Ρωσία: Παράνομες οι πληρωμές με κρυπτονομίσματα και NFTs

    Τη χρήση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (βλ. κρυπτονομίσματα, NFTs) ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών απαγορεύει το νέο νομοσχέδιο που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος…

    Putin-NBTCN-1
    Τη χρήση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (βλ. κρυπτονομίσματα, NFTs) ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής για την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών απαγορεύει το νέο νομοσχέδιο που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
    Παράλληλα, όπως σημειώνει η Αμερικανική ιστοσελίδα Protocol, ο νέος νόμος απαιτεί από τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και τους παρόχους να αρνούνται συναλλαγές στις οποίες οι ψηφιακές μεταφορές μπορούν να ερμηνευθούν ως μορφή πληρωμής. Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος αναφέρει: «Απαγορεύεται η μεταφορά ή η αποδοχή ψηφιακών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ως αντάλλαγμα για μεταβιβασθέντα αγαθά, εκτελούμενες εργασίες, παρεχόμενες υπηρεσίες, καθώς και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο που επιτρέπει σε κάποιον να αναλαμβάνει πληρωμή για αγαθά (έργα, υπηρεσίες) από ψηφιακό χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά από τους ομοσπονδιακούς νόμους». [caption id="attachment_85143" align="alignnone" width="800"] Image Credit: Coinmash[/caption] Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, το οποίο είχε δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του 2022, οι αρχές των ΗΠΑ πιστεύουν ότι ορισμένες ρωσικές εταιρείες που επηρεάζονται από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της χώρας τους μετά την εισβολή της στην Ουκρανία θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα για να παρακάμψουν αυτούς τους περιορισμούς. Μάλιστα, η αξία του Bitcoin είχε σημειώσει αύξηση λίγες μέρες μετά την έναρξη της εισβολής. Τούτου λεχθέντος, οι ρωσικές αρχές δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ζήτησε την πλήρη απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων. Αυτό πιθανότατα δεν συνέβη, επειδή το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ήταν αντίθετο με την ιδέα, καθώς πίστευε ότι ήταν απαραίτητα για την ανάπτυξη παρεμφερών τεχνολογιών. Ο εν λόγω νόμος θα τεθεί σε ισχύ σε περίπου 10 ημέρες, καθιστώντας τις πληρωμές με κρυπτονομίσματα και NFTs παράνομες στη χώρα. Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Decrypt, οι Ρώσοι μπορούν ακόμα να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα και - γιατί όχι - να συνεχίσουν και την εξόρυξή τους.