Plaisio Blog

Canon: Νέοι Super Telephoto φακοί RF για τη σειρά EOS R

Οι RF 800mm F5.6L IS USM και RF 1200mm F8L IS USM απελευθερώνουν νέες δυνατότητες για επαγγελματίες φωτογράφους που απεικονίζουν μακρινά θέματα. 

Επεκτείνοντας τα όρια της σειράς φακών RF, η Canon ανακοινώνει την κυκλοφορία δύο νέων υπερ-τηλεφακών, του RF 800mm F5.6L IS USM και του RF 1200mm F8L IS USM. Αυτοί οι φακοί θέτουν νέα πρότυπα για την κατηγορία, με ακραία μεγέθυνση που προσφέρει ασυναγώνιστη λήψη μακρινών θεμάτων.

Με εντυπωσιακό εστιακό μήκος 800mm και 1200mm – τη μεγαλύτερη για φακούς αυτόματης εστίασης (AF) στον κόσμο για φωτογραφικές μηχανές mirrorless* – αυτοί οι φακοί διακρίνονται για τον έξυπνο σχεδιασμό τους, επιτυγχάνοντας απίστευτη οπτική απόδοση και φορητότητα.

Διαθέτοντας έναν εντυπωσιακό οπτικό σταθεροποιητή εικόνας και μεγάλα ανοίγματα διαφράγματος, αυτοί οι premium φακοί RF που εντάσσονται στη σειρά L υποστηρίζουν μια ποικιλία φωτογραφικών θεμάτων, από τον αθλητισμό και την άγρια φύση έως τη συλλογή ειδήσεων και την παρακολούθηση – προσφέροντας στους φωτογράφους εξοπλισμό που συλλαμβάνει τη δράση από μακριά, κάτω από εξαιρετικές περιστάσεις και με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Μεγάλο οπτικό εύρος από ένα φορητό φακό

Με την κυκλοφορία των RF 800mm F5.6L IS USM και RF 1200mm F8L IS USM, η Canon έχει δημιουργήσει μια απαράμιλλη σειρά υπερ-τηλεφακών για να προσφέρει περισσότερες επιλογές, ικανοποιώντας τις ανάγκες των επαγγελματιών φωτογράφων.

Οι δύο νέοι φακοί επεκτείνουν τις δυνατότητες της σειράς φακών RF, προσθέτοντας δυνατότητες τηλεφακού 800mm και 1200mm – το μεγαλύτερο εστιακό μήκος στην αγορά που δεν αφορά τηλεσκόπιο. Εκτός από την απίστευτη εμβέλειά τους, οι φωτογράφοι μπορούν να αυξήσουν το εστιακό μήκος έως 2 φορές χρησιμοποιώντας τους φακούς σε συνδυασμό με τις συσκευές επέκτασης RF 1.4 x ή RF 2 x, με λήψη AF και λειτουργία IS. Με τον RF 1200mm F8L IS USM αυτό δίνει στους φωτογράφους τη δυνατότητα να καταγράψουν απίστευτη λεπτομέρεια θεμάτων από 400 μέτρα μακριά.

RF800mm F5.6 L IS USM, Image Credit: © 2022 Canon U.S.A

Το έξυπνα και πρόσφατα σχεδιασμένο οπτικό σύστημα επιτρέπει στην Canon να επιτύχει αυτά τα απίστευτα εστιακά μήκη σε μια σχεδίαση που είναι μικρότερη και ελαφρύτερη από τους τυπικούς υπερ-τηλεφακούς.

Σημαντικά μειωμένος σε μέγεθος σε σχέση με τους αντίστοιχους φακούς από τη σειρά EF, ο RF 800mm F5.6L IS USM είναι ο ελαφρύτερος και μικρότερος φακός 800mm σειράς L της Canon που ζυγίζει λίγο περισσότερο από 3,1 κιλά, ενώ ο RF 1200mm F8L IS USM είναι ο μικρότερος φακός του μεγέθους του που κυκλοφόρησε ποτέ. Ζυγίζει 3,34 κιλά ήτοι το 1/5 του βάρους και περισσότερο από 13 κιλά ελαφρύτερος και 30 εκατοστά μικρότερος από τον θρυλικό προκάτοχό του EF 1200mm f/ 5.6L USM.

Ασυναγώνιστη οπτική απόδοση

Τόσο ο RF 800mm F5.6L IS USM όσο και ο RF 1200mm F8L IS USM είναι κατασκευασμένοι για να εντυπωσιάσουν.

Παράλληλα με την ισχυρή σταθεροποίηση εικόνας, ο RF 800mm F5.6L IS USM παρέχει όφελος έως και 4,5 στοπ και ο RF 1200mm F8L IS USM μέχρι 4 στοπ για τη μείωση των κραδασμών και παραγωγή εικόνων με ευκρινείς λεπτομέρειες. Ο φακός 800mm προσφέρει επίσης ένα μεγάλο μέγιστο διάφραγμα f/5.6 για αυτό το εστιακό μήκος, παρέχοντας εξαιρετική απόδοση και ποιότητα εικόνας. Και στα δύο μοντέλα το κυκλικό διάφραγμα 9 λεπίδων μπορεί να κινηθεί σε 1/8  βήματα, επιτυγχάνοντας ομαλότερες μεταβάσεις μεταξύ των διαφράγματος κατά την εγγραφή βίντεο.

Παράλληλα με τον έξυπνο σχεδιασμό των φακών, η σειρά RF επωφελείται από την κορυφαία οπτική τεχνολογία της Canon.

RF 1200mm F8L IS USM, Image Credit: © 2022 Canon U.S.A

Διαθέτοντας στοιχεία φθορίτη, Super UD και UD, οι RF 800mm F5.6L IS USM και RF 1200mm F8L IS USM προσφέρουν άψογη ανάλυση εικόνας και εξαιρετική διόρθωση χρωματικών εκτροπών. Οι επιστρώσεις ASC συνδυάζονται με το βελτιωμένο σχεδιασμό των φακών για να ελαχιστοποιήσουν τα φαινόμενα σκιάσεων και λαμπυρίσματος. Ακόμη και με τα επιπλέον οπτικά στοιχεία σε αυτούς τους φακούς, η Canon έχει καταφέρει να μειώσει τις εστιακές αποστάσεις σε επίπεδα ρεκόρ για την κατηγορία – 2,6m για τον RF 800mm F5.6L IS USM – ήτοι λιγότερο από το μισό της απόστασης άλλων φακών 800mm f / 5,6 – και 4,3m για τον RF 1200mm F8L IS USM, επιτρέποντας την παρακολούθηση θεμάτων σε μεγάλο εστιακό εύρος.

Απολαύστε τη δύναμη του συστήματος EOS R

Με τις ικανότητες του συστήματος υπερ-τηλεφακού και το ελαφρύ τους βάρος, αυτοί οι φακοί συνδυάζονται ιδανικά με την EOS R3 – την πανίσχυρη φωτογραφική μηχανή της Canon για αθλητική φωτογραφία.

Οι RF 800mm F5.6L IS USM και RF 1200mm F8L IS USM, χάρη στη δυνατότητα AF συνεργάζονται με την EOS R3 για την καταγραφή θεμάτων σε ρυθμούς μέχρι 30fps. Αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά Ring USM Drive, Dual Power Drive, CPU υψηλής ταχύτητας και βελτιστοποιημένο αλγόριθμο AF, αυτοί οι φακοί παρέχουν γρήγορη, αλλά και αθόρυβη αυτόματη εστίαση – ιδανική για τη σύλληψη γρήγορα κινούμενης άγριας ζωής.

Τα προσαρμόσιμα κουμπιά AF στοπ πάνω στο φακό παρέχουν επίσης στους φωτογράφους επιπλέον έλεγχο όταν εστιάζουν σε θέματα. Καθώς οι νέοι φακοί ανήκουν στη σειρά RF, προσφέρουν στους φωτογράφους το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τα ίδια εξαρτήματα, όπως φίλτρα και παρασολέιγ, από όλη τη διαθέσιμη γκάμα, για βελτιωμένη ευελιξία.

Στιβαρή, επαγγελματική κατασκευή

Οι RF 800mm F5.6L IS USM και RF 1200mm F8L IS USM είναι κατασκευασμένοι για να αντέχουν σε μια σειρά από απαιτητικά σενάρια λήψης, από υψηλές θερμοκρασίες έως υγρά ή σκονισμένα περιβάλλοντα.

Στο σημείο πρόσδεσης του φακού υπάρχει προστασία για τη σκόνη και την υγρασία, όπως ακριβώς και για το διακόπτη και τους δακτυλίους εστίασης, για να αποτραπεί η βρωμιά ή το νερό από το να εισέλθουν στο φακό. Για να αποφευχθεί η συσσώρευση λιπαρότητας, νερού ή σκόνης στο μπροστινό μέρος του φακού, το μπροστινό στοιχείο είναι εφοδιασμένα με επίστρωση φθορίου.

Επιτρέποντας στους φωτογράφους να φωτογραφίζουν για μεγάλες χρονικές περιόδους, ακόμη και σε ζεστά κλίματα, οι RF 800mm F5.6L IS USM και RF 1200mm F8L IS USM διαθέτουν επίσης μια εξαιρετικά αντανακλαστική επίστρωση υπέρυθρης ασπίδας θερμότητας. Αυτή η λευκή επίστρωση προσφέρει εξαιρετική αντοχή στις καιρικές συνθήκες κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας και βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος του φακού για τη διατήρηση της μέγιστης οπτικής ποιότητας.

Χάρη στην εξαιρετική μηχανική της Canon και τον προηγμένο οπτικό σχεδιασμό, οι φακοί RF 800mm F5.6L IS USM και RF 1200mm F8L IS USM προσφέρουν ασυμβίβαστη απόδοση σε όλες τις συνθήκες για να διασφαλίσουν ότι οι φωτογράφοι μπορούν να καταγράφουν απομακρυσμένα θέματα από πιο μακριά από ποτέ.

* Με βάση την έρευνα της Canon, με δεδομένα που ισχύουν από τις 23 Φεβρουαρίου 2022.

Βασικές προδιαγραφές RF 800mm F5.6L IS USM:

 • 800mm μήκος υπερ-τηλεφακού
 • Συμπαγής φακός με μέγιστη διάμετρο x μήκος 163mm x 432mm
 • Βάρος 3,14kg
 • Μεγάλο διάφραγμα f/5.6
 • Σταθεροποιητής Εικόνας 4.5 στοπ
 • Αντοχή σε σκόνη και υγρασία
 • Ελάχιστη εστιακή απόσταση 2,6m

Βασικές προδιαγραφές RF 1200mm F8L IS USM:

 • 1200mm μήκος υπερ-τηλεφακού
 • Συμπαγής φακός με μέγιστη διάμετρο x μήκος 168mm x 537mm
 • Βάρος 3,34kg
 • Σταθεροποιητής Εικόνας 4 στοπ
 • Αντοχή σε σκόνη και υγρασία
 • Ελάχιστη εστιακή απόσταση 4,3m

Με πληροφορίες από το επίσημο ΔΤ της Canon Greece.

Avatar

Β. Ορφανίδης

Techie | Cinephile | Avid Gamer | Star Wars Fan | Whovian | Photographer | Coffee Addict | Biker