Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει. Η ημέρα… «ύμνος» στο ψήσιμο και στην… τσίκνα καταφτάνει και οι απανταχού «μερακλήδες» ετοιμάζονται να ανάψουν τη φωτιά!
Το ξέρουμε ότι είσαι ένας/μία απ’ αυτούς και γι΄αυτό το λόγο σου έχουμε μαζέψει λαχταριστές συνταγές! Ας ξεκινήσουμε με το κοτόπουλο!
«Του τολμηρού»
Υλικά:
Για το κρέας
- 1,5kg παϊδάκια κοτόπουλου
Για τη μαρινάδα
- χυμό από 3 λάιμ
- 3 κ.γ. ξύσμα λάιμ
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. κόλιανδρο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 2 πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
- 4 σκ. σκόρδο
- 1 κ.σ. μέλι
- αλάτι
- 1/4 κ.γ. μπούκοβο
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
- Βάζουμε τα παϊδάκια μέσα στο μπολ της μαρινάδας και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή ακόμη και για όλη τη νύχτα.
- Ψήνουμε στο γκριλ ή σε ψησταριά υγραερίου. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθός τους και φυσικά από το πόσο δυνατή είναι η φωτιά μας.
- Καλό θα είναι να αλείψουμε τη σχάρα με λίγο λάδι πριν βάλουμε το κοτόπουλο επάνω ώστε να μην κολλήσει ή καεί.
«Από τις Ινδίες»
Υλικά:
Για το κρέας
- 500-600 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι & πιπέρι
- 1 πακέτο ξυλάκια για σουβλάκια
Για τη μαρινάδα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κάρι, σε σκόνη
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 1 σκ. σκόρδο
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. μέλι
- 40 γρ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.σ. ρίγανη, φρέσκια, ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. σουσάμι
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
- Μουσκεύουμε τα ξυλάκια σε νερό για μερικές ώρες, ώστε να μην καούν στο ψήσιμο.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ.
- Κόβουμε το κρέας σε κύβους 1-1.5 εκ. και τους βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα της μαρινάδας μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με το κρέας.
- Κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή καλύτερα για ολόκληρο το βράδυ.
- Την επόμενη μέρα περνάμε τα κρέατα στα ξυλάκια για σουβλάκια.
- Θα μας βγάλει 4-6 σουβλάκια. Ψήνουμε στην γκριλιέρα ή στην ψησταριά υγραερίου σε δυνατή φωτιά και για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Πρόταση σερβιρίσματος: Σε μία μακρόστενη πιατέλα τοποθέτησε όμορφα τα σουβλάκια το ένα πάνω στο άλλο και συνόδευσε με τηγανιτές πατάτες & πράσινη σαλάτα.