Big Island: Η πρώτη Κινέζικη GPGPU από την εταιρεία Tianshu Zhixin

    Η Κινέζικη εταιρεία Tianshu Zhixin που σχεδιάζει προηγμένους επεξεργαστές για την επιτάχυνση διάφορων διεργασιών ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η παραγωγή της νέας της GPGPU (General-Purpose Computing on…

    Tianshu Zhixin 4
    Η Κινέζικη εταιρεία Tianshu Zhixin που σχεδιάζει προηγμένους επεξεργαστές για την επιτάχυνση διάφορων διεργασιών ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η παραγωγή της νέας της GPGPU (General-Purpose Computing on Graphics Processing Unit), με την ονομασία Big Island. Η εταιρεία πρόκειται να εισέλθει σε μία αγορά, στην οποία κυριαρχούν τα προϊόντα των AMD, Intel και NVIDIA και σηματοδοτεί την πρώτη απόπειρα της Κίνας να ανεξαρτητοποιηθεί από εξωτερικούς τεχνολογικούς παρόχους με στόχο να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο και ασφάλεια. Φυσικό ωστόσο είναι για την εταιρεία Tianshu Zhixin να θέλει να αποκτήσει έστω και ένα μικρό μερίδιο από μία αγορά που εδώ και πολλά χρόνια κυριαρχούν οι επεξεργαστές γραφικών των AMD, Intel και NVIDIA. Βεβαίως, για να καταφέρει κάτι τέτοιο απαιτείται να διαθέτει αξιόλογο σχεδιασμό, και πράγματι, στα χαρτιά τουλάχιστον, δείχνει να είναι μία αρκετά ισχυρή πρόταση.

    Η Big Island GPU κατασκευάζεται από την TSMC με μέθοδο 7nm ενώ για την συσκευασία της χρησιμοποιείται τεχνολογία CoWoS με αποτέλεσμα το die να διαθέτει πάνω από 24 δισεκατομμύρια transistors.

    Όσον αφορά στην απόδοση της, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αγγίζει τα 37 TeraFLOPS κατά την εκτέλεση πράξεων αριθμών κινητής υποδιαστολής μονής ακρίβειας (FP32 single-precision) ενώ στην περίπτωση των πράξεων FP16/BF16 μισής ακρίβειας η GPGPU αποδίδει 147 TeraFLOPs. Η κάρτα γραφικών επίσης συνοδεύεται από 32GB μνήμης HBM2 για memory bandwidth που αγγίζει τα 1,2 TB.