική πίεση στο σώμα σου!

Σου επιτρέπει να ποδηλατείς περισσότερο, και όσο περισσότερο κυκλοφορείς, τόσο θα θέλεις να συνεχίζεις!

Και αυτό οφείλεται στην ηλεκτρική υποβοήθηση – με άλλα λόγια στο ηλεκτρικό μοτέρ που ενσωματώνει – παρέχοντας βοήθεια στις αναβάσεις, κατά τη μεταφορά φορτίων και στις μεγαλύτερες (και συνήθως πιο κουραστικές) διαδρομές.

Επιλέγοντας το κατάλληλο ηλεκτρικό ποδήλατο!

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ποδήλατο με υποβοηθούμενη ποδηλάτηση ή ηλεκτρικό ποδήλατο είναι ένα ποδήλατο εξοπλισμένο με βοηθητικό ηλεκτροκινητήρα μέγιστης συνεχούς ονομαστικής ισχύος μικρότερης ή ίσης με 250W, στο οποίο η ισχύς του κινητήρα διακόπτεται όταν σταματήσει η ποδηλάτηση, αλλιώς, μειώνεται σταδιακά και τελικά μηδενίζεται πριν η ταχύτητα του οχήματος φτάσει τα 25 χλμ./ώρα.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να διαθέτει εγκατεστημένο μηχανισμό που να το θέτει σε αυτόνομη κίνηση (δηλαδή χωρίς τη χρήση των πεντάλ) μέσω του ηλεκτροκινητήρα, εκτός της περίπτωσης που ο μηχανισμός αυτός απενεργοποιείται όταν η ταχύτητα του δικύκλου υπερβεί τα 6 χλμ./ώρα.

Εξελιγμένη σχεδίαση!

Με φιλική προς το περιβάλλον σχεδίαση, κατασκευασμένο από ανθεκτικά και ανακυκλώσιμα υλικά (όπως π.χ. αλουμίνιο), σχετικά χαμηλό βάρος και δυνατότητα αναδίπλωσης για ευκολότερη μεταφορά, οθόνη LCD για ένδειξη ταχύτητας και στάθμης φόρτισης της μπαταρίας, λυχνίες LED για μεγαλύτερη ασφάλεια, ισχυρά φρένα και συνοδευτικές εφαρμογές για πλήρη έλεγχο (μέχρι και ηλεκτρικό κλείδωμα), το ηλεκτρικό ποδήλατο αποτελεί ιδανική λύση για τους κατοίκους μεγάλων, πυκνοκατοικημένων πόλεων.

Τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες ποικίλουν, ανάλογα με το μοντέλο και τον κατασκευαστή. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας!

Πόσο γρήγορο είναι ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

Τα περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα μπορούν να αγγίξουν ακόμα και τα 30 χλμ./ώρα (ανάλογα με το φορτίο και τον τύπο της επιφάνειας) μόνο με τη χρήση της μπαταρίας, προκειμένου να κυκλοφορούν ως «ποδήλατα» και όχι ως μοτοποδήλατα.

Ωστόσο, η αυτονομία τους εξαρτάται άμεσα από την ταχύτητα με την οποία κινείται ο αναβάτης: όσο αυξάνεται η ταχύτητα, τόσο αυξάνεται και η αντίσταση του αέρα, άρα και η κατανάλωση που απαιτείται για να διατηρηθούν τα χιλιόμετρα.

Σύντομη απόσβεση, μεγάλη ευελιξία!

Το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι σίγουρα ακριβότερο από ένα κανονικό ποδήλατο, αναμφισβήτητα πιο περίπλοκο και ελαφρώς βαρύτερο.

Ωστόσο, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, η χρήση ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου έχει σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα:

  • Μικρότερο κόστος λειτουργίας, αφού το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι μικρότερο από εκείνο των υγρών καυσίμων
  • Μικρότερο κόστος συντήρησης, εκτός αναλώσιμων
  • Μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, λόγω μηδενικών εκπομπών ρύπων
  • Μηδενικό κόστος ασφάλισης

Μπορεί το κόστος αγοράς να φαντάζει υψηλό αλλά αν χρησιμοποιείς το ηλεκτρικό ποδήλατο ως καθημερινό μέσο μετακίνησης, θα διαπιστώσεις πως όχι μόνο θα κάνεις άμεση απόσβεση (σε σχέση με ένα δίκυκλο ή αυτοκίνητο) – εξοικονομώντας χρήματα σε κάθε δρομολόγιο – αλλά και θα φτάνεις στον προορισμό σου γεμάτος ενέργεια και ευεξία!

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας κορυφώνεται με την «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο» (22 Σεπτεμβρίου) κατά την οποία μεγάλα τμήματα της πόλης κλείνουν για τα αυτοκίνητα, αφήνοντας ελεύθερο χώρο στους πεζούς, τους ποδηλάτες και τα μέσα μαζικής μεταφοράς (η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000).

Έλα στα καταστήματα Πλαίσιο και διάλεξε το έξυπνο μέσο μετακίνησης που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες, μέσα από μία ευρεία γκάμα επώνυμων και αξιόπιστων προϊόντων!

Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι ενδεικτικές και παρατίθενται μόνο για σκοπούς εικονογράφησης.

Avatar

Β. Ορφανίδης

Techie | Cinephile | Avid Gamer | Star Wars Fan | Whovian | Photographer | Coffee Addict | Biker