CES 2022 | Beyond the everyday: Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε!

    Και ενώ η μετάλλαξη Όμικρον του COVID-19 βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η CES 2022 θα διεξαχθεί κανονικά, συνδυάζοντας τη φυσική και ψηφιακή παρουσία ανθρώπων και…

    Samsung-QD-OLED-Display
    Και ενώ η μετάλλαξη Όμικρον του COVID-19 βρίσκεται στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η CES 2022 θα διεξαχθεί κανονικά, συνδυάζοντας τη φυσική και ψηφιακή παρουσία ανθρώπων και εταιρειών. Και φυσικά το Πλαίσιο θα είναι εκεί!

    Σε πείσμα των καιρών και φόντο το φαντασμαγορικό Λας Βέγκας, σύμφωνα με απόφαση της διοργανώτριας αρχής (Consumer Technology Association) η φετινή CES θα ανοίξει τις πύλες της μεταξύ 5 και 7 Ιανουαρίου και θα υποδεχθεί στις εγκαταστάσεις των Las Vegas Convention Center και Venetian Expo περισσότερες από 2100 εκθέτριες εταιρείες*, δεκάδες εισηγητές και διάσημους tech gurus από όλο τον κόσμο, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

    Το Πλαίσιο δεν θα μπορούσε να λείπει από τη μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας, μεταφέροντας σας τις σημαντικότερες και όχι μόνο ανακοινώσεις. Τι θα πρέπει όμως να περιμένουμε από τη φετινή έκθεση;

    «Πέρα από την καθημερινότητα»

    Με το διαδίκτυο και τις πλατφόρμες on-demand περιεχομένου να ενδυναμώνονται περαιτέρω, οι «μεγάλοι» κατασκευαστές τηλεοράσεων και συστημάτων ψυχαγωγίας (Samsung, LG, Sony, TCL κ.ο.κ.) αναμένεται να παρουσιάσουν νέα εντυπωσιακά μοντέλα, μέσω των οποίων θα κληθούν αναβαθμίσουν εκ νέου την ψυχαγωγική εμπειρία μας. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η τεχνολογία απεικόνισης Quantum Dot OLED (μία νέα γενιά πάνελ που θα ισορροπεί ανάμεσα σε OLED και QLED) της Samsung θα είναι εκείνη που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μας.

    Η Samsung έχει ήδη ανακοινώσει καινούριες σειρές τηλεοράσεων MicroLED και μοντέλα με υποστήριξη NFT, GeForce Now και Google Stadia, οικολογικό τηλεχειριστήριο που φορτίζει χρησιμοποιώντας τα ραδιοκύματα του ρούτερ (!) και νέες οθόνες (βλ. Odyssey Neo G8, M8).

    [caption id="attachment_75847" align="alignnone" width="1200"] Photo Credit: © 1995-2021 Samsung[/caption]

    Τηλεοράσεις αναμένεται να παρουσιάσει και η Sony, η οποία μάλιστα φέρεται διατεθειμένη να στηριχθεί στην προαναφερθείσα τεχνολογία QD-OLED της Samsung! Η ιαπωνική εταιρεία μας έχει συνηθίσει κατά το παρελθόν σε «γεμάτες» παρουσίες στη CES, οπότε κάτι ανάλογο περιμένουμε να γίνει και φέτος.

    Θα θέλαμε να δούμε καινούρια ακουστικά και ηχεία, καθώς επίσης να μάθουμε περισσότερα για την πλατφόρμα drones, Airpeak, και η λογική λέει πως η Sony δε θα μας χαλάσει χατίρι!

    Από το τρίο των μεγάλων κατασκευαστών δε θα μπορούσε να λείπει η LG, μία εταιρεία που είναι γνωστή για τις value for money προτάσεις της στον τομέα των τηλεοράσεων. Οι OLED της άλλωστε πάνε μια χαρά (αναμένεται να έχουμε καινούριες) και τα κόνσεπτ δε σταματούν να εμφανίζονται.

    Για φέτος η LG ετοιμάζει διαφανείς τηλεοράσεις (οι οποίες αποσκοπούν κυρίως σε καταστήματα και επαγγελματικούς χώρους), μοντέλο που λειτουργεί με μπαταρία και βρίσκεται σε τροχήλατη βάση καθώς επίσης και ένα ακόμα με μηχανικό κάλυμμα της Kvadrat. Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε να γίνουν τα αποκαλυπτήρια της νέας της soundbar.

    Τα δίκτυα 5ης γενιάς (5G) θα έχουν για άλλη μία χρονιά την τιμητική τους, αφού κατά τη διάρκεια των 20+ παρουσιάσεων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα θα αναλυθεί η επιρροή τους σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η τηλεϊατρική, η γεωργία, η ψηφιακή υγεία, οι «έξυπνες» πόλεις κ.ο.κ., ενώ αναμένεται να παρουσιαστούν και πολλά νέα συμβατά ηλεκτρονικά προϊόντα καθημερινής χρήσης. Σε ανοδική πορεία και τα «έξυπνα» οικιακά προϊόντα, καθώς φέτος αναμένεται να δοθεί έμφαση στις συσκευές που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των κατοικιών μας, καθώς όλο και περισσότερες συσκευές προσβλέπουν στην αποτελεσματικότερη προστασία του τελικού χρήστη (είτε με κλείστρων στις κάμερες, είτε με «λευκό θόρυβο» που σταματά την... ακρόαση από ψηφιακούς βοηθούς). Επίσης, αναμένουμε νέες ρομποτικές σκούπες, καθώς και συσκευές που εστιάζουν σε νεογέννητα (baby-focused) και μικρής ηλικίας παιδιά, βοηθώντας τους νέους γονείς να κοιμηθούν λίγο περισσότερο. Τα smartphones αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και οι εκθέτες της CES το γνωρίζουν καλά. Κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε αρκετά νέες (ακόμα πιο προσιτές) midrange 5G συσκευές, νέες τεχνολογίες ενσύρματης αλλά και ασύρματης φόρτισης, ίσως και κάποιο νέο αναδιπλούμενo μοντέλo (αν και παραδοσιακά αυτές οι κατασκευαστές κρατούν κλειστά τα «δυνατά χαρτιά» τους μέχρι το MWC Barcelona). [caption id="attachment_75843" align="alignnone" width="900"] Photo Credit: ©2021 Advanced Micro Devices, Inc[/caption] Στον τομέα του computing αναμένουμε σημαντικές ανακοινώσεις από Intel®, AMD και NVIDIA, σε ό,τι αφορά το λανσάρισμα νέων CPUs/GPUs αλλά και πληροφορίες για τον προγραμματισμό που θα ακολουθήσουν λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών. Παράλληλα, αναμένουμε παρουσιάσεις νέων φορητών συστημάτων (laptops/gaming laptops) από Dell, ASUS, HPLenovo και ανακοινώσεις για νέα gaming περιφερειακά/εξαρτήματα. [caption id="attachment_75845" align="alignnone" width="840"] Image Credit: © 2022 Daimler AG[/caption] Τα ηλεκτρικά/αυτόνομα οχήματα κατέχουν περίοπτη θέση τα τελευταία χρόνια και αυτό αναμένεται να συμβεί και φέτος: αναμένουμε το νέο GM Silverado Pickup Truck (EV), το νέο R1T της Rivian, καθώς και πρωτότυπα από τις Daimler, Chrysler, Hyundai και TOGG. Τέλος, η CES 2022 αναμένεται τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας με «καυτές» τεχνολογίες, όπως το metaverse και τα NFTs. [caption id="attachment_75844" align="alignnone" width="1000"] Image Credit: Unit 2 Games Limited[/caption]

    CES: Η μεγαλύτερη έκθεση προϊόντων τεχνολογίας στον κόσμο!

    «Παρακλάδι» του Chicago Music Show, η πρώτη CES (Consumer Electronics Show) πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη από τις 24 έως τις 28 Ιουνίου του 1967, με εναρκτήριο ομιλητή τον πρόεδρο της Motorola, Bob Galvin. Κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ημερών, οι περίπου 200 ​​εκθέτες προσέλκυσαν 17.500 επισκέπτες στα ξενοδοχεία Hilton και Americana. Από το 1978 έως το 1994 λάμβανε χώρα δύο φορές κάθε χρόνο: τον Ιανουάριο στο Λας Βέγκας ως Winter Consumer Electronics Show (WCES) και τον Ιούνιο στο Σικάγο, ως Summer Consumer Electronics Show (SCES). Ωστόσο, λόγω μειωμένης δημοτικότητας της τελευταίας, το 1988 η διοργανώτρια αρχή Consumer Technology Association (CTA) αποφάσισε πως πρέπει να γίνεται μια φορά ετησίως και με μόνιμο τόπο διεξαγωγής το Λας Βέγκας. Κατά τη διάρκεια της 54χρονης ιστορίας της έχει φιλοξενήσει κορυφαίες αλλά και νεοφυείς εταιρείες (startups), τα προϊόντα και οι υπηρεσίες των οποίων διαμόρφωσαν - και συνεχίζουν να διαμορφώνουν - την καθημερινότητά μας αλλά και την οικονομία του αύριο. Ενδεικτικά σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις που έχουν γίνει στα showrooms της CES μέχρι σήμερα:
    • Videocassette Recorder (VCR), 1970
    • Laserdisc Player, 1974
    • Camcorder και Compact Disc Player, 1981
    • Digital Audio Technology, 1990
    • Compact Disc - Interactive, 1991
    • Digital Satellite System (DSS), 1994
    • Digital Versatile Disk (DVD), 1996
    • High Definition Television (HDTV), 1998
    • Hard-disc VCR (PVR), 1999
    • Satellite Radio, 2000
    • Microsoft Xbox και Plasma TV, 2001
    • Home Media Server, 2002
    • Blu-Ray DVD και HDTV PVR, 2003
    • HD Radio, 2004
    • IP TV, 2005
    • OLED TV, 2008
    • 3D HDTV, 2009
    • Tablets, Netbooks και συσκευές Android, 2010
    • Connected TV, Smart Appliances, Android Honeycomb, Ford Electric Focus, Motorola Atrix, Microsoft Avatar Kinect, 2011
    • Ultrabooks, 3D OLED και Android 4.0 Tablets, 2012
    • Ultra HDTV, Flexible OLED και τεχνολογίες Αυτόνομων Οχημάτων, 2013
    • Εκτυπωτές 3D, Sensor Technology, Curved UHD και Wearables, 2014
    • 4K UHD, Εικονική Πραγματικότητα και Μη Επανδρωμένα Συστήματα, 2015
    Παρακολουθήστε το Plaisio Blog και τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Πλαισίου για ακόμα περισσότερα τεχνολογικά νέα και εξελίξεις από την CES 2022 και την αποστολή μας στο Λας Βέγκας!
    * Η Consumer Technology Association ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η CES θα κλείσει μία ημέρα νωρίτερα, στις 7 Ιανουαρίου, ως πρόσθετο μέτρο ασφαλείας εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των ποσοστών μόλυνσης από τον COVID-19. Δυστυχώς, περισσότερες από 150 εταιρείες (Meta, AMD, Analog Devices, GM, HP, Mercedes-Benz, Nikon, Mitsubishi, Microsoft κ.ά.) ανακοίνωσαν πως δεν θα συμμετάσχουν στις δραστηριότητές της έκθεσης με φυσική παρουσία αλλά μέσω ψηφιακών events.