Τα περισσότερα smartwatches/smartbands/activity trackers που κυκλοφορούν στην αγορά δεν διαθέτουν συνδεσιμότητα Wi-Fi και η επικοινωνία τους με το διαδίκτυο εξαρτάται άμεσα από τις συνοδευτικές εφαρμογές και τα smartphones στο οποία βρίσκονται συνδεδεμένα.
Οι συσκευές αυτές διαθέτουν πληθώρα αισθητήρων και χαρακτηριστικών, η ομαλή λειτουργία των οποίων καθορίζεται από το λογισμικό (firmware) του εκάστοτε κατασκευαστή, το οποίο κατά διαστήματα δέχεται αναβαθμίσεις, με στόχο τη συνολική βελτιστοποίηση ή τη διόρθωση σφαλμάτων (bugs).
Οι αναβαθμίσεις αυτές δεν ανακοινώνονται επίσημα (με ελάχιστες εξαιρέσεις), οπότε εμείς, ως χρήστες, πρέπει να τσεκάρουμε χειροκίνητα αν υπάρχει κάποια νέα διαθέσιμη έκδοση. Ευτυχώς, η διαδικασία είναι απλή και απαιτεί ελάχιστο χρόνο.
Συνοδευτικές εφαρμογές
Όλα τα wearables διαθέτουν συνοδευτικές εφαρμογές, οι οποίες φροντίζουν για το συγχρονισμό και την αποθήκευση των δεδομένων, τη μεταφορά αρχείων (πχ. μουσικών κομματιών) και την οπτική/λειτουργική παραμετροποίησή τους.
Οι εφαρμογές αυτές λειτουργούν δηλαδή ως «κέντρα ελέγχου» μεταξύ του smartphone και του smartwatch/smartband/activity tracker. Ένας κατασκευαστής μπορεί να έχει πολλούς διαφορετικούς τύπους συσκευών, ωστόσο όλοι χρησιμοποιούν την ίδια εφαρμογή.
Οι δημοφιλέστερες από αυτές αυτές τις εφαρμογές είναι:
- Συσκευές Garmin: Garmin Connect (iOS, Android, Windows 10 & Mobile)
- Συσκευές Fitbit: Fitbit (iOS, Android, Windows 10 & Mobile)
- Nokia Watch: Nokia Health Mate (iOS, Android)
- Samsung Gear: Samsung Gear (iOS, Android)
- Συσκευές TomTom: TomTom Sports (iOS, Android)
- Συσκευές Xiaomi: Mi Fit (iOS, Android)
- Apple Watch: Watch App (διατίθεται μόνο για iOS)
Εναλλακτικά, μπορείς πάντα να επισκεφτείς τον ιστότοπο του κατασκευαστή και να εντοπίσεις το σύνδεσμο για την επίσημη εφαρμογή της συσκευής σου. Οι συνοδευτικές εφαρμογές διατίθενται δωρεάν και δεν περιλαμβάνουν “in-app” αγορές.
Αναβαθμίζοντας το Firmware
Σε πρώτη φάση πρέπει να ελέγξεις αν υπάρχει διαθέσιμη ενημέρωση και αυτό, συνήθως, γίνεται μέσω της συνοδευτικής εφαρμογής, στην οποία διατηρούνται οι ρυθμίσεις και οι πληροφορίες της συσκευής.
Εντόπισε την αντίστοιχη καρτέλα και κλίκαρε στην επιλογή “Firmware” ή στο πλήκτρο που παραπέμπει σε έλεγχο αναβάθμισης (Check for updates, Update Tracker κλπ.).

Αν δεν μπορείς να εντοπίσεις κάτι από τα παραπάνω, αυτό σημαίνει ότι ο κατασκευαστής έχει ενσωματώσει έναν αυτόματο μηχανισμό ελέγχου, ο οποίος ενεργοποιείται κάθε φορά που ανοίγεις την εφαρμογή (θα πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένη στην πιο πρόσφατη έκδοση).
Μόλις εντοπιστεί η νέα έκδοση, θα εμφανιστεί στην οθόνη της συσκευής ένα προειδοποιητικό μήνυμα και θα σου προτείνει την άμεση εγκατάστασή της.
Βεβαιώσου ότι είναι φορτισμένη τουλάχιστον στο 50%, γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλεις να ξεμείνεις από μπαταρία κατά τη διάρκεια μίας αναβάθμισης.
Η εγκατάσταση του νέου firmware θα ολοκληρωθεί κανονικά μέσα σε λίγα λεπτά (ανάλογα με το μοντέλο) και ενδέχεται να σου ζητήσει την επανεκκίνηση της συσκευής.
