Τέλειος καφές στο σπίτι με την εσπρεσιέρα σου!

    Ο καφές είναι αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας μας - ειδικά τις πρωινές ώρες- και για πολλούς αποτελεί τρόπο ζωής. Είτε προτιμάς τον ελληνικό καφέ, είτε τον καφέ φίλτρου (γαλλικό ή…

    received_596133821541203
    Ο καφές είναι αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας μας - ειδικά τις πρωινές ώρες- και για πολλούς αποτελεί τρόπο ζωής. Είτε προτιμάς τον ελληνικό καφέ, είτε τον καφέ φίλτρου (γαλλικό ή αμερικάνικο), τον στιγμιαίο («νες» ή φραπέ) ή τον εσπρέσο ή καπουτσίνο (ή φρέντο εσπρέσο και φρέντο καπουτσίνο στις κρύες εκδοχές τους) ο καφές, οποιουδήποτε τύπου, θα σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις της ημέρας ή της… νύχτας.

    Τέλειος φρέντο στο σπίτι Δεν χρειάζεται να έχεις δίπλωμα… μπαρίστα (πρόκειται για Ιταλικό όρο που αναφέρεται στον ειδικό της παρασκευής καφέ εσπρέσο ή άλλων ιταλικών καφέδων) για να φτιάξεις έναν τέλειο καφέ εσπρέσο ή καπουτσίνο στο σπίτι για σένα, για τους φίλους ή τους αγαπημένους σου. Παρόλα αυτά, χρειάζεσαι τον απαραίτητο εξοπλισμό, και κατά πρώτο λόγο μία μηχανή εσπρέσο αν θέλεις το αποτέλεσμα να έχει… επαγγελματική αίσθηση. Όχι ότι είναι απολύτως απαραίτητη μία μηχανή εσπρέσο, καθώς υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να απολαύσεις ένα σωστό αποτέλεσμα στο σπίτι.

    Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία μηχανή/ πρέσα τύπου Aeropress (χρησιμοποιείται η κλασική μέθοδος του εμβόλου σε συνδυασμό με φίλτρο κ.ά) ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μπρίκι εσπρέσο (γνωστό και ως moka pot). Το τελευταίο είναι μία εμβληματική συσκευή καφέ και ιδιαίτερα δημοφιλής εναλλακτική λύση όταν δεν υπάρχει μηχανή εσπρέσο αλλά δεν είναι και η ιδανικότερη (προκειμένου η εκχύλιση του εσπρέσο να γίνει σωστά απαιτείται πίεση 9 bar όταν ένα μπρίκι εσπρέσο πολλές φορές δεν δημιουργεί πίεση άνω του 1,5 bar). Μία μηχανή με κάψουλες είναι και αυτή μία αρκετά καλή λύση –και οικονομικότερη ενδεχομένως από μία παραδοσιακή μηχανή εσπρέσο- και είναι ιδανική όταν… βιαζόμαστε το πρωί για την δουλειά.

    Εργαλεία και συστατικά
    • Καφές. Ο ποιοτικός καφές αποτελεί το βασικότερο συστατικό της επιτυχίας. Αν και αρχικά, το πιθανότερο είναι να πειραματιστείς με μάρκες, ποικιλίες και χαρμάνια, αυτή η εξερεύνηση αποτελεί ένα ιδιαίτερα σπουδαίο μάθημα, καθώς θα εκπαιδεύσει αισθήσεις όπως είναι η γεύση και η όσφρηση και θα σας οδηγήσει σταδιακά στον αγαπημένο σου καφέ/ χαρμάνι.
    • Μύλος καφέ. Τίποτα δεν συγκρίνεται με τον φρεσκοαλεσμένο καφέ, που είναι πλουσιότερος σε άρωμα και σε γεύση. Απαιτεί βεβαίως περισσότερο χρόνο, οπότε ενδέχεται ο μύλος (χειροκίνητος ή ηλεκτρικός) και ο καφές σε κόκκους να σε περιμένουν το Σαββατοκύριακο που δεν εργάζεσαι και έχεις περισσότερο χρόνο για απολαύσεις.
    • Πατητήρι. Θα το πίστευες αν σου λέγαμε ότι το πατητήρι για τον καφέ παίζει τεράστιο ρόλο στην γεύση του καφέ; Και όμως, το πατητήρι είναι αυτό (και η διαδικασία πατήματος ονομάζεται tamping) που θα κάνει ένα καφέ εσπρέσο, ζεστό ή κρύο να έχει την χαρακτηριστική γεύση.
    • Ζυγαριά. Η ζυγαριά είναι απαραίτητη για να διασφαλίσεις τη σωστή ποσότητα καφέ, και για να κάνεις οικονομία.
    • Μηχανή εσπρέσο. Μία καλή, αξιόπιστη μηχανή εσπρέσο θα σε βοηθήσει με την αποτελεσματικότητα καθώς εξερευνάς τις γεύσεις, τα χαρμάνια και τα αρώματα οπότε είναι σημαντικό, να αποκτήσεις μία καλή μηχανή (που δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι ακριβή) εσπρέσο, που να έχει και ειδικό εξάρτημα-ακροφύσιο για την παρασκευή κρέμας καπουτσίνο!

    Αφού τοποθετήσεις το κατάλληλο φίλτρο (π.χ για μονή δόση ή διπλή δόση) στη θήκη με τη λαβή, βάζεις την σωστή ποσότητα καφέ (ζυγισμένη) ή με τον δοσομετρητή και στη συνέχεια, αφού ο καφές έχει κατανεμηθεί ομοιόμορφα πιέζεις τον καφέ με το πατητήρι. Το πάτημα του καφέ είναι πολύ σημαντικό για ένα καλό καφέ εσπρέσο. Αν πατήσεις πολύ, ο καφές θα βγει αργά και θα είναι δυνατός. Αν πατήσεις ελαφριά, ο καφές θα βγει γρήγορα και θα είναι ελαφρύς. Για φρέντο... Πάρε το φλιτζάνι με τον καφέ στη συνέχεια (στο οποίο έχεις δύο δόσεις καφέ), και αφού ρίξεις την ποσότητα ζάχαρης που σου αρέσει σε ένα σχετικά ψηλό ποτήρι, ρίχνεις τον καφέ και δύο, τρία παγάκια. Στη συνέχεια χτυπάς το μίγμα καφέ, ζάχαρης και πάγου στην φραπεδιέρα ή στο μίξερ χειρός μέχρι να έχεις ένα σχετικά κρεμώδες αποτέλεσμα. Συμπληρώνεις στη συνέχεια με παγάκια.   Για τέλειο καπουτσίνο δες εδώ ενώ για τέλειο cold brew δες εδώ!