Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει. Η ημέρα… «ύμνος» στο ψήσιμο και στην… τσίκνα καταφτάνει και οι απανταχού «μερακλήδες» ετοιμάζονται να ανάψουν τη φωτιά!
Το ξέρουμε ότι είσαι ένας/μία απ’ αυτούς και γι΄αυτό το λόγο σου έχουμε μαζέψει λαχταριστές συνταγές! Ας ξεκινήσουμε με το χοιρινό κρέας!
«Χοιρινά σουβλάκια του χωριού»
Υλικά:
Για τη μαρινάδα
- ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
- 100gr χυμό πορτοκαλιού
- 20gr ξίδι, από λευκό κρασί
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
- 1 κ.σ. δεντρολίβανο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. μέλι
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
- Μουσκεύουμε τα ξύλινα καλαμάκια (σκέτα) σε νερό για μερικές ώρες, ώστε να μην καούν στο ψήσιμο.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ.
- Κόβουμε το κρέας σε κύβους 1-1.5 εκ. και τους βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα της μαρινάδας μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με το κρέας.
- Κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή καλύτερα για ολόκληρο το βράδυ.
- Την επόμενη μέρα περνάμε τα κρέατα στα ξυλάκια για σουβλάκια.
- Ψήνουμε στην γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά ή σε ψησταριά υγραερίου 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.
«Τα μπριζολάκια του καλοφαγά»
Υλικά:
Για το κρέας
- 800 gr ψαρονέφρι ή χοιρινό λαιμό κομμένα σε μπριζολάκια 1-2cm
- 1 κρεμμύδι μεσαίο
- 4 κλωνάρια δενδρολίβανο
- 3 κλωνάρια θυμάρι
- 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες ή σπασμένες
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 5 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μικρό ταψί ρίχνουμε 5 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί, 2 κλωναράκια δενδρολίβανο και μερικά κλωναράκια θυμάρι και αφήνουμε τα ξυλάκια για τα σουβλάκια να μαριναριστούν για 1-2 ώρες (σκέτα) έτσι ώστε να μην καούν στο ψήσιμο (μπορούμε, εάν θέλουμε, να χρησιμοποιήσουμε και ανοξείδωτες σούβλες).
- Αφαιρούμε τα παραφίλετα με ένα μαχαίρι από το κρέας μας. Τα αφήνουμε στην άκρη.
- Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού βγάζουμε τη λευκή ίνα που έχει στο πάνω μέρος το ψαρονέφρι. Είναι βασικό να το αφαιρέσουμε γιατί όσο και αν το μαγειρεύουμε παραμένει πολύ σκληρό.
- Κόβουμε το κρέας σε ομοιόμορφα κυβάκια (πάχους 1 cm) και το ίδιο κάνουμε και με τα παραφίλετα. Αυτός ο τρόπος κοπής μας βοηθάει στο να ψηθεί ομοιόμορφα το κρέας.
- Παίρνουμε ένα βαθύ ταψί και βάζουμε μέσα το κρέας.
- Κόβουμε στα 4 το κρεμμύδι, το χωρίζουμε στα «φύλλα» του και το προσθέτουμε και αυτό μέσα στο ταψί.
- Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα μυρωδικά μας, χωρίς τα κοτσάνια, και τα προσθέτουμε και αυτά στο κρέας.
- Προσθέτουμε το λάδι, τις 5 κ.σ. ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με μια κουτάλα. Θα δούμε ότι το χρώμα του κρέατος θα αρχίσει να γίνεται άσπρο εξαιτίας του ξυδιού. Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά.
- Μόλις μαριναριστεί, περνάμε το κρέας εναλλάξ με κομμάτια κρεμμυδιού στα ξύλινα καλαμάκια ή στις ανοξείδωτες σούβλες.
- Ψήνουμε τα ξυλάκια σε γκριλιέρα ή σε ψησταριά υγραερίου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να ψηθούν, αλλά να είναι και τραγανά!
Πρόταση σερβιρίσματος: Με πίτες, πατάτες και παραδοσιακό τζατζίκι.
Ζουμερές πανσέτες στο BBQ
Υλικά:
Για το κρέας
1kg λεπτές φέτες χοιρινής πανσέτας
Για τη μαρινάδα
- 2 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κ.σ μουστάρδα
- 2 κ.σ ξύδι βαλσάμικο ή ξύδι από κόκκινο κρασί
- 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
- 1 κ.γ μέλι
- Φρέσκο θυμάρι και ρίγανη
- Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το μέλι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το θυμάρι και το αλατοπίπερο.
- Τα χτυπάμε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν ένα.
- Αλείφουμε κάθε πανσέτα με μπόλικη μαρινάδα
- Τοποθετούμε σε ένα σκεύος το κρέας, το ένα κομμάτι κοντά στο άλλο, και περιχύνουμε όση μαρινάδα περίσσεψε.
- Σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε στο ψυγείο για λιγότερο από μία ώρα.
- Αφού ζεσταθεί το BBQ, βγάζουμε τις πανσέτες από τη μαρινάδα και τις ψήνουμε για 6 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
Πρόταση σερβιρίσματος: Σε μία μακρόστενη πιατέλα σέρβιρε τις πανσέτες και πασπάλισε με 3-4 κλωναράκια δεντρολίβανο για το décor. Αλλιώς, μπορείς να τις σερβίρεις με λίγα ψητά λαχανικά στην άκρη.