Android 12: Με νέο σχεδιασμό και έμφαση στην ιδιωτικότητα!

    Το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών Google I/O, το οποίο θα διεξαχθεί χωρίς κοινό από τις 18 έως και τις 20 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της Google (Mountain View, California), ξεκίνησε με την καθιερωμένη…

    Android-12-Main
    Το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών Google I/O, το οποίο θα διεξαχθεί χωρίς κοινό από τις 18 έως και τις 20 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της Google (Mountain View, California), ξεκίνησε με την καθιερωμένη εναρκτήρια ομιλία και - όπως ήταν φυσικό - αυτό που ξεχώρισε ανάμεσα στις ανακοινώσεις της αμερικανικής εταιρείας ήταν το νέο λειτουργικό σύστημα Android 12. Εγκατεστημένο σε περισσότερες από τρία δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές, το Android είναι έτοιμο να δεχθεί σημαντικές σχεδιαστικές αλλαγές, οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά την εμφάνιση αλλά και τη συμπεριφορά του. Η νέα σχεδιαστική «γλώσσα» φέρει την ονομασία Material You και αποτελεί εξέλιξη του Material Design το οποίο χρησιμοποιείται από το 2014. Μέσω αυτής οι χρήστες θα μπορούν να προσαρμόζουν τόσο τη χρωματική παλέτα όσο και τα (ανασχεδιασμένα πλέον) adaptive widgets στις αισθητικές τους προτιμήσεις, ενώ χάρη στο Color Extraction API τα χρώματα του UI θα προσαρμόζονται αυτόματα σύμφωνα με τις αποχρώσεις της ταπετσαρίας (wallpaper) που χρησιμοποιούν την εκάστοτε στιγμή. [caption id="" align="alignnone" width="800"] Μπορείς να προσαρμόσεις τα χρώματα του συστήματος ώστε να ταιριάζουν με την ταπετσαρία σου στο Android 12. GIF: Google[/caption] Οι δυνατότητες του συγκεκριμένου ΑΡΙ δεν περιορίζονται στα μενού της συσκευής, καθώς οι αλλαγές που προσφέρει επεκτείνονται σε όλα τα σημαντικά στοιχεία του περιβάλλοντος χρήσης (animations, οθόνη κλειδώματος, καρτέλες ειδοποιήσεων, χειριστήρια έντασης ήχου κ.ο.κ.), τα οποία έχουν επανασχεδιαστεί για ακόμα ταχύτερη και ευκολότερη πρόσβαση. [caption id="" align="alignnone" width="1400"] Οι γρήγορες ρυθμίσεις και η απόχρωση των ειδοποιήσεων έχουν βελτιωθεί στο Android 12. GIF: Google[/caption] Πλέον, υπάρχουν ξεχωριστές συντομεύσεις για το Google Pay και τα Home Controls, ενώ οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιούν τον ψηφιακό βοηθό Google Assistant κρατώντας πατημένο παρατεταμένα το κουμπί αφύπνισης (Wake/Power Button). Παράλληλα, το νέο Privacy Dashboard προσφέρει στο χρήστη άμεσο έλεγχο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εφαρμογών και υποδεικνύει ποιες εφαρμογές έχουν πρόσβαση στην κάμερα, το μικρόφωνο και την τοποθεσία της συσκευής. Στην επάνω δεξιά πλευρά της οθόνης θα εμφανίζεται μια πράσινη ένδειξη, η οποία θα υποδεικνύει τη χρήση (άδεια πρόσβασης) των παραπάνω όσο χρησιμοποιείται μια εφαρμογή - π.χ. ενεργοποιώντας την κάμερα, θα εμφανίζονται αντίστοιχα τα εικονίδια κάμερας και μικροφώνου.

    Μία ακόμα εξαιρετική προσθήκη, σε ό,τι την εξασφάλιση της ιδιωτικότητας αλλά και την ακεραιότητα των δεδομένων του χρήστη, η Google θωρακίζει τη νέα έκδοση του Android με ένα ακόμα χαρακτηριστικό, το οποίο ονομάζει Android Private Compute Core (APCC).

    [caption id="attachment_67261" align="alignnone" width="900"] Νέες δυνατότητες απορρήτου στο Android 12. Εικόνα: Google[/caption]

    Πρόκειται για μία σειρά από λειτουργίες μηχανικής μάθησης, οι οποίες είναι αποκομμένες (sandboxed) από το υπόλοιπο λειτουργικό σύστημα και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Επίσης, δεν μπορούν να διαχειριστεί δεδομένα από και προς το cloud. Ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας για τις συγκεκριμένες λειτουργίες είναι μέσω συγκεκριμένων - ανοικτού κώδικα - APIs (ως δείγμα ασφάλειας και διαφάνειας).

    Σύμφωνα με τα στελέχη της Google, το νέο λειτουργικό σύστημα έχει βελτιστοποιηθεί και στον τομέα των επιδόσεων, προσφέροντας ταχυτερη επικοινωνία με την CPU, αποτελεσματικότερη απόκριση σε ό,τι αφορά το περιβάλλον χρήσης και φυσικά, βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας - άρα και μεγαλύτερη αυτονομία σε σχέση με τους προκατόχους του. Η δοκιμαστική (Public Beta) έκδοση του Android 12 είναι ήδη διαθέσιμη για τα Google Pixel smartphones και εντός των επόμενων εβδομάδων θα διατεθεί και για μοντέλα τρίτων κατασκευαστών.