CES 2022 | Η πλατφόρμα AM5 της AMD έρχεται για να μείνει για πολλά χρόνια

    Η AMD ανακοίνωσε στο πλαίσιο της έκθεσης CES 2022 ότι σκοπεύει να διαθέσει τους νέους επεξεργαστές της σειράς Ryzen 7000, οι οποίοι θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική Zen 4 εντός του 2ου εξαμήνου του…

    AM5
    Η AMD ανακοίνωσε στο πλαίσιο της έκθεσης CES 2022 ότι σκοπεύει να διαθέσει τους νέους επεξεργαστές της σειράς Ryzen 7000, οι οποίοι θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική Zen 4 εντός του 2ου εξαμήνου του 2022. Σε ερώτηση που έκανε ο δημοσιογράφος Paul Alcorn από την ιστοσελίδα Tom’s Hardware απευθυνόμενος στην Dr. Lisa Su, CEO της AMD για την μακροβιότητα του socket AM5, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας απάντησε ότι είναι πολύ ευχαριστημένη με την μακροβιότητα που επέδειξε το socket AM4, και πως αν και δεν μπορεί να δώσει έναν ακριβή αριθμό για τα χρόνια που το επερχόμενο AM5 θα βρίσκεται στην αγορά, εντούτοις υπονόησε ότι προορίζεται να παραμείνει για αρκετά χρόνια (long-lived platform) στην κορυφή της τεχνολογίας.

    Η σειρά Ryzen 7000 μάλιστα θα χρησιμοποιεί νέα συσκευασία -τύπου Land-Grid Array- και νέο socket, το AM5, χαρακτηριστικό βεβαίως που θα «πυροδοτήσει» την κυκλοφορία πολλών νέων μητρικών (με νέα chipsets), ψυκτρών, συστημάτων υδρόψυξης και άλλων προϊόντων, καθώς μιλάμε για πλήρη ανανέωση της πλατφόρμας. Επειδή οι νέοι επεξεργαστές διαθέτουν συσκευασία Land-Grid Array (LGA), οι ακροδέκτες (pins) δεν θα βρίσκονται στον επεξεργαστή αλλά στο socket της μητρικής, όπως συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια από την Intel και άλλες εταιρείες. Οι νέοι επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Zen 4 θα κατασκευάζονται με μέθοδο 5nm από την TSMC και θα υποστηρίζουν το πρότυπο PCIe 5.0 και τη μνήμη DDR5 όπως συμβαίνει με τους τωρινούς 12ης γενιάς επεξεργαστές Intel Core. Σύμφωνα με φήμες, δύο από τα πρώτα chips της νέας σειράς επεξεργαστών Ryzen 7000 θα είναι τα Ryzen 7 7800X (8 cores/ 16 threads) και Ryzen 9 7950X (16 cores/ 32 threads). Οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές, σε αντίθεση με τους επεξεργαστές της σειράς Ryzen 5000 (Vermeer) που διαθέτουν 512KB L2 Cache ανά πυρήνα, θα ενσωματώνουν 1024KB L2 Cache ανά πυρήνα, με την εταιρεία να διπλασιάζει το μέγεθος της cache σε ένα από τα πλέον ταχύτερα επίπεδα της.

    Παρακολουθήστε το Plaisio Blog και τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Πλαισίου για ακόμα περισσότερα τεχνολογικά νέα και εξελίξεις από την CES 2022 και την αποστολή μας στο Λας Βέγκας!