Τσικνοπέμπτη 2023: Συνταγές με αρνί που πρέπει να κάνεις στο BBQ

    Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει. Η ημέρα... «ύμνος» στο ψήσιμο και στην... τσίκνα καταφτάνει και οι απανταχού «μερακλήδες» ετοιμάζονται να ανάψουν τη φωτιά! Το ξέρουμε ότι είσαι ένας/μία απ’ αυτούς και…

    TsiknoThur22-Lamp-1

    Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει. Η ημέρα... «ύμνος» στο ψήσιμο και στην... τσίκνα καταφτάνει και οι απανταχού «μερακλήδες» ετοιμάζονται να ανάψουν τη φωτιά!

    Το ξέρουμε ότι είσαι ένας/μία απ’ αυτούς και γι΄αυτό το λόγο σου έχουμε μαζέψει λαχταριστές συνταγές! Ας ξεκινήσουμε με το αρνί! 

    «Τα παϊδάκια του ψήστη»

    Υλικά: 

    Για το κρέας

    • 2kg παϊδάκια αρνίσια
    • Αλάτι & πιπέρι
    • Δενδρολίβανο φρέσκο (10 κλωνάρια)

    Για το λαδολέμονο

    • 100ml ελαιόλαδο
    • 50ml λεμόνι
    • 30γρ μουστάρδα απαλή
    • Ρίγανη
    • Αλάτι & πιπέρι

    Εκτέλεση:

    • Μαρινάρουμε τα παϊδάκια για τουλάχιστον 8 ώρες.
    • Αλατίζουμε καλά και ανακατεύουμε το δενδρολίβανο μέχρι να πάει παντού. Τα βάζουμε σε μπολ, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.
    • Πριν ψήσουμε, βγάζουμε τα παϊδάκια από το ψυγείο και τα βάζουμε σε ταψί για να πάρουν θερμοκρασία δωματίου (συνήθως 20 λεπτά αρκούν)
    • Ψήνουμε για περίπου 15-20 λεπτά σε ψησταριά υγραερίου ή γκριλιέρα. Μην ξεχνάς όμως να τα γυρίζεις τακτικά, για ομοιόμορφο ψήσιμο. 

    Πρόταση σερβιρίσματος: Προσθέτουμε τα υλικά του λαδολέμονου σε ένα βάζο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σερβίρουμε τα παϊδάκια και περιλούζουμε με το λαδολέμονο. Τρώγονται ζεστά… πάνω από την ψησταριά!

    3+1 TIPS για τέλειο ψήσιμο:
    • Βάζουμε τη σχάρα που θα ψήσουμε στο BBQ, το ανάβουμε και με κλειστό καπάκι περιμένουμε να ανεβάσει θερμοκρασία (να περάσει τους 180 °C).
    • Γυρνάμε σε μεσαία φωτιά, ρίχνουμε τα παϊδάκια στη σχάρα (Προσοχή! Δεν τα λαδώνουμε γιατί θα αρπάξουν φωτιά στο ψήσιμο), και ψήνουμε με κλειστό καπάκι. Με ένα χρονόμετρο γυρίζουμε ανά 5 λεπτά. Θυμήσου ότι κάθε ΒΒQ ψήνει διαφορετικά και το συχνό γύρισμα σώζει το φαγητό από καψίματα, ενώ πετυχαίνει και ομοιόμορφο ψήσιμο στο κρέας.
    • Γενικότερα να έχεις και λίγο το νου σου, καθώς πολλές φορές ανάβει το λάδι ή το λίπος σε κάποιο σημείο του BBQ και πρέπει κατευθείαν να το σβήσεις (φυσώντας ή ψεκάζοντας με λίγο νερό).
    • Μη φοβηθείς να τα ξεροψήσεις! Θέλουν καλό ψήσιμο μέχρι να γίνει τραγανό το λιπάκι τους.
    «Το παραδοσιακό, πολίτικο»

    Υλικά για τα κεμπάπ:

    • 500 gr. αρνί ή πρόβατο, σε κιμά
    • 300 gr. μοσχάρι σε κιμά
    • 100 gr. χοιρινό σε κιμά
    • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
    • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένα στο λεπτό του τρίφτη
    • 1 κ.σ. θυμάρι αποξηραμένο
    • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
    • 1 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
    • 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
    • 1 κ.γ. τσιμένι τριμμένο
    • 1/2 κ.σ. σουμάκ 
    • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • 70 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού και κεμπάπ
    • αλάτι & πιπέρι
    • κύμινο ή πάπρικα για το πασπάλισμα

    Εκτέλεση:

    Να θυμάσαι ότι… το καλό κεμπάπ από το ζύμωμα φαίνεται, γι’ αυτό δώσε μεγάλη προσοχή και ακολούθησε ΑΚΡΙΒΩΣ τις οδηγίες ζυμώματος που σου έχουμε παρακάτω. 

    • Σε ένα μπολ βάζεις τους 3 κιμάδες και προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. 
    • Αρχικά ζυμώνεις καλά με τα χέρια μέχρι να αναμιχθούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά. Ύστερα, ανοίγεις τη ζύμη κιμά μέσα στο μπολ ξανά και ξανά, απλώνοντάς τη στα τοιχώματα μέχρι να σπάσουν τα λιπαρά και να απλωθούν σε όλο το μείγμα.  Η όλη διάρκεια του ζυμώματος θα πρέπει να κρατήσει τουλάχιστον για 15 λεπτά.
    • Για να μη κολλάει το μείγμα στα χέρια αλλά και για να γίνουν πιο αφράτα τα κεμπάπ, θα πρέπει να βρέχεις τακτικά τα χέρια σου με νερό. Μόλις τελειώσεις το ζύμωμα, σκεπάζεις το μείγμα κιμά με μια μεμβράνη και το αφήνεις στο ψυγείο για 2 ώρες, ώστε να σφίξει και να αναμιχθούν τα αρώματά του.
    • Σε περίπτωση που δεν έχει σφίξει το μείγμα, μπορείς να προσθέσεις 2 κ. σ. τριμμένη φρυγανιά ή 2 φέτες ψίχα ψωμιού βρεγμένες και καλά στυμμένες. Τα κεμπάπ τα πλάθεις τουλάχιστον 1 ώρα νωρίτερα από την ώρα που θα τα ψήσεις και τα διατηρείς στο ψυγείο.
    • Παίρνεις μικρά κομμάτια μείγματος κιμά και τα πλάθεις σαν μακριά σουτζουκάκια, μήκους 12-14 cm περίπου και πάχους 2-3 cm. Όσο πιο λεπτά είναι, τόσο πιο γρήγορα θα ψηθούν. Όμως υπάρχει κίνδυνος να στεγνώσουν εσωτερικά. 
    • Προαιρετικά τα τοποθετείς σε ξύλινα σουβλάκια, πλάθοντας το κρέας σφιχτά γύρω τους ή καλύτερα αν έχεις μικρές σούβλες για κεμπάπ τα περνάς εκεί δίνοντας μακρόστενο και πλακέ σχήμα. 
    • Αφήνεις την ψησταριά ή τη γκριλιέρα να ζεσταθεί για περίπου 5-10 λεπτά με δυνατή φωτιά, αλείφεις το κάθε κεμπάπ με λίγο ελαιόλαδο, ύστερα χαμηλώνεις τη φωτιά και ψήνεις για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά.  Ο ακριβής χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πάχος των κεμπάπ… Μην το παρακάνεις όμως!

    Πρόταση σερβιρίσματος: Σε μαντεμένιο σκεύος, τα πασπαλίζεις με λίγο κύμινο ή πάπρικα και τα συνοδεύεις με πίτες για σουβλάκι, γιαούρτι ή σάλτσα φέτας, ψητές πιπεριές και γιαούρτι.