Coding And Robotics: Ένα μοναδικό STEM Workshop από το ΠΛΑΙΣΙΟ!

    Τo ΠΛΑΙΣΙΟ, σε συνεργασία με την ομάδα Mathisis, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ένα ακόμα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό STEM Workshop για παιδιά 5 έως 11 ετών στο κατάστημά του, στο εμπορικό κέντρο The…

    STICKERS_FINAL
    Τo ΠΛΑΙΣΙΟ, σε συνεργασία με την ομάδα Mathisis, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ένα ακόμα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό STEM Workshop για παιδιά 5 έως 11 ετών στο κατάστημά του, στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens Το workshop είχε θέμα «C.A.R (Coding And Robotics)» και αναπτυσσόταν σε τέσσερις σταθμούς (τραπέζια) ειδικά σχεδιασμένους για παιδιά, τα οποία αφού χωρίστηκαν σε ομάδες των 10 ατόμων - ανάλογα με τις ηλικίες τους - ξεκίνησαν να πειραματίζονται με την βοήθεια καταρτισμένων εκπαιδευτών. Οι τέσσερις σταθμοί ήταν οι εξής:
    • Station 1: Coding - Coding time
    • Station 2: Science - Forms of energy!
    • Station 3: Engineering - Little Engineers!
    • Station 4: Robotics - Build a car! Lego WeDo
    Αναλυτικά κάθε ομάδα δραστηριοποιήθηκε ως εξής:

    Station 1: Coding - Coding time! 

    Βασικές αρχές προγραμματισμού και προσανατολισμού μέσα από πρωτόπυπες δραστηριότητες. Τα παιδιά γνώρισαν τι είναι ο προγραμματισμός, παίρνοντας αφορμή από τις ιδέες τους, σε τι μας χρησιμεύει και στη συνέχεια εργάστηκαν σε ομάδες των δυο με απλές εντολές προγραμματισμού με την πλατφόρμα Colby.

    Station 2: Science – Δυνάμεις – Κίνηση – Απλές μηχανές 

    Χρησιμοποιώντας απλά υλικά τα παιδιά αναγνώρισαν, ονόμασαν και εξήγησαν τη λειτουργία ενός οχήματος με μπαλόνι. Χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη ενέργεια (δυναμική) του μπαλονιού έθεσαν το όχημα σε κίνηση, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά τη (κινητική) ενέργεια του ανέμου (Μορφές Ενέργειας). Ακολούθως, έλυσαν μία σειρά από πραγματικά προβλήματα (π.χ. τι μπορώ να κάνω για να γίνει το όχημα πιο γρήγορο; Ποια ή σχέση τροχών – τριβής – ταχύτητας; κ.ά.)

    Station 3: Engineering - Little Engineers!

    Τα παιδιά κατασκεύασαν βημα-βημα το αυτοκίνητο, μίλησαν για τα διαφορα μερη του, και έμαθαν για τη μηχανική κίνηση. Στη συνέχεια τους δόθηκε ένα κουτί με έτοιμα χωρισμένα προς συναρμολόγηση κομμάτια σε δύο διαφορετικές εκδοχές του οχήματος, μία για τα μεγαλύτερα και μία για τα μικρότερα παιδιά.

    Station 4: Robotics - Build a car! Lego WeDo

    Μια πρώτη γνωριμία με τη ρομποτική! Τα παιδιά κατασκεύασαν ένα όχημα με απλά υλικά (επιλογή από το πακέτο WeDo 2). Τα μικρότερα το κατασκεύσαν με οδηγίες ενώ τα μεγαλύτερα αφέθηκαν ελεύθερα (δημιουργική σκέψη) να δημιουργήσουν το δικό τους όχημα, όπως εκείνα το φαντάζονταν, ακολουθώντας τα πέντε βήματα του μηχανικού (Φαντάζομαι – Σχεδιάζω – Κατασκευάζω – Ελέγχω – Βελτιώνω) εκτός από το 2ο (Σχεδιασμός σε χαρτί λόγω χρόνου). Στη συνέχεια έπρεπε να το προγραμματίσουν ώστε να εκπληρώσει 2 στόχους.Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι μικροί «επιστήμονες» έλαβαν τιμητικά διπλώματα για τα κατορθώματα τους και κράτησαν τις δημιουργίες τους, τα μικρά αυτοκίνητα που οι ίδιοι σχεδίασαν, ως αναμνηστικό δώρο αλλά και ως διδακτικό μήνυμα, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το επόμενο STEM Workshop του ΠΛΑΙΣΙΟΥ! Keep in mind: A TEAM is greater that the sum of its parts!