Παγκόσμια ημέρα Backup: Οργάνωσε τα αρχεία σου στο σπίτι!

    Η 31η Μαρτίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Backup, για να μας ευαισθητοποιήσει σχετικά με την αξία των δεδομένων μας και ταυτόχρονα να μας προειδοποιήσει για το πόσο εύκολη και οδυνηρή μπορεί να…

    data image
    Η 31η Μαρτίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Backup, για να μας ευαισθητοποιήσει σχετικά με την αξία των δεδομένων μας και ταυτόχρονα να μας προειδοποιήσει για το πόσο εύκολη και οδυνηρή μπορεί να είναι η απώλεια τους.
    Γιατί χρειαζόμαστε το backup Σύμφωνα με στατιστικές, το 2020 είχαμε συνολικά 59 Zettabytes πληροφορίας που δημιουργήθηκε, αντιγράφηκε και καταναλώθηκε. Αυτός ο όγκος πληροφορίας περιλαμβάνει streaming, φωτογραφίες κινητών και video σε social media, μεταφορές αρχείων μεταξύ χρηστών και άλλα πολλά. To 2021 και εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας του Covid-19, η τηλεργασία έχει αρχίσει να γίνεται καθημερινότητα για εκατοντάδες εταιρίες  και υπαλλήλους πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα αρχεία δημιουργούνται και αποθηκεύονται σε περισσότερους υπολογιστές. Ταυτόχρονα, οι τύποι υπολογιστών στους οποίους εργαζόμαστε, διασκεδάζουμε και αποθηκεύουμε δεδομένα είναι πολλοί περισσότεροι. Τα tablets και τα smartphones πλέον είναι από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο για προσωπική χρήση και πολλές ανεκτίμητες προσωπικές στιγμές παραμένουν σε αυτές τις συσκευές.
    Αυτό σημαίνει ότι με περισσότερες συσκευές και υπολογιστές να λειτουργούν ταυτόχρονα, οι βλάβες, οι αστοχίες υλικού και οι κυβερνοεπιθέσεις σε ευάλλωτα VPN που μπορούν να προσβάλλουν δεκάδες υπολογιστές ταυτόχρονα είναι πολύ πιθανότερες. Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δεν κάνουν κάποιο backup των δεδομένων τους, με αποτέλεσμα να συντρέχει μεγάλος κίνδυνος απώλειας δεδομένων. Μην μένεις απροετοίμαστος λοιπόν, η καταστροφή θα έρθει εκεί που δεν το περιμένεις!
    Προστασία Το ευτυχές της υπόθεσης είναι οτι υπάρχουν πολλοί τρόποι να προστατέψεις τα δεδομένα σου σε όλες τις έξυπνες συσκευές και τους υπολογιστές σου!
    • Η πρώτη και βασική λύση που σχεδόν όλοι οι χρήστες χρησιμοποιούν κατά κόρον είναι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι. Είναι λογικό, αφού είναι αρκετά οικονομικοί, φορητοί, έχουν αρκετά μεγάλες χωρητικότητες και είναι απλοί στην χρήση. Πολλοί έρχονται με ειδικό λογισμικό για backup!
    Μπορείς να δεις τις επιλογές σε εξωτερικούς δίσκους, εδώ.
    • Αν θέλεις να εκμεταλλευτείς τις κορυφαίες ταχύτητες USB 3.1 μπορείς να επιλέξεις εξωτερικούς SSD, που μεταφέρουν και αποθηκεύουν αρχεία πολύ γρηγορότερα από τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους ενώ είναι ανθεκτικότεροι στους κραδασμούς καθώς δεν διαθέτουν κινητά μέρη.
    Μπορείς να εξερευνήσεις τις επιλογές σε εξωτερικούς SSD, εδώ.
    • Αν είσαι  εν κινήσει, το κινητό και το tablet σου είναι απαραίτητα εργαλεία. Tι γίνεται όμως όταν κάποια από αυτές τις συσκευές αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια δυσλειτουργίας; Δεν υπάρχει πάντα ένας σταθερός υπολογιστής ή laptop διαθέσιμο. Η λύση λέγεται USB Stick. Τα περισσότερα σύγχρονα τηλέφωνα και tablets υποστηρίζουν USB-C sticks για γρήγορο backup χωρίς υπολογιστή. Όμως τα USB sticks είναι επίσης απαραίτητα για να έχεις σημαντικά αρχεία πάντα μαζί σου και ασφαλή. Μόνο θυμίσου να κρυπτογραφήσεις τα δεδομένα σου σε περίπτωση κλοπής!
    Μπορείς να δεις τις επιλογές σε usb-sticks εδώ.
    • Περνάμε σε πιο δυναμικές λύσεις backup: Το NAS είναι μια από τις πιο δημοφιλείς συσκευές μεταξύ επαγγελματιών, φωτογράφων/βιντεογράφων, γραφιστών, digital artists κλπ. Πρόκειται για κουτιά με ειδικό λογισμικό που εσωκλείουν πολλαπλούς σκληρούς δίσκους σε διατάξεις RAID, έτσι ώστε σε περίπτωση βλάβης κάποιου δίσκου, να μπορεί να αλλαχτεί χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τα δεδομένα. Συνήθως το NAS είναι δικτυακό και είναι… το προσωπικό σου cloud! Υπάρχουν μικρά NAS όπως το My Cloud Home της Western Digital, αλλά μπορείς να επιλέξεις και μεγαλύτερα, που υποστηρίζουν δύο ή έξι δίσκους για να έχεις πλεόνασμα (parity) στα δεδομένα σου σε περίπτωση βλάβης.
    Μπορείς να δεις τις επιλογές σε NAS όπως και συμβατούς εσωτερικούς σκληρούς δίσκους.
    • Οι κονσόλες δυστυχώς δεν είναι στο απυρόβλητο. Μπορείς να χάσεις εκατοντάδες ώρες παιχνιδιού στο αγαπημένο σου RPG μέσα σε δευτερόλεπτα. Οπότε, τα gaming drives όχι μόνο σου επιτρέπουν να εγκαθιστάς περισσότερα παιχνίδια στην κονσόλα σου, αλλά μπορείς να σώσεις τα saves σου (pun intended) για να μην χάσεις ούτε δευτερόλεπτο από το progress σου!
    Δες τα gaming drives εδώ.
    • Το backup σε cloud επίσης μια καλή λύση. Η Google προσφέρει το Backup & Sync, η Microsoft προσφέρει το OneDrive που μάλιστα είναι ενσωματωμένο και συγχρονίζεται με φακέλους των Windows 10, η Apple έχει το iCloud που διασφαλίζει την προστασία δεδομένων τους Macs και τα iPhone/iPad, ενώ υπάρχουν και third-party επιλογές όπως το DropBox και το Mega. Το backup σε cloud έχει πολλά θετικά. Πέρα από το οικονομικό, αφού οι συνδρομές έχουν αρκετά ανταγωνιστικές τιμές, μπορείς να έχεις τα δεδομένα σου ασφαλή off-site και διαθέσιμα οπουδήποτε στον κόσμο. Ταυτόχρονα, με την έλευση της κρυπτογράφησης και της ταυτοποίησης δύο παραγόντων, τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα παραμένουν ασφαλή από κυβερνοεπιθέσεις. Το μεγάλο αρνητικό είναι ότι χρειάζεται μια αρκετά καλή σύνδεση στο internet.
    • Τέλος, αν είσαι αρκετά old-school και φοβάσαι κάποια μεγάλη καταστροφή που θα σαρώσει όλα τα δεδομένα σε όλα τα μέσα, μπορείς να καταφύγεις στην δημιουργία φυσικών αντιγράφων με οπτικά μέσα ή μαγνητικές ταινίες. Πράγματα που φυσικά και διαθέτουμε στο Πλαίσιο, γιατί αν μη τι άλλο σκεφτόμαστε τις ανάγκες σου, όσο μη-συμβατικές και αν είναι!
    Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Βackup όλοι εμείς στο Πλαίσιο προτείνουμε να ξεκινήσεις το backup των δεδομένων σου. «Better safe than sorry» που λένε στο χωριό μου και η ετοιμότητα είναι πάντα η καλύτερη λύση!