Τσικνοπέμπτη 2023: Συνταγές με χοιρινό που πρέπει να κάνεις στο BBQ

    Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει. Η ημέρα... «ύμνος» στο ψήσιμο και στην... τσίκνα καταφτάνει και οι απανταχού «μερακλήδες» ετοιμάζονται να ανάψουν τη φωτιά! Το ξέρουμε ότι είσαι ένας/μία απ’ αυτούς και…

    TsiknoThur22-Pork-Main

    Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει. Η ημέρα... «ύμνος» στο ψήσιμο και στην... τσίκνα καταφτάνει και οι απανταχού «μερακλήδες» ετοιμάζονται να ανάψουν τη φωτιά!

    Το ξέρουμε ότι είσαι ένας/μία απ’ αυτούς και γι΄αυτό το λόγο σου έχουμε μαζέψει λαχταριστές συνταγές! Ας ξεκινήσουμε με το χοιρινό κρέας!

    «Χοιρινά σουβλάκια του χωριού»

    Υλικά:

    Για τη μαρινάδα

    • ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
    • 100gr χυμό πορτοκαλιού
    • 20gr ξίδι, από λευκό κρασί
    • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
    • 1 κ.σ. δεντρολίβανο, φρέσκο, ψιλοκομμένο
    • 1 κ.γ. μέλι
    • Αλάτι & πιπέρι 

    Εκτέλεση 

    • Μουσκεύουμε  τα ξύλινα καλαμάκια (σκέτα) σε νερό για μερικές ώρες, ώστε να μην καούν στο ψήσιμο.
    • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ.
    • Κόβουμε το κρέας σε κύβους 1-1.5 εκ. και τους βάζουμε σε ένα μπολ.
    • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
    • Αδειάζουμε το μείγμα της μαρινάδας μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με το κρέας.
    • Κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή καλύτερα για ολόκληρο το βράδυ.
    • Την επόμενη μέρα περνάμε τα κρέατα στα ξυλάκια για σουβλάκια.
    • Ψήνουμε στην γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά ή σε ψησταριά υγραερίου 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.
    «Τα μπριζολάκια του καλοφαγά»

     Υλικά: 

    Για το κρέας

    • 800 gr ψαρονέφρι  ή χοιρινό λαιμό κομμένα σε μπριζολάκια 1-2cm 
    • 1 κρεμμύδι μεσαίο
    • 4 κλωνάρια δενδρολίβανο
    • 3 κλωνάρια θυμάρι
    • 2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες ή σπασμένες
    • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 5 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
    • Αλάτι & πιπέρι

    Εκτέλεση:

    • Σε ένα μικρό ταψί ρίχνουμε 5 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί, 2 κλωναράκια δενδρολίβανο και μερικά κλωναράκια θυμάρι και αφήνουμε τα ξυλάκια για τα σουβλάκια να μαριναριστούν για 1-2 ώρες (σκέτα) έτσι ώστε να μην καούν στο ψήσιμο (μπορούμε, εάν θέλουμε, να χρησιμοποιήσουμε και ανοξείδωτες σούβλες).
    • Αφαιρούμε τα παραφίλετα με ένα μαχαίρι από το κρέας μας. Τα αφήνουμε στην άκρη.
    • Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού βγάζουμε τη λευκή ίνα που έχει στο πάνω μέρος το ψαρονέφρι. Είναι βασικό να το αφαιρέσουμε γιατί όσο και αν το μαγειρεύουμε παραμένει πολύ σκληρό.
    • Κόβουμε το κρέας σε ομοιόμορφα κυβάκια (πάχους 1 cm) και το ίδιο κάνουμε και με τα παραφίλετα. Αυτός ο τρόπος κοπής μας βοηθάει στο να ψηθεί ομοιόμορφα το κρέας.
    • Παίρνουμε ένα βαθύ ταψί και βάζουμε μέσα το κρέας.
    • Κόβουμε στα 4 το κρεμμύδι, το χωρίζουμε στα «φύλλα» του και το προσθέτουμε και αυτό μέσα στο ταψί.
    • Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα μυρωδικά μας, χωρίς τα κοτσάνια, και τα προσθέτουμε και αυτά στο κρέας.
    • Προσθέτουμε το λάδι, τις 5 κ.σ. ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με μια κουτάλα. Θα δούμε ότι το χρώμα του κρέατος θα αρχίσει να γίνεται άσπρο εξαιτίας του ξυδιού. Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 20 λεπτά. 
    • Μόλις μαριναριστεί, περνάμε το κρέας εναλλάξ με κομμάτια κρεμμυδιού στα ξύλινα καλαμάκια ή στις ανοξείδωτες σούβλες. 
    • Ψήνουμε τα ξυλάκια σε γκριλιέρα ή σε ψησταριά υγραερίου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να ψηθούν, αλλά να είναι και τραγανά!

    Πρόταση σερβιρίσματος: Με πίτες, πατάτες και παραδοσιακό τζατζίκι.

    Ζουμερές πανσέτες στο BBQ

    Υλικά:

    Για το κρέας 

    1kg λεπτές φέτες χοιρινής πανσέτας 

    Για τη μαρινάδα

    • 2 κ.σ ελαιόλαδο 
    • 1 κ.σ μουστάρδα 
    • 2 κ.σ ξύδι βαλσάμικο ή ξύδι από κόκκινο κρασί 
    • 1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη
    • 1 κ.γ μέλι 
    • Φρέσκο θυμάρι και ρίγανη 
    • Αλάτι & πιπέρι 

    Εκτέλεση: 

    • Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το μέλι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το θυμάρι και το αλατοπίπερο. 
    • Τα χτυπάμε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν ένα.
    • Αλείφουμε κάθε πανσέτα με μπόλικη μαρινάδα 
    • Τοποθετούμε σε ένα σκεύος το κρέας, το ένα κομμάτι κοντά στο άλλο, και περιχύνουμε όση μαρινάδα περίσσεψε.
    • Σκεπάζουμε καλά και τα αφήνουμε στο ψυγείο για λιγότερο από μία ώρα. 
    • Αφού ζεσταθεί το BBQ, βγάζουμε τις πανσέτες από τη μαρινάδα και τις ψήνουμε για 6 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. 

    Πρόταση σερβιρίσματος: Σε μία μακρόστενη πιατέλα σέρβιρε τις πανσέτες και πασπάλισε με 3-4 κλωναράκια δεντρολίβανο για το décor. Αλλιώς, μπορείς να τις σερβίρεις με λίγα ψητά λαχανικά στην άκρη.