Plaisio Blog

Τσικνοπέμπτη 2022: Είσαι vegan; Βρες νόστιμες συνταγές για BBQ

Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει. Η ημέρα… «ύμνος» στο ψήσιμο και στην… τσίκνα καταφτάνει και οι απανταχού «μερακλήδες» ετοιμάζονται να ανάψουν τη φωτιά!

Το ξέρουμε ότι είσαι ένας/μία απ’ αυτούς και γι΄αυτό το λόγο σου έχουμε μαζέψει λαχταριστές συνταγές! Για εσένα που δεν τρως κρέας, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να τσικνίσεις! 

«Meet the vegan»

Υλικά: 

  • Πράσινες & Κόκκινες πιπεριές 
  • Μανιτάρια 
  • Κρεμμύδι
  • Ντομάτες
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο 
  • 1 κ.σ πάπρικα 
  • 2 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ κ.σ ρίγανη 

Εκτέλεση: 

  • Κόβουμε σε τετραγωνισμένα κομμάτια τις πιπεριές, τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και τη ντομάτα. 
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε 3 κ.σ ελαιόλαδο, 1 κ.σ πάπρικα, 2 κ.σ ξύδι βαλσάμικο, 1 σκελίδα σκόρδο και ½ κ.σ ρίγανη και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα. 
  • Βάζουμε τα λαχανικά όπως τα κόψαμε μέσα στο μπολ και τα αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 15-20min. 
  • Για εξοικονόμηση χρόνου, μουλιάζουμε μερικά ξυλάκια για σουβλάκια σε νερό ώστε να μην αρπάξουν κατά το ψήσιμο. Μόλις περάσει η ώρα, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και περνάμε ένα-ένα τα κομμάτια στα ξυλάκια. 
  • Για πιο όμορφο αποτέλεσμα, περνάμε ένα κομμάτι λαχανικών με διαφορετικό χρώμα και υφή εναλλάξ. 
  • Ψήνουμε τα σουβλάκια σε δυνατή φωτιά με κλειστό καπάκι, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά (8-12 λεπτά), γυρίζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν έχουμε βάλει κρεμμύδι ίσως να χρειαστούν 2-4 λεπτάκια επιπλέον.
Μανιτάρια πλευρώτους σχάρας 

Υλικά: 

  • Μανιτάρια πλευρώτους (1 κουτάκι ανά 4 άτομα)
  • Ελαιόλαδο 
  • Αλάτι & πιπέρι 
  • Σκόρδο σε σκόνη 

Οδηγίες Ψησίματος: 

  • Πρώτα αλείφουμε με τα χέρια μας ελαιόλαδο πάνω στα μανιτάρια, ίσα ίσα να γυαλίσουν.
  • Ύστερα ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγη σκόνη σκόρδου σε ποσότητα ανάλογα με τις προτιμήσεις μας (Τσικνοπέμπτη είναι… βάλε το κατιτίς παραπάνω!).
  • Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. 
Π. Φιλοσίδου

Π. Φιλοσίδου