Aεροδρόμιο Gatwick: Εσωτερική πλοήγηση με τη χρήση AR

    Η εποχή που τα αερόδρόμια θύμιζαν ψυχρούς βιομηχανικούς χώρους έχει περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς όλο και περισσότεροι γνωστοί αρχιτέκτονες καλούνται να δημιουργήσουν μοναδικά κτίσματα, εναρμονισμένα με…

    Gatwick

    Η εποχή που τα αερόδρόμια θύμιζαν ψυχρούς βιομηχανικούς χώρους έχει περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς όλο και περισσότεροι γνωστοί αρχιτέκτονες καλούνται να δημιουργήσουν μοναδικά κτίσματα, εναρμονισμένα με τις περιβαλλοντικές και πολιτιστικές ανάγκες του εκάστοτε «πελάτη» τους. 

    Ωστόσο, πολλές φορές, ακόμα και το πιο σύγχρονα, τα πιο φιλικά στον επιβάτη αεροδρόμια μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση λόγω του μεγάλου τους μεγέθους, ιδίως σε εκείνους που δεν τα έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν ή δεν γνωρίζουν απαραίτητα την τοπική γλώσσα.

    Το Διεθνές Αεροδρόμιο Gatwick (LGW), στο Λονδίνο, επιδιώκει την εξάλειψη των προβλημάτων αυτών, με τη βοήθεια της επαυξημένης πραγματικότητας (AR).

    Περίπου 2000 «φάροι» (Bluetooth beakons) έχουν εγκατασταθεί στους διαδρόμους του, ώστε να παρέχουν στους επιβάτες υπηρεσίες εσωτερικής πλοήγησης και να τους κατευθύνουν εύκολα και γρήγορα στο check-in, στο τέρμιναλ της πτήσης τους ή στους χώρους παραλαβής των αποσκευών.

    Το σύστημα μπορεί να στέλνει ειδοποιήσεις σε καθυστερημένους επιβάτες και να εντοπίζει που υπάρχει συνωστισμός, μειώνοντας έτσι την κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ώρες αιχμής, ενώ τα καταστήματα λιανικής του αεροδρομίου μπορούν να προωθούν διαφημιστικά μηνύματα, ενημερώνοντας τους επιβάτες για τυχόν προσφορές.

    Η τεχνολογία πλοήγησης προορίζεται να ενσωματωθεί στις mobile εφαρμογές του Gatwick και οι αρχές του αερολιμένα βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τις αεροπορικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο, προκειμένου να την ενσωματώσουν και στις δικές τους εφαρμογές.

    Πηγή