To 5G μπήκε στη ζωή μας. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

    Αποκτώντας όλο και σημαντικότερο ρόλο στον επικοινωνιακό, εργασιακό και ψυχαγωγικό τομέα, τα ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς (5G) είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Τι είναι όμως το…

    EVO5GN-3
    Αποκτώντας όλο και σημαντικότερο ρόλο στον επικοινωνιακό, εργασιακό και ψυχαγωγικό τομέα, τα ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς (5G) είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Τι είναι όμως το 5G;
    Για πολλούς δεν αποτελούν μια απλή αναβάθμιση της προηγούμενης γενιάς δικτύων, αλλά μια πραγματική επανάσταση σε ό,τι αφορά την κινητή τηλεφωνία και κατ' επέκταση τις λύσεις που βασίζονται σε αυτήν. Εξυπηρετώντας τις ανάγκες επικοινωνίας δισεκατομμυρίων συνδεδεμένων συσκευών, στόχος τους είναι να προσφέρουν εξαιρετικά υψηλότερες ταχύτητες διασύνδεσης με το Διαδίκτυο, να ενισχύσουν το Internet of Things (IoT), αλλά και να προσφέρουν μια ευρεία γκάμα δυνατοτήτων σε αναρίθμητους τομείς - από την οδήγηση και τα βιντεοπαιχνίδια μέχρι την ιατρική και τη βιομηχανία. Σε πρώτη φάση, οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων ξεκινούν από το 1 Gbps και στην πορεία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 Gbps (θεωρητική full end-to-end ταχύτητα) με εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency), μικρότερο από 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου (ms). Για να έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, αυτή τη στιγμή τα περισσότερα ενσύρματα δίκτυα οπτικών ινών (όπως π.χ. το δίκτυο Google Fiber στις ΗΠΑ) προσφέρουν ταχύτητες μεταφοράς έως 1 Gbps (1.000 Mbps). Θεωρητικά, η εν λόγω ταχύτητα σου επιτρέπει να παρακολουθείς βίντεο συνεχούς ροής (streaming) με ανάλυση 8K ή να κατεβάσεις μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με τα υφιστάμενα δίκτυα 4G LTE θα χρειαζόσουν πέντε με έξι λεπτά. Επίσης, σε ένα ασύρματο δίκτυο 5ης γενιάς (5G) μπορεί να υποστηρίξει έως και 1.000.000 συνδεδεμένες συσκευές ανά 0,98 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τη στιγμή που σε ένα δίκτυο 4G μπορούν να υποστηριχθούν έως και 2000 συνδεδεμένες συσκευές. Ενδεικτικά, μέχρι και τον Μάιο του 2021 υπήρχαν 169 εμπορικά δίκτυα 5G σε περισσότερες από 70 χώρες, ενώ 443 φορείς εκμετάλλευσης σε 133 χώρες/περιοχές επενδύουν σε δίκτυα 5G με τη μορφή ελέγχων, δοκιμών, πιλοτικών έργων, προγραμματισμένων και πραγματικών εγκαταστάσεων. [caption id="attachment_77345" align="alignnone" width="1920"] Η επέκταση του 5G σε υψηλότερες συχνότητες (mmWaves) θα επιφέρει τη δυνατότητα διευρυμένης χρήσης «έξυπνων» κεραιών, οι οποίες θα κατευθύνουν και εστιάζουν την εκπομπή ακτινοβολίας προς τον παραλήπτη, μετριάζοντας έτσι τις απώλειες ενέργειας.[/caption]
    'Eνα νέο τεχνολογικό οικοσύστημα!
    Με τις τεχνολογικές καινοτομίες να βρίσκονται σε εξέλιξη, η τεχνολογία των ασύρματων δικτύων 5ης γενιάς (5G) αναπτύσσεται σταδιακά σε αρκετές φασματικές ζώνες, διαδραματίζοντας ισχυρό θετικό αντίκτυπο στις κοινωνίες, τις οικονομίες και το περιβάλλον. Μέσα από αυτά αναδύεται μια νέα οικονομία, η οποία βασίζεται σε έναν τεράστιο όγκο συλλογής και ανταλλαγής δεδομένων, καθιστώντας δυνατή την πλήρη αυτοματοποίηση πολλών και διαφορετικών τομέων της οικονομίας. Η δημιουργία αυτού του νέου τεχνολογικού οικοσυστήματος δεν ευνοεί μόνο τους τελικούς χρήστες, αλλά επιτρέπει και την εμφάνιση νέων υπηρεσιών και επιχειρηματικών μοντέλων. Και καθώς η κάλυψη θα γίνεται πιο εκτεταμένη και οι συσκευές φθηνότερες, η διείσδυση της τεχνολογίας 5G αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.
    Είναι το 5G καλύτερο από το 4G;
    Τα ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς (5G) δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τα ασύρματα δίκτυα 4ης γενιάς (4G), τουλάχιστον όχι άμεσα. Οι δύο αυτές τεχνολογικές πλατφόρμες θα αλληλοκαλύπτονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσφέροντας «αξιοπρεπείς» ταχύτητες στις φορητές συσκευές σου, όπου κι αν βρίσκεσαι. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας 5G είναι πολλά. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι συσκευές με συνδεσιμότητα 5G προσφέρουν εξαιρετικά χαμηλούς χρόνους απόκρισης (λιγότερο από 1ms), βελτιώνοντας σημαντικά τη ζωή της μπαταρίας. Αυτοί οι εξαιρετικά χαμηλοί χρόνοι έχουν χαρακτηριστική επίδραση στη βιομηχανία της εικονικής και της επαυξημένης πραγματικότητας (AR/VR), στην τηλεϊατρική, στην αποτελεσματικότερη επίβλεψη και καλλιέργεια αγροτικών περιοχών, στον άμεσο έλεγχο απομακρυσμένων ή επηρεασμένων από φυσικές καταστροφές περιοχών και φυσικά, στην αυτοματοποιημένη βιομηχανική παραγωγή. Αυτόνομα οχήματα, συνδεδεμένα drones, βιομηχανική ρομποτική, logistics, υπηρεσίες τηλεϊατρικής, εκπαίδευση, «έξυπνες» πόλεις, αποθήκευση και επεξεργασία στο «νέφος» (Cloud/Cloud Computing), «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» (Internet of Things) και γενικότερα συσκευές είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους (M2M) ή με το διαδίκτυο θα μπορούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.
    Τι ακριβώς είναι η κάρτα eSIM;
    Κάθε κινητό τηλέφωνο για να συνδεθεί με το δίκτυο GSM θα πρέπει απαραιτήτως να διαθέτει στο εσωτερικό του και μία κάρτα SIM (Subscriber Identity Module), η οποία διατίθεται από τον πάροχο και αποτελεί την ταυτότητα για έναν συνδρομητή, αφού περιλαμβάνει απαραίτητες πληροφορίες για αυτόν και για το δίκτυο του με το οποίο συνδέεται, καθώς και μια περιορισμένη ποσότητα μνήμης. Αντικαταστάτης αυτής της φυσικής κάρτας σε ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας είναι η eSIM - ένα μικρoσκοπικό τσιπ ενσωματωμένο στη συσκευή (στερεωμένο στη μητρική πλακέτα) σου, με αποτέλεσμα όλες οι πληροφορίες δικτύου να αποθηκεύονται απευθείας στη συσκευή - χωρίς να χρειάζεται να εισάγεις μία εξωτερική φυσική κάρτα SIM. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να αλλάξεις αριθμό ή πάροχο κινητής τηλεφωνίας, μιας και οι πληροφορίες εντός της eSIM μπορούν να επανεγγραφούν όσες φορές χρειάζεται. Η ενεργοποίηση και η ρύθμιση της γίνονται απομακρυσμένα (συνήθως με ένα απλό τηλεφώνημα), εφόσον καταργείται η αναμονή και η παρουσία του φυσικού προϊόντος. Μάλιστα, πολλά συμβατά μοντέλα διαθέτουν διπλή κάρτα SIM, με μια κάρτα nano-SIM και μια κάρτα eSIM. Υποστήριξη eSIM προσφέρεται αυτή τη στιγμή από 120+ παρόχους παγκοσμίως. Ακραίες ταχύτητες και στιγμιαία απόκριση, ψυχαγωγία επόμενης γενιάς και μία νέα εποχή στο mobile gaming. Βρες το αγαπημένο σου 5G κινητό στα καταστήματα Πλαίσιο και στο Plaisio.gr και εκμεταλλεύσου τις απεριόριστες δυνατότητές του!