Συμβουλές για να επιλέξεις την πρώτη σου DSLR μηχανή!

    H επιλογή φωτογραφικής μηχανής DSLR είναι δύσκολη υπόθεση… ή μήπως όχι; Οκ, θα βρεθείς αντιμέτωπος με μία πληθώρα επιλογών, θα υποστείς βομβαρδισμό πληροφοριών από φίλους και γνωστούς – οι οποίοι θα…

    DSLRG22-1
    H επιλογή φωτογραφικής μηχανής DSLR είναι δύσκολη υπόθεση… ή μήπως όχι;
    Οκ, θα βρεθείς αντιμέτωπος με μία πληθώρα επιλογών, θα υποστείς βομβαρδισμό πληροφοριών από φίλους και γνωστούς – οι οποίοι θα προσπαθήσουν να σε πείσουν γιατί το «τάδε» μοντέλο, του «τάδε» κατασκευαστή, είναι καλύτερο από το άλλο – και τέλος θα καταλήξεις να συγκρίνεις ένα προς ένα τα χαρακτηριστικά τους, σπαζοκεφάλιαζοντας για την ιδανική επιλογή. Ψυχραιμία. Η διαδικασία είναι δύσκολη και οι επιλογές πολλές, όμως αυτό δεν πρέπει να σε τρομάζει, αφού οι συνθήκες για να αποκτήσεις ένα ολοκληρωμένο φωτογραφικό σύστημα είναι πιο «ώριμες» από ποτέ. Εμείς θα σου δώσουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις την κατάλληλη DSLR μηχανή, αφαιρώντας από την εξίσωση κάθε ίχνος άγχους και δισταγμού!

    Πόσα χρήματα να επενδύσω για την αγορά μίας DSLR;

    Η αγορά μίας φωτογραφικής μηχανής DSLR αποτελεί επένδυση, άλλοτε μεγάλη, άλλοτε μικρή, οπότε καλό θα ήταν να προσδιορίσεις το χρηματικό ποσό που προτίθεσαι να διαθέσεις για την αγορά της. Στην αγορά υπάρχουν μοντέλα, οι τιμές των οποίων ξεκινούν λίγο κάτω από τα 400 ευρώ (κιτ με φακό) και αυξάνονται σταδιακά, ανάλογα με τις απαιτήσεις του καθενός. Στο συνολικό κόστος θα πρέπει να συνυπολογίσεις και την αγορά μίας κάρτας μνήμης (SD/microSD) στην οποία θα αποθηκεύεις τα αρχεία σου, μίας τσάντας μεταφοράς και ενδεχομένως, ενός τριπόδου. Ένα προσιτό (entry-level) μοντέλο είναι αρκετό για να κάνεις τα πρώτα σου «βήματα» στο μαγευτικό κόσμο της φωτογραφίας χωρίς να... σπάσεις τον κουμπαρά! Δες ακόμα | Επιλέγοντας τρίποδο: Εύχρηστος οδηγός για καλύτερες λήψεις!

    Ποια είναι η καλύτερη μάρκα DSLR;

    Ένας λανθασμένος τρόπος σκέψης ο οποίος ταλαιπωρεί τους περισσότερους υποψήφιους αγοραστές, καθώς η τελική επιλογή της μηχανής δεν έχει να κάνει με την μάρκα αλλά με το αν τα χαρακτηριστικά της μηχανής καλύπτουν τις ανάγκες σου. Στην συγκεκριμένη αγορά και οι πέντε κορυφαίοι κατασκευαστές είναι Ιάπωνες: Canon, Nikon, Pentax, Olympus και Sony. Οι τρεις πρώτες δραστηριοποιούνται στο χώρο της φωτογραφίας εδώ και αρκετές δεκαετίες, με δύο από αυτές - Nikon και Canon - να κρατούν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Και οι πέντε αυτές εταιρείες διαθέτουν εξαιρετικές υλοποιήσεις, οι διαφορές των οποίων, όσον αφορά τη σχεδίαση, την εργονομία αλλά και τις προδιαγραφές, είναι ελάχιστες, ειδικά στις σειρές των πιο οικονομικών τους μοντέλων. Εσύ οφείλεις να τσεκάρεις τα χαρακτηριστικά, την τιμή λιανικής και την εγγύηση η οποία θα συνοδεύει την υποψήφια αγορά σου. Για την ιστορία (σε μικρότερη κλίμακα και χωρίς ουσιαστική παραγωγική δραστηριότητα επί του παρόντος) ακολουθούν κατασκευαστές όπως η Mamiya, η Sigma, η Leica, η Hasselblad.

    Full Frame ή Cropped Frame (APS-C/APS-H);

    Κατασκευστικά οι φωτογραφικές μηχανές DSLR χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: σε αυτές με αισθητήρες πλήρους κάδρου ή Full Frame και σε αυτές με «κομμένους» αισθητήρες ή Cropped Frame (APS-C/APS-H), τα μεγέθη των οποίων επηρεάζουν τόσο τις επιδόσεις (εικόνα και βίντεο) όσο και το συνολικό κόστος ενός φωτογραφικού συστήματος. Οι Full Frame DSLRs οφείλουν την ονομασία τους στο κλασικό φιλμ των 35mm και αυτό λόγω του μεγέθους των αισθητήρων τους (36 x 24mm). Τα σώματα, οι φακοί και τα περιφερειακά τους είναι ακριβότερα και συνήθως χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες/ημιεπαγγελματίες φωτογράφους. Είναι προϊόντα περιορισμένης παραγωγής, μπορούν να αποτυπώσουν μεγαλύτερη «ποσότητα» πληροφορίας ανά καρέ, παρουσιάζουν λιγότερο ψηφιακό θόρυβο στα υψηλά επίπεδα φωτοευαισθησίας (ISO), αποδίδουν εικόνες με αυξημένη οξύτητα και δεν υπόκεινται σε «συντελεστή μεγέθυνσης» της εστιακής τους απόστασης (ανεξαρτήτως φακού). Οι Cropped Frame DSLRs (APS-C/APS-H DSLR) μηχανές οφείλουν το όνομά τους στο Advanced Photo System και οι αισθητήρες τους κυμαίνονται κατά προσέγγιση από 15 x 23 mm (APS-C) έως 19 x 28,7 mm (ΑPS-H). Λόγω του μικρότερου μεγέθους που παρουσιάζει ο αισθητήρα τους, η εστιακή απόσταση αυξάνεται με συντελεστή 1.3x/1.5x/1.6x, με αποτέλεσμα αν τοποθετήσεις έναν φακό των 100mm αυτός «συμπεριφέρεται» αντίστοιχα ως φακός των 130mm/150mm/160mm. Πιο προσιτές από τις Full Frame, είναι σε θέση να προσφέρουν καθαρές εικόνες, ακόμα και όταν η φωτοευαισθησία κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Δες ακόμα | Photography 101: 4+1 tips για «προχωρημένες» λήψεις!

    Ψωνίζοντας... megapixels!

    Η ποιότητα κατασκευής και οι επιδόσεις των σύγχρονων φωτογραφικών μηχανών DSLR βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με τους περισσότερους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν εξελιγμένους αισθητήρες οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν τους προκατόχους τους και τα 24ΜΡ να αποτελούν πλέον σημείο αναφοράς ακόμα και για τα πιο «μικρά» μοντέλα της αγοράς. Ο αριθμός των megapixels (MP) παίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά το «κόψιμο» (cropping) των φωτογραφιών και είναι σημαντικός σε περίπτωση που σκοπεύεις να κρατήσεις ή να εκτυπώσεις μία μικρότερη περιοχή της εικόνας, μεγεθύνοντας την και διαγράφοντας την υπόλοιπη πληροφορία, χωρίς απώλεια στην ποιότητα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ακόμα και μία «ταπεινή» DSLR των 16MP ή 18MP μπορεί να καλύψει πλήρως τις απαιτήσεις σου.

    Στο χέρι σου είναι…

    Επισκέψου ένα κατάστημά μας προκειμένου να κρατήσεις και να επεξεργαστείς μία φωτογραφική μηχανή DSLR από κοντά. Δες αν το βάρος και ο όγκος της σε εξυπηρετούν, αν κάθεται καλά στο χέρι σου και αν τα δάχτυλα σου μπορούν να φτάσουν με ευκολία τα πλήκτρα ρυθμίσεων. Σκέψου ότι η μηχανή αυτή θα βρίσκεται συνεχώς μαζί σου, σε ταξίδια, σε διακοπές, σε εκδρομές, σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, οπότε αν είναι βαριά και δύσχρηστη θα σε κουράζει και σε τελική φάση, θα σταματήσεις να τη χρησιμοποιείς. Κρίμα δεν είναι; Αν για οποιονδήποτε λόγο αισθανθείς άβολα, μην κάνεις μία βιαστική αγορά. Ζήτησε να δεις και άλλα μοντέλα, ώσπου να βρεις αυτό που θα σε διευκολύνει – ειδικότερα – στο κράτημα.

    Συνοψίζοντας…

    • Οι Full frame DSLR φωτογραφικές μηχανές είναι οι ιδανικές για τη μέγιστη φωτογραφική ποιότητα αλλά με το αντίστοιχο – αρκετές φορές δυσβάσταχτο – κόστος. Μεγαλύτερες σε όγκο και συνήθως βαρύτερες, διακρίνονται για την υψηλή ποιότητα κατασκευής, χαρακτηριστικά τα οποία με το πέρασμα του χρόνου «κληροδοτούνται» και στα πιο προσιτά μοντέλα.
    • Οι Cropped Frame είναι ελαφρύτερες, μικρότερες σε διαστάσεις και ιδανική επιλογή για να χτίσεις ένα φωτογραφικό σύστημα με μικρότερο κόστος, κάνοντας τα πρώτα σου βήματα στη φωτογραφία.
    • Οι περισσότερες σύγχρονες DSLRs προσφέρουν συνδεσιμότητα Wi-Fi, GPS, Bluetooth® και NFC, μέσω των οποίων μπορείς να διαμοιράσεις τις λήψεις σου ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν όχι, οι κλασικές θύρες για σύνδεση mini-HDMI και micro-USB/USB-C θα σε βοηθήσουν να μεταφέρεις τις φωτογραφίες και τα βίντεο σου είτε στον υπολογιστή είτε απευθείας στην οθόνη της τηλεόρασης σου.
    • Καλό θα ήταν να ενημερωθείς και για τα περιφερειακά που μπορούν να συνδεθούν ή είναι συμβατά με τη μηχανή σου (φορτιστές, battery grips, επιπλέον μπαταρίες, φίλτρα πόλωσης κ.ά.), προκειμένου να απογειώσεις την εμπειρία χρήσης, την αυτονομία αλλά και τις λήψεις σου.
    Έλα σε ένα από τα καταστήματα μας ή μπες στο plaisio.gr και ανακάλυψε τις καλύτερες DSLR, mirrorless, compact και instant φωτογραφικές μηχανές, αλλά και αξεσουάρ για να δημιουργήσεις το φωτογραφικό σύστημα της επιλογής σου!