Παίξαμε FIFA 18: Γίνεται το τέλειο τελειότερο;

    Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι η EA Sports δεν αλλάζει ουσιαστικά το brand FIFA σε κάθε νέα του έκδοση. Απλώς, κάνει μερικές αισθητικές βελτιώσεις και αλλάζει την ταχύτητα με την οποία παίζουμε τους…

    FIFA18BoB8
    Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι η EA Sports δεν αλλάζει ουσιαστικά το brand FIFA σε κάθε νέα του έκδοση. Απλώς, κάνει μερικές αισθητικές βελτιώσεις και αλλάζει την ταχύτητα με την οποία παίζουμε τους αγώνες. Τη μία χρονιά πιο αργά, την επόμενη πιο γρήγορα, τη μεθεπόμενη πάλι αργά κ.ο.κ. Η αλήθεια είναι ότι φέτος είναι η σειρά του «πιο αργά». Αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια...  Οι βελτιώσεις στον πυρήνα του παιχνιδιού, δηλαδή στο gameplay, είναι κάτι παραπάνω από φανερές και ο ελαφρώς πιο αργός ρυθμός διεξαγωγής των αγώνων εξυπηρετεί την πιο ρεαλιστική ποδοσφαιρική εμπειρία από καταβολής της σειράς FIFA.

    Απόλυτος ποδοσφαιρικός ρεαλισμός!

    Η πρώτη σημαντική βελτίωση έχει να κάνει με τις κινήσεις των παικτών στον χώρο. Σε σχέση με το FIFA 17 είναι σαν να απελευθερώθηκαν, σαν να πέταξαν μια βαριά πανοπλία από πάνω τους και πλέον μπορούν να κάνουν ΟΛΕΣ τις κινήσεις που κάνει και ένας πραγματικός ποδοσφαιριστής σε ένα πραγματικό γήπεδο. Η υποδοχή της μπάλας είναι άψογη, η πάσα αγγίζει τον τέλειο ρεαλισμό, ενώ το νέο σύστημα για τις τριών ειδών σέντρες αποδίδει άριστα. Για να προσπεράσεις τον αντίπαλο, δεν χρειάζεται απαραίτητα η φαντεζί ντρίμπλα και τα τσαλιμάκια με την μπάλα. Βλέπεις τον κενό χώρο, υπολογίζεις σωστά την ταχυδύναμη του παίκτη σου και στρίβεις δια του σωστού timing. Σεβόμενοι την υψηλή επιστήμη της Φυσικής, οι προγραμματιστές της EA Sports εφαρμόζουν στην εντέλεια το προπονητικό ρητό «Η μπάλα τρέχει πιο γρήγορα κι από τον πιο γρήγορο ποδοσφαιριστή». Αυτό σημαίνει ότι το παιχνίδι στους κενούς χώρους είναι καταλυτικό, σημαίνει επίσης ότι για να τα καταφέρεις πρέπει εκτός από gamer να είσαι και γνώστης του αληθινού ποδοσφαίρου (άσχημα νέα για τα 14χρονα με τα σούπερ αντανακλαστικά που έως τώρα «γλεντούσαν» εμάς τους πιο ώριμους gamers).

    Απόλαυση και εκτός «δικτύου»

    Οι offline επιλογές του FIFA 18 αποτελούν άλλη μια ευχάριστη έκπληξη. Στο Manager Career Mode για παράδειγμα, συναντάς τους αντίπαλους προπονητές και κάνεις face to face διαπραγματεύσεις σε ένα περιβάλλον που παραπέμπει σε adventure game! Εκτός αυτού, ιδιαίτερα βελτιωμένη είναι η συμπεριφορά των αντίπαλων ομάδων που ελέγχονται μέσω CPU. Οι παίκτες τους δεν γυρίζουν την μπάλα εκνευριστικά σε στυλ «όλοι γίναμε Μπαρτσελόνα», δεν παρατηρείται πλέον συμφόρηση στο κέντρο του γηπέδου και το ΑΙ των συμπαικτών σας ξεπερνά κατά 100 μονάδες το IQ της φετινής Λίβερπουλ. Παίζουν γρήγορα το ένα-δύο, προωθούνται σωστά στην περιοχή και φυλάγονται για να μην βγουν οφσάιντ. Απόλαυση! Οι θιασώτες του Ultimate Team θα ενθουσιαστούν από τη νέα και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα επιλογή Squad Battles που τους επιτρέπει να παίζουν offline κόντρα σε ομάδες που έχουν φτιάξει άλλοι gamers. Ανάλογα με την απόδοσή τους και το εν γένει επίπεδο δυσκολίας, κερδίζουν χρήματα και διάφορα καλούδια στο τέλος της αγωνιστικής εβδομάδας.
    Απόκτησε το FIFA 18 στα καταστήματα Πλαίσιο και ζήσε αξέχαστες ποδοσφαιρικές στιγμές με την αγαπημένη σου ομάδα!
    Και κάπου εδώ φτάνουμε στο The Journey: Hunter Returns. Πρόκειται για την επική συνέχεια του single-player story The Journey που έκανε εντυπωσιακή πρεμιέρα στο FIFA 17. Και εάν η περσινή μας εμπειρία στο The Journey τελείωσε κάπως απότομα, φέτος έχουμε ένα campaign mode διάρκειας 14 ωρών (!) το οποίο βρίσκει τον Alex Hunter συμπαίκτη με τα μεγαλύτερα αστέρια του χώρου σε κορυφαίες ομάδες του πλανήτη. Δεν χρειάζεται να αποκαλύψουμε περισσότερα γιατί θα χαθεί η μαγεία. Απλά να προσθέσουμε ότι πλέον μπορείτε να αλλάξετε την εξωτερική εμφάνιση του Alex (κούρεμα, ρούχα, τατουάζ κ.λπ.), κάτι που σίγουρα θα ενθουσιάσει τα 14χρονα τσακάλια που προαναφέραμε.

    Εν κατακλείδι

    Ακόμη και στον τομέα του ήχου παρατηρούμε πολύ πιο ζωντανή συμμετοχή του κοινού στους αγώνες, με τραγούδια, συνθήματα και ηχητικά εφέ που ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή όπου διεξάγεται ο αγώνας! Το FIFA 18 είναι, χωρίς αμφιβολία, το καλύτερο FIFA όλων των εποχών. Πέρα από το full-licensed roster ομάδων και παικτών, το αριστοτεχνικό gameplay και την πληθώρα των online/offline αγωνιστικών επιλογών, αξίζει να σημειώσουμε τα λαμπερά γραφικά και την ιδανική φωτοσκίαση που προσφέρει η πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της Frostbite engine.  Στον πυρήνα του FIFA 18 βρίσκεται η μαγική συνταγή που φέρνει στα χέρια μας όλα όσα βλέπουμε και επιθυμούμε από το αληθινό ποδόσφαιρο. Κι αυτό είναι ανεκτίμητο... * Η δοκιμή του FIFA 18 έγινε σε PS4