1821 - 2021: Γιορτάζοντας 200 χρόνια από την Επανάσταση

    Η Επανάσταση του 1821 ανέδειξε αληθινούς ήρωες και αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.  Η φετινή 25η Μαρτίου είναι πιο ιδιαίτερη από ποτέ, καθώς…

    PaPaFlessass-3

    Η Επανάσταση του 1821 ανέδειξε αληθινούς ήρωες και αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. 

    Η φετινή 25η Μαρτίου είναι πιο ιδιαίτερη από ποτέ, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, δίνοντας μία πιο συμβολική χροιά στη διπλή γιορτή της συγκεκριμένης ημέρας, καθώς ως γνωστόν γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

    Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε λόγω καραντίνας δεν επιτρέπουν τους κατάλληλους για την περίσταση εορτασμούς. Η μαθητική παρέλαση ακυρρώθηκε και η στρατιωτική έχει προγραμματιστεί χωρίς την παρουσία κόσμου.

    Εορτασμοί σε όλο τον κόσμο

    Πολλές χώρες συμφώνησαν να φωταγωγήσουν ιστορικά τους κτίρια στα χρώματα της Ελλάδας, είτε ανήμερα την 25η Μαρτίου είτε νωρίτερα. Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

    Για παράδειγμα στην Αυστραλία η διάσημη όπερα του Σίδνεϊ θα «ντυθεί» στα γαλανόλευκα. Αντίστοιχα και τα Δημαρχεία του Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ, καθώς και του Βανκούβερ στον Καναδά.

    [caption id="attachment_65148" align="alignnone" width="770"] H ελληνική σημαία θα «ντύσει» την περίφημη όπερα του Σίδνεϊ στις 25 Μαρτίου.[/caption]

    Αντίστοιχα, στο Βέλγιο το γνωστό αγαλματάκι Manneken Plus θα «ντυθεί» Εύζωνας, στην Πολωνία θα φωταγωγηθεί εμβληματικό κτίριο της Βαρσοβίας, στη Ρουμανία το κτίριο του Πανεπιστημίου, ενώ το ίδιο θα συμβεί μεταξύ άλλων και σε ιστορικά κτίρια της Ιρλανδίας, της Φινλανδίας και της Λετονίας.

    Οι εμβληματικές μορφές του 1821

    Αν ποτέ θελήσεις να γίνεις ο «Έλληνας ήρωας που πάντα ονειρευόσουν», μπορείς απλά να ανατρέξεις σε μία από τις πολλές εμβληματικές μορφές που αφιέρωσαν την ψυχή και την ζωή τους στον ιερό αγώνα των Ελλήνων για «λευτεριά» το 1821 απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

    [gallery ids="65161,65207,65208"]

    «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά», σύμφωνα με τον Ρήγα Φεραίο (επάνω αριστερά) και 200 χρόνια μετά η φράση του παραμένει ανατριχιαστικά επίκαιρη.

    Από κοντά και ο πάντοτε φιλέλληνας Λόρδος Βύρωνας (επάνω κέντρο), ο οποίος πίστευε πως «ποτέ δεν αποτυχαίνουν αυτοί που πεθαίνουν για έναν μεγάλο σκοπό», Όπως προφανώς και ο Αθανάσιος Διάκος (επάνω δεξιά) ο οποίος με θέρμη φώναξε ότι «Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω».

    [gallery columns="2" ids="65158,65210"]

    Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης έδωσε τη δική του ερμηνεία για τα διαφορετικά πρόσωπα της ανθρώπινης φύσης με το ιστορικό «Όταν θέλω γίνομαι άγγελος, και όταν θέλω πάλε γίνομαι διάβολος», ενώ ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δεν είχε καμία αμφιβολία ότι «ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω».

    Μαζί τους ο Παπαφλέσσας, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Κωνσταντίνος Κανάρης και πολλοί ακόμη, οι οποίοι έκαναν πράξη το «Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια, σκλαβιά και φυλακή». Για να μπορούμε σήμερα να ζούμε ελεύθεροι, έστω και σχετικά «πολιορκημένοι» τον τελευταίο ένα χρόνο λόγω κορωνοϊού και καραντίνας.

    [gallery columns="4" ids="65151,65211,65212,65215"]  

    Με βαριά κληρονομιά

    Όλοι αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους πριν 200 χρόνια με σύνθημα το «Ελευθερία ή Θάνατος» και κατά τον Ιωάννη Μακρυγιάννη πολέμησαν «γι’ αυτά τα μάρμαρα», αποτελούν την πιο πολύτιμη κληρονομιά και παράλληλα τον πιο σημαντικό λόγο για να είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες.

    Όχι μόνο κάθε 25η Μαρτίου, αλλά κάθε μέρα!