ASUS ROG Phone 3: Το απόλυτο gaming smartphone

    Η ASUS ανακοίνωσε πρόσφατα το τελευταίο της gaming smartphone και είναι ένα πραγματικό «τερατάκι» από άποψη εξοπλισμού και δυνατοτήτων. To ROG Phone 3 σχεδιάστηκε για να προσφέρει απόλυτο έλεγχο στον…

    weqdwqe
    Η ASUS ανακοίνωσε πρόσφατα το τελευταίο της gaming smartphone και είναι ένα πραγματικό «τερατάκι» από άποψη εξοπλισμού και δυνατοτήτων. To ROG Phone 3 σχεδιάστηκε για να προσφέρει απόλυτο έλεγχο στον χρήστη του: υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης της συχνότητας λειτουργίας του επεξεργαστή και του throttling threshold ενώ δεν απουσιάζουν δυνατότητες ρύθμισης της οθόνης (π.χ. του ρυθμού ανανέωσης) και του ήχου καθώς και δυνατότητες βελτιστοποίησης του δικτύου για να ελαχιστοποίηση της υστέρησης. Υπάρχει ακόμα και δυνατότητα ρύθμισης της φόρτισης. Η οθόνη του ROG Phone 3 έχει διαγώνιο 6,6 ιντσών και είναι τεχνολογίας AMOLED. Ο χρήστης μπορεί αν επιλέξει ρυθμό ανανέωσης 90Hz, 120Hz ή 144Hz ωστόσο υπάρχει και αυτόματη λειτουργία (Auto) που επιλέγει τη βέλτιστη ρύθμιση με βάση το περιεχόμενο. Η εταιρεία λέει πως το touch latency είναι της τάξης των 25ms (τo «touch sampling rate» είναι 270Hz) και είναι το χαμηλότερο που υπάρχει σε συσκευή του είδους. Η οθόνη προσφέρει επίσης εξαιρετικό χρώμα καθώς υποστηρίζει το 113% του χρωματοχώρου DCI-P3 με deltaE < 1. Η εταιρεία ανακοίνωσε δύο διαφορετικές εκδόσεις του ROG Phone 3, με την πιο ελαφριά έκδοση «Strix Edition» να βασίζεται στον επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 865 SoC και την άλλη να βασίζεται στην βελτιωμένη έκδοση του, Snapdragon 865+ που χρονίζεται στα 3,09GHz.

    Αυτή η υψηλότερη συχνότητα λειτουργίας σε συνδυασμό με την αυξημένη συχνότητα του επεξεργαστή γραφικών (GPU) υπόσχεται αυξημένη απόδοση κατά 10% σε σχέση με την απλή έκδοση Snapdragon 865. Επιπλέον η έκδοση «plus» υποστηρίζει WiFi 6E που λειτουργεί στη μπάντα 6GHz και με το κατάλληλο router μπορείς να απολαμβάνεις περισσότερο bandwidth αλλά και χαμηλότερη υστέρηση (κάτω των 3ms). Για τη βασική έκδοση της συσκευής με τον Qualcomm Snapdragon 865+ ο χρήστης μπορεί να επιλέξει 12GB RAM ή 16GB RAM ενώ η χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου κυμαίνεται μεταξύ 128GB και 512GB. H οικονομικότερη έκδοση «Strix» ξεκινάει από τα 8GB και ο αποθηκευτικός χώρος από τα 128GB και φτάνει τα 256GB. Σε όλες τις περιπτώσεις, η RAM είναι τύπου LPDDR5 ενώ αναφερόμαστε σε UFS 3.1 storage.   Η ASUS εξόπλισε το ROG Phone 3 με μία μπαταρία χωρητικότητας 6000mAh που υποστηρίζει ταχεία φόρτιση ενώ στην συσκευασία, μαζί με διάφορα άλλα αξεσουάρ, υπάρχει ένας φορτιστής 30W. Η ASUS υποστηρίζει ότι με τη χρήση του φορτιστή, η μπαταρία μέσα σε 46 λεπτά θα έχει φορτιστεί σε ποσοστό 70% περίπου. Η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη της συσκευής, μέσω ειδικού λογισμικού, να προσαρμόσει τον τρόπο ή την ταχύτητα φόρτισης στις ανάγκες του. Μπορεί για παράδειγμα να περιορίσει τη ταχύτητα φόρτισης στα 10W ή να προγραμματίσει τον τρόπου που θα φορτίζει η συσκευή σε καθημερινή βάση (η τεχνολογία ταχείας φόρτισης θα χρησιμοποιείται ωσότου το ποσοστό φόρτισης φτάσει στο 80% ή 90% και από εκεί και πέρα η συσκευή θα φορτίζει πιο αργά ώστε να είναι 100% φορτισμένη όταν ξυπνήσετε). Το σύστημα ψύξης που περιλαμβάνει μία χάλκινη ψύκτρα (6 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ROG Phone II) και «vapor chamber» έχει επανασχεδιαστεί για να ανταποκριθεί στην πρόκληση της αυξημένης συχνότητας του «865+». H ASUS έχει συμπεριλάβει στη συσκευασία της συσκευής και το «εξωτερικό» σύστημα AeroActive Cooler 3. Το συγκεκριμένο ενεργό σύστημα ψύξης κατευθύνει ψυχρό αέρα στη «πλάτη» της συσκευής επιτρέποντας το gaming χωρίς μείωση στην απόδοση για περισσότερη ώρα. Εκτός από ανεμιστήρα, το AeroActive Cooler 3 που συνδέεται στο κινητό μέσω μίας υποδοχής στα πλάγια της συσκευής προσφέρει μία υποδοχή 3.5mm για ακουστικά, μία θύρα USB Type-C καθώς και ένα kick stand για τη στήριξη της συσκευής. Οι «σκανδάλες» (shoulder buttons) τεχνολογίας υπερήχων που βρίσκονται στη μία πλευρά της συσκευής προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες παραμετροποίησης. Ο χρήστης της συσκευής μπορεί για παράδειγμα να επιλέξει να διαχωρίσει κάθε μία στα δύο αν απαιτούνται περισσότερα πλήκτρα από το παιχνίδι. Ό ήχος είναι ένας ακόμη τομέας που ενδιαφέρει τους gamers, και το ROG Phone 3 ενσωματώνει δύο ισχυρά ηχεία, τα οποία έχει επιμεληθεί η εταιρεία Dirac για τη μείωση του cross-talk, τη διόρθωση της καμπύλης απόκρισης συχνότητας και τη βελτιστοποίηση διάφορων ακόμη παραμέτρων με στόχο την καλύτερη απόδοση τους. Ο ισοσταθμιστής επίσης επιτρέπει την ρύθμιση και τη βελτιστοποίηση του ήχου για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά.

    Όσον αφορά τις κάμερες, η εταιρεία προσάρμοσε και μία τρίτη κάμερα στο κύριο «setup» που τώρα αποτελείται από μία υπερευρυγώνια κάμερα 64MP (αισθητήρας Sony IMX686, με 4-in-1 pixel binning και 2x lossless zoom σε ανάλυση 16MP) που διαθέτει σύστημα φακού f:/1.8, μία δεύτερη υπερευρυγώνια κάμερα 13MP και μία κάμερα ειδικά για μακροφωτογράφηση (macro) που βασίζεται σε αισθητήρα 5MP. Η εμπρόσθια κάμερα βασίζεται σε αισθητήρα 24MP.

    Το ASUS ROG Phone 3 διαθέτει λογισμικό που βασίζεται στο Android 10 και ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δύο περιβάλλοντα χρήσης, τα ROG UI και ZenUI. Η εταιρεία παρουσίασε διάφορα αξεσουάρ για τη συσκευή, ανάμεσα στο οποία είναι το επανασχεδιασμένο χειριστήριο ROG Kunai 3, το TwinView Dock 3 που έχει αναβαθμιστεί για να προσφέρει την ίδια διαγώνιο, ανάλυση, ρυθμό ανανέωσης με την κύρια οθόνη της συσκευής και εξοπλίζεται με μπαταρία 5000mAh. Με το αξεσουάρ προσαρμόζεις μία δεύτερη οθόνη στο κινητό, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα παιχνίδια που υποστηρίζουν δύο οθόνες (dual screen). Μαζί με τα παραπάνω αξεσουάρ, η ASUS παρουσίασε το Professional Dock που προσφέρει θύρες HDMI, USB και Ethernet, το Mobile Desktop Dock που προσφέρει επιπλέον δύο εισόδους/ εξόδους DisplayPort και ορισμένες θήκες ROG Lighting Armor Case 3.