Η Τσικνοπέμπτη πλησιάζει. Η ημέρα… «ύμνος» στο ψήσιμο και στην… τσίκνα καταφτάνει και οι απανταχού «μερακλήδες» ετοιμάζονται να ανάψουν τη φωτιά!
Το ξέρουμε ότι είσαι ένας/μία απ’ αυτούς και γι΄αυτό το λόγο σου έχουμε μαζέψει λαχταριστές συνταγές! Για εσένα που δεν τρως κρέας, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να τσικνίσεις!
«Meet the vegan»
Υλικά:
- Πράσινες & Κόκκινες πιπεριές
- Μανιτάρια
- Κρεμμύδι
- Ντομάτες
- 3 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κ.σ πάπρικα
- 2 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ½ κ.σ ρίγανη
Εκτέλεση:
- Κόβουμε σε τετραγωνισμένα κομμάτια τις πιπεριές, τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και τη ντομάτα.
- Σε ένα μπολ προσθέτουμε 3 κ.σ ελαιόλαδο, 1 κ.σ πάπρικα, 2 κ.σ ξύδι βαλσάμικο, 1 σκελίδα σκόρδο και ½ κ.σ ρίγανη και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα.
- Βάζουμε τα λαχανικά όπως τα κόψαμε μέσα στο μπολ και τα αφήνουμε να μαριναριστούν στο ψυγείο για 15-20min.
- Για εξοικονόμηση χρόνου, μουλιάζουμε μερικά ξυλάκια για σουβλάκια σε νερό ώστε να μην αρπάξουν κατά το ψήσιμο. Μόλις περάσει η ώρα, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και περνάμε ένα-ένα τα κομμάτια στα ξυλάκια.
- Για πιο όμορφο αποτέλεσμα, περνάμε ένα κομμάτι λαχανικών με διαφορετικό χρώμα και υφή εναλλάξ.
- Ψήνουμε τα σουβλάκια σε δυνατή φωτιά με κλειστό καπάκι, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά (8-12 λεπτά), γυρίζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν έχουμε βάλει κρεμμύδι ίσως να χρειαστούν 2-4 λεπτάκια επιπλέον.
Μανιτάρια πλευρώτους σχάρας
Υλικά:
- Μανιτάρια πλευρώτους (1 κουτάκι ανά 4 άτομα)
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι & πιπέρι
- Σκόρδο σε σκόνη
Οδηγίες Ψησίματος:
- Πρώτα αλείφουμε με τα χέρια μας ελαιόλαδο πάνω στα μανιτάρια, ίσα ίσα να γυαλίσουν.
- Ύστερα ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγη σκόνη σκόρδου σε ποσότητα ανάλογα με τις προτιμήσεις μας (Τσικνοπέμπτη είναι… βάλε το κατιτίς παραπάνω!).
- Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.