Plaisio Blog

Τσικνοπέμπτη 2023: Συνταγές με κοτόπουλο που πρέπει να κάνεις στο BBQ

Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει. Η ημέρα… «ύμνος» στο ψήσιμο και στην… τσίκνα καταφτάνει και οι απανταχού «μερακλήδες» ετοιμάζονται να ανάψουν τη φωτιά!

Το ξέρουμε ότι είσαι ένας/μία απ’ αυτούς και γι΄αυτό το λόγο σου έχουμε μαζέψει λαχταριστές συνταγές! Ας ξεκινήσουμε με το κοτόπουλο!

«Του τολμηρού»

Υλικά:

Για το κρέας 

  • 1,5kg παϊδάκια κοτόπουλου

Για τη μαρινάδα

  • χυμό από 3 λάιμ
  • 3 κ.γ. ξύσμα λάιμ
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. κόλιανδρο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
  • 4 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. μέλι
  • αλάτι
  • 1/4 κ.γ. μπούκοβο

Εκτέλεση: 

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Βάζουμε τα παϊδάκια μέσα στο μπολ της μαρινάδας και τα αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή ακόμη και για όλη τη νύχτα.
  • Ψήνουμε στο γκριλ ή σε ψησταριά υγραερίου. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθός τους και φυσικά από το πόσο δυνατή είναι η φωτιά μας. 
  • Καλό θα είναι να αλείψουμε τη σχάρα με λίγο λάδι πριν βάλουμε το κοτόπουλο επάνω ώστε να μην κολλήσει ή καεί. 
«Από τις Ινδίες» 

Υλικά:

Για το κρέας

  • 500-600 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1 πακέτο ξυλάκια για σουβλάκια

Για τη μαρινάδα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κάρι, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 40 γρ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. ρίγανη, φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Μουσκεύουμε τα ξυλάκια σε νερό για μερικές ώρες, ώστε να μην καούν στο ψήσιμο.
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ.
  • Κόβουμε το κρέας σε κύβους 1-1.5 εκ. και τους βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Αδειάζουμε  το μείγμα της μαρινάδας μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με το κρέας.
  • Κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή καλύτερα για ολόκληρο το βράδυ.
  • Την επόμενη μέρα περνάμε τα κρέατα στα ξυλάκια για σουβλάκια.
  • Θα μας βγάλει 4-6 σουβλάκια. Ψήνουμε στην γκριλιέρα ή στην ψησταριά υγραερίου σε δυνατή φωτιά και για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Πρόταση σερβιρίσματος: Σε μία μακρόστενη πιατέλα τοποθέτησε όμορφα τα σουβλάκια το ένα πάνω στο άλλο και συνόδευσε με τηγανιτές πατάτες & πράσινη σαλάτα.

Π. Φιλοσίδου

Π. Φιλοσίδου