CES 2022 | AMD Ryzen 6000-series CPUs: Οκτώ πυρήνες Zen 3+ και RDNA 2 για φορητούς υπολογιστές

    Οι νέοι επεξεργαστές για φορητούς υπολογιστές που ανακοίνωσε η AMD στο πλαίσιο της έκθεσης CES 2022 η οποία πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Λας Βέγκας των Ηνωμένων Πολιτειών υπόσχονται σημαντικά…

    Ryzen-6000_0
    Οι νέοι επεξεργαστές για φορητούς υπολογιστές που ανακοίνωσε η AMD στο πλαίσιο της έκθεσης CES 2022 η οποία πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Λας Βέγκας των Ηνωμένων Πολιτειών υπόσχονται σημαντικά αναβαθμισμένη απόδοση με μειωμένη κατανάλωση για μπαταρία που θα διαρκεί έως και 24 ώρες (αναπαραγωγή βίντεο). Τα νέα μοντέλα επεξεργαστών κατασκευάζονται με μέθοδο 6nm και βασίζονται στην πλέον σύγχρονη αρχιτεκτονική της εταιρείας Zen 3+ ενώ ενσωματώνουν γραφικά αρχιτεκτονικής RDNA 2, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις επιδόσεις στα παιχνίδια. Η AMD μάλιστα ισχυρίζεται ότι τα ενσωματωμένα στους επεξεργαστές γραφικά Radeon αρχιτεκτονικής AMD RDNA 2 μπορούν να τα «βγάλουν πέρα» με τα περισσότερα παιχνίδια ΑΑΑ σε ανάλυση 1080p καθώς προσφέρουν απόδοση υπερδιπλάσια της παλαιότερης γενιάς γραφικών.

    Επιπλέον, τα νέα ενσωματωμένα γραφικά Radeon αρχιτεκτονικής RDNA 2 υποστηρίζει FreeSync καθώς και οθόνες Dynamic HDR. Η AMD υποστηρίζει ότι προσφέρουν απόδοση περίπου 70% υψηλότερη από τα γραφικά Intel Xe που βρίσκονται εντός των 11ης γενιάς επεξεργαστών Core της Intel. Οι πυρήνες Zen 3+ από την άλλη επιτυγχάνουν ακόμα πιο αποτελεσματικά «deep sleep states» σε σχέση με τους προκατόχους τους για να εξοικονομούν ακόμα περισσότερη ενέργεια ενώ διαθέτουν αποτελεσματικότερα χαρακτηριστικά διαχείρισης ενέργειας συνολικά. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μίας βιντεοδιάσκεψης, ένας επεξεργαστής από τη σειρά Radeon 6000 καταναλώνει περίπου 30% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με το παρελθόν. Ακόμα καλύτερα, ένας επεξεργαστής νέας γενιάς μπορεί να προσφέρει έως και 24 ώρες αναπαραγωγής βίντεο! Σημαντικό είναι ότι από την άποψη της ασφάλειας, η νέα πλατφόρμα της AMD είναι η πρώτη στον κόσμο που ενσωματώνει το νέο chip ασφαλείας της Microsoft, Pluton. Όσον αφορά στην απόδοση, οι νέοι mobile επεξεργαστές AMD Ryzen 6000 θα προσφέρουν περίπου 11% αυξημένη απόδοση σε σύγκριση με τους προκατόχους τους όταν πρόκειται για εφαρμογές single-threaded και περίπου 28% στις multi-threaded εφαρμογές. H νέα οικογένεια mobile επεξεργαστών Radeon 6000 διακρίνεται -όπως και στο παρελθόν- σε δύο σειρές, την ταχύτερη H-series (με μοντέλα 35W και 45W) και την U-series, με ενεργειακά αποδοτικότερα μοντέλα από 15W έως 28W. Ο κορυφαίος επεξεργαστής της σειράς είναι ο AMD Ryzen 9 6980HX , ο οποίος είναι 8-core/ 16-thread και μπορεί με «boost» να φτάσει τα 5,0 GHz! H νέα επίσης πλατφόρμα της AMD υποστηρίζει τον ταχύτερο τύπο μνήμης DDR5, το ταχύτερο ασύρματο πρότυπο WiFi 6E καθώς και τα τελευταίας γενιάς στάνταρντ PCIe 4.0 και USB 4.
    Παρακολουθήστε το Plaisio Blog και τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Πλαισίου για ακόμα περισσότερα τεχνολογικά νέα και εξελίξεις από την CES 2022 και την αποστολή μας στο Λας Βέγκας!