Speakers 101: Σε βοηθάμε να επιλέξεις τα καλύτερα ηχεία!

    Δεν θέλεις να απολαμβάνεις την αγαπημένη σου μουσική, να παρακολουθείς μια κινηματογραφική ταινία ή να παίζεις ένα video game με ήχο υψηλής ποιότητας; Τα smartphones, τα tablets - ακόμα και οι…

    Dolby_Atmos_Sounbars
    Δεν θέλεις να απολαμβάνεις την αγαπημένη σου μουσική, να παρακολουθείς μια κινηματογραφική ταινία ή να παίζεις ένα video game με ήχο υψηλής ποιότητας; Τα smartphones, τα tablets - ακόμα και οι τηλεοράσεις - ενσωματώνουν ηχεία, ωστόσο τις περισσότερες φορές χρειάζεσαι κάτι καλύτερο, κάτι δυνατότερο ή κάτι που να μεταφέρεται εύκολα, για να περάσεις π.χ. τον ελεύθερο χρόνο σου με φίλους, σε κάποιον εξωτερικό χώρο. Παράλληλα, είναι πλέον γεγονός πως ένα σημαντικά μεγάλο κομμάτι της ημέρας δαπανάται μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή (κλήσεις Zoom, επικοινωνία με συναδέλφους, χαλαρωτική μουσική κ.ά.), άρα ο ποιοτικός ήχος αποτελεί πλέον επένδυση και όχι πολυτέλεια. Και για αυτό χρειάζεσαι τα κατάλληλα ηχεία! Και εδώ καλείσαι να απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα: για τι χώρο ή χρήση προορίζονται, παίζει ρόλο η εμφάνιση και η αντοχή, θέλεις να τα παίρνεις μαζί σου και τέλος, πόσα χρήματα σκοπεύεις να διαθέσεις; Οι επιλογές που έχεις σήμερα είναι αμέτρητες, μα αν δεν γνωρίζεις κάποια βασικά πράγματα είναι εύκολο να μπερδευτείς και να καταλήξεις με ένα προϊόν που δεν θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου.

    Βασικά χαρακτηριστικά και η σημασία τους

    Για να επιλέξεις τα σωστά ηχεία, θα πρέπει να κατανοήσεις ορισμένα βασικά κριτήρια απόδοσης, μιας και η ποιότητα του ήχου δεσμεύεται από κάποιες τεχνικές παραμέτρους.
    Ισχύς
    Ο παράγοντας αυτός καθορίζει πόσο μπορεί να ακουστεί ένα ηχείο με τη μέγιστη ένταση (χωρίς παραμόρφωση ή άλλο θόρυβο) και μετριέται σε Watt. Όσα περισσότερα τα Watt τόσο πιο δυνατά μπορεί να παίξει και να καλύψει μεγαλύτερο χώρο. Ας πούμε, για ένα γραφείο και χωρίς πολλές απαιτήσεις η προτιμότερη λύση είναι από 20W έως 30W.
    Ακουστική (Peaκ Power ή PMPO) VS πραγματική ισχύς (RMS Power)
    Εδώ θα πρέπει να διαλύσουμε ένα μύθο, αφού πολλοί κατασκευαστές αναφέρουν στα χαρακτηριστικά την ακουστική/ηχητική (Peaκ Power) και όχι την πραγματική ισχύς (RMS) των ηχείων τους. Η ηχητική ισχύς είναι η ποσότητα της ενέργειας που εκπέμπεται από μια ηχητική πηγή σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα (δηλαδή σε ένα δευτερόλεπτο). Για παράδειγμα, ένα ηχείο 50W RMS μπορεί να προσφέρει στιγμιαία έως και 150W ακουστικής ισχύος, αλλά όχι συνεχόμενα. Είναι όπως η τελική ταχύτητα στο κοντέρ του αυτοκινήτου σου: μπορείς να την πιάσεις για μικρό χρονικό διάστημα αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό για τον κινητήρα του οχήματος. Χρειάζεσαι αντοχή και σταθερότητα, όχι ακραίες επιδόσεις που μπορεί να σου δημιουργήσουν προβλήματα. Αν λοιπόν να δεις στο ράφι ένα ηχείο με απόδοση 500W, η οποία θα ήταν αρκετή για να καλύψει ένα μεγάλο πάρτι, καλό θα ήταν να ρωτήσεις αν πρόκειται για την τιμή της πραγματικής ισχύος.
    Απόκριση συχνότητας
    Η απόκριση συχνότητας δείχνει το μέγεθος του φάσματος των συχνοτήτων που έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει κάθε ηχείο και μετριέται σε Hertz (Hz) και kilohertz (KHz). To Hertz ορίζεται ως ένας κύκλος ανά δευτερόλεπτο. Έτσι, μια συχνότητα που μετράται στα 20 Hz ταξιδεύει σε 20 κύκλους (ή κύματα) ανά δευτερόλεπτο. Στους ανθρώπους το ακουστό φάσμα εκτείνεται κατά προσέγγιση από τα 20 Hz έως τα 20 KHz (τυπική εμβέλεια των περισσότερων ηχείων). Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο φάσμα μεταξύ ατόμων, ειδικά στην περιοχή των ψηλών συχνοτήτων, στην οποία παρατηρείται και η μεγαλύτερη απομείωση ανάλογα με την ηλικία του ατόμου. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο ευρύ είναι το φάσμα απόκρισης συχνοτήτων ενός ηχείου τόσο μεγαλύτερη και ακριβέστερη είναι η ευκρίνεια του.
    Bαθμός απόδοσης (dB)
    Ο βαθμός απόδοσης δείχνει πόσο μέρος της ηλεκτρικής ισχύος γίνεται ακουστική και μετριέται με τη λογαριθμική μονάδα decibel (dB), η οποία παράλληλα εκφράζει και το επίπεδο της ηχητικής πίεσης. Τα ηχεία χωρίζονται από άποψη ευαισθησίας σε χαμηλής και υψηλής ευαισθησίας. Το όριο μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών δεν είναι αυστηρά καθορισμένο, αλλά γενικά θεωρείται η τιμή των 90dB @ 1m. Για παράδειγμα, ο παραγόμενος ήχος από το συρμό του μετρό αγγίζει τα 100dB, ενώ ο ήχος από τη λειτουργία του ψυγείου τα 40dB. Ωστόσο, η ισχύς δεν σχετίζεται άμεσα με τα dB που μπορεί να αναπαράγει το ηχείο, καθώς περιορίζεται και από άλλους παράγοντες (αντίσταση, ποιότητα κατασκευής, υλικά κ.ά.).
    Συστήματα κωδικοποίησης ήχου
    Τα σύγχρονα ηχεία ενσωματώνουν διάφορες ψηφιακές κωδικοποιήσεις ήχου, οι οποίες σου επιτρέπουν να αναπαράγεις ηχητικά κύματα με όγκο και θέση στο χώρο. Ο στερεοφωνικό ήχος παραμένει στην κορυφή, ωστόσο πλέον υπάρχουν μορφές όπως το Dolby Surround, το Dolby Digital, το DTS, το Surround Prologic, το Dolby Atmos κ.ά., οι οποίες επιτυγχάνουν διαχωρισμό του ήχου σε πολλά κανάλια, προσφέροντας έντονη παρουσία και πλήρης εμβύθιση στον ήχο.
    Ενεργά και παθητικά ηχεία
    Τα ενεργά ή αυτοενισχυόμενα ηχεία είναι εξοπλισμένα με ενσωματωμένες μονάδες ενίσχυσης. Αυτό σου επιτρέπει να τα χρησιμοποιείς χωρίς πρόσθετες συσκευές, ωστόσο είναι πιο βαριά και χρειάζονται επιπλέον τροφοδοσία (220V). [caption id="attachment_71608" align="alignnone" width="770"] To Βluetooth 5.0 ηχείο Turbo-X Ultra 60W διαθέτει φωτισμό LED, υποδοχή AUX-in και microSD, λειτουργία Power Bank, 6 LED Light Modes, μεγάλη αυτονομία και πρακτικό χερούλι για να σε ακολουθεί παντού![/caption] Όντας ανεξάρτητες μονάδες, είναι πιο φορητά και μπορούν να συνδυαστούν με άλλα ενεργά ηχεία, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στην σύνθετη αντίσταση του συστήματος. Κάποια αυτοενισχυόμενα ηχεία διαθέτουν περισσότερες από μια εισόδους, καθώς και υποδοχή για μικρόφωνο ή ηλεκτρική κιθάρα. Τα παθητικά ηχεία χωρίζονται σε παθητικά ηχεία μικρής και μεγάλης ισχύος, είναι μικρότερου μεγέθους και διαστάσεων. Στερούνται ενσωματωμένης μονάδας ενίσχυσης με αποτέλεσμα να απαιτείται η σύνδεσή τους με έναν πολυκάναλο ραδιοενισχυτή για να λειτουργήσουν. [caption id="attachment_71607" align="alignnone" width="780"] Θα πρέπει να επιλέξεις τον κατάλληλο ενισχυτή, έτσι ώστε να ταιριάζει με την απαιτούμενη ισχύ των παθητικών ηχείων, προκειμένου να λειτουργήσουν ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα.[/caption]

    Πως σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις;

    Σημαντικότερος παράγοντας για να γλυτώσεις ώρες άσκοπης αναζήτησης, είναι να γνωρίζεις τη χρήση που θέλεις να κάνεις. Τα θέλεις για το γραφείο ή για το σπίτι; Για να τα παίρνεις μαζί σου στη βόλτα ή στην παραλία; Για να ακούς μόνο μουσική ή για να κάνεις hands-free κλήσεις; Για ταινίες και video games ή για πάρτι στην ταράτσα;
    Ασύρματα ηχεία (Bluetooth)
    Με τις αγαπημένες σου μουσικές λίστες να βρίσκονται πλέον αποθηκευμένες σε φορητές συσκευές και σε διαδικτυακές υπηρεσίες (βλ. Spotify), τα ασύρματα (Βluetooth) ηχεία είναι μια εξαιρετική λύση για να απολαμβάνεις περιεχόμενο σε οποιοδήποτε δωμάτιο, χωρίς κόπο. [caption id="attachment_71646" align="alignnone" width="900"] Τα ασύρματα ηχεία υποστηρίζουν διάφορες πηγές ήχου (κάρτες SD, USB, AUX/ Line-In), ενώ επιτρέπουν και audio streaming από τις «έξυπνες» συσκευές σου μέσω Bluetooth.[/caption] Η τροφοδοσία τους πραγματοποιείται μέσω πρίζας αλλά και κυρίως μέσω επαναφορτιζόμενων μπαταριών, οι οποίες σου επιτρέπουν να τα μεταφέρεις σε ανοιχτούς χώρους (στην παραλία, σε μία εκδρομή, στο αυτοκίνητο κ.ο.κ.). Και αν ένα ηχείο δεν σου φτάνει, μπορείς να συνδέσεις δύο ή και περισσότερα όμοια ηχεία μεταξύ τους (μέσω True Wireless Stereo, Party Connect, PartyBoost, Connect+ κ.ά.) και να αυξήσεις την ένταση! Κάποια μοντέλα είναι ανθεκτικά στη σκόνη και το νερό (ανάλογα με το μοντέλο), διαθέτουν υποδοχές USB ή microSD για να μεταφέρεις τα αγαπημένα σου playlists, παρέχουν υποστήριξη hands-free ομιλίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως power banks και φυσικά, προσφέρουν πολλές ώρες ψυχαγωγίας - χάρη στις εξελιγμένες μπαταρίες τους. [caption id="attachment_71641" align="alignnone" width="900"] Με τα ασύρματα ηχεία της Marshall απολαμβάνεις απόλυτη ευκρίνεια και κορυφαίο ήχο με μοναδικό vintage σχεδιασμό και προηγμένες on-the-go δυνατότητες.[/caption] Τσέκαρε παράλληλα τη διάρκεια της φόρτισης, ώστε με 1-2 ώρες στην πρίζα να είσαι και πάλι έτοιμος να πάρεις τους δρόμους! Όσον αφορά τις επιλογές που έχεις, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έχουν πληθύνει αρκετά τα τελευταία χρόνια, ενώ το κόστος είναι μάλλον προσιτό καθώς υπάρχουν φορητά ηχεία από περίπου 20 ευρώ με τα καλά μοντέλα να κινούνται σε επίπεδα άνω των 100 ευρώ.
    Ηχόμπαρες (soundbars)
    Οι ηχόμπαρες (soundbars) είναι υλοποιήσεις που συγκεντρώνουν πληθώρα ηχείων σε μια συμπαγή αυτοενισχύομενη μονάδα (μπάρα), προσφέροντας ποιοτικό ήχο και υψηλή αισθητική. Ο ευέλικτος και μινιμαλιστικός σχεδιασμός τους ταιριάζει στους περισσότερους χώρους, καθώς μπορούν να τοποθετηθούν επάνω ή κάτω από την τηλεόραση, ακόμα και αν αυτή βρίσκεται τοποθετημένη στον τοίχο. Με ή χωρίς τη συνοδεία υπογούφερ για την ενίσχυση των χαμηλών συχνοτήτων (μπάσα), προσφέρουν ασύρματη (Bluetooth) αλλά και ενσύματη συνδεσιμότητα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να τις συνδέσουμε με χαρακτηριστική ευκολία σε τηλεοράσεις και άλλες πηγές (HTPCs, κονσόλες, Blu-ray players κ.ά.), περιορίζοντας σημαντικά το πλήθος των καλωδίων και παρακάμπτοντας τις πολύπλοκες εγκαταστάσεις. Τα οικονομικότερα μοντέλα προσφέρουν ποιοτικό στερεοφωνικό ήχο, ωστόσο τα μεγαλύτερα και ακριβότερα μπορούν να αποκωδικοποιήσουν Dolby Atmos και DTS: X, για να ακούς τρισδιάστατα κάθε ήχο καθώς αυτός κινείται αρμονικά γύρω σου - όπως στην πραγματικότητα.
    Σταθερά ηχεία (PC, Home Cinema, Audiophile, Party Boxes)
    Λαμβάνοντας υπόψη τα βασικά χαρακτηριστικά που αναλύσαμε παραπάνω, το μοναδικό χαρακτηριστικό που απομένει (εκτός από τα χρήματα που είσαι διατεθημένος να επενδύσεις) για να επιλέξεις σταθερά ηχεία είναι το πλήθος των μονάδων που χρειάζεσαι, ανάλογα με το μέγεθος του χώρου ή τις ακουστικές σου «φιλοδοξίες» (SOHO, Home Cinema, audiophile κ.ο.κ.). Σίγουρα έχεις ακούσει για ηχεία 2.0, 2.1, 5.1 ή και περισσότερα. Κάθε αριθμός αναλογεί σε ένα πλήθος ηχείων, άρα όταν αναφερόμαστε σε:
    • Ηχεία 2.0: εννοούμε 2 ηχεία (στέρεο)
    • Ηχεία 2.1: εννοούμε 2 ηχεία και ένα υπογούφερ (subwoofer)
    • Ηχεία 5.1: εννοούμε 5 ηχεία (1x κεντρικό, 4x δορυφορικά) και ένα υπογούφερ
    Ηχεία 2.0 Τα ηχεία 2.0 (2 ηχεία) είναι ιδανικά για να ακούς μουσική, να βλέπεις αγαπημένες σειρές και ταινίες αλλά και να παίζεις video games, χωρίς να έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις από αυτά. Δεν καταλαμβάνουν πολύ χώρο, διαθέτουν διακριτικό σχεδιασμό και δεν παραμορφώνουν τον ήχος, αλλά υστερούν σε «λεπτομέρεια» και στο πόσο καλά ακούγονται τα μπάσα - μιας και δεν υπάρχει ξεχωριστή μονάδα για τις χαμηλότερες ακουστικές συχνότητες (υπογούφερ). Παράλληλα, οι τιμές τους κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και από αυτή την κατηγορία θα πρέπει μάλλον να ξεκινήσεις την έρευνά σου. [caption id="attachment_71637" align="alignnone" width="900"] Koρυφαία ποιότητα κατασκευής και ήχου, με high-end tweeters και υψηλών επιδόσεων mid-range κώνους, και τεχνολογία BassXport για βελτιωμένα μπάσα: το σετ ηχείων 2.0 Creative T40 S II δείχνει τα... δόντια του![/caption] Ηχεία 2.1 Προσφέροντας όλα τα παραπάνω - αλλά καλύτερα - τα ηχεία 2.1 (2 ηχεία + υπογούφερ) θα αποκτήσουν άμεσα βασικό ρόλο στην ψυχαγωγίας σου, προσφέροντας πιο ισορροπημένες υψηλές/μεσαίες και ενισχύοντας τις χαμηλότερες ακουστικές συχνότητες: μουσική, ταινίες και video games με πιο καθαρό, πιο βελτιωμένο ήχο. Αν θέλεις ξεχωριστή μονάδα μπάσων και βελτιωμένη ακουστική εμπειρία (σε σχέση με τα… ταπεινά 2.0) τα ηχεία 2.1 είναι η κατηγορία στην οποία πρέπει να επικεντρωθείς. [caption id="attachment_71632" align="alignnone" width="900"] Με εντυπωσιακό και πρωτότυπο σχεδιασμό, το σετ ηχείων 2.1 Creative Pebble Plus προσφέρει πεντακάθαρο στερεοφωνικό ήχο, διαθέτει subwoofer για δυνατά μπάσα και τροφοδοτείται μέσω θύρας USB.[/caption] Ηχεία 5.1 Αν θέλεις στον ελεύθερο χρόνο σου να απολαμβάνεις ταινίες και video games με μοναδικό πολυκάναλο ήχο - και είσαι διατεθημένος να σπάσεις τον… κουμπαρά - η αγορά ηχείων 5.1 αποτελεί μονόδρομο. Με δεδομένο ότι όλες οι σύγχρονες παραγωγές υποστηρίζουν αποκωδικοποίηση ήχου 5.1 (Dolby Surround, Dolby Digital, DTS, Surround Prologic κ.ά.), η επιλογή τους είναι η καλύτερη λύση για το σαλόνι (Home Theatre) ή το δωμάτιο (Gaming PC, κονσόλα). [caption id="attachment_71630" align="alignnone" width="900"] Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένα πολυκαναλικό σύστημα ήχου 5.1 - ή και με περισσότερα ηχεία - μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία ακρόασης.[/caption]

    Έξυπνα ηχεία: «Alexa, play that funky music!»

    Τα «έξυπνα» (επί το πλείστον) ασύρματα ηχεία προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία χαρακτηριστικών, τα οποία συνδυάζοντας με ένα νέο επίπεδο ποιότητας ήχου και με έναν εκπληκτικά κομψό σχεδιασμό. Διαθέτουν τεχνολογίες Bluetooth, NFC και Wi-Fi για εύκολη σύνδεση και πρόσβαση σε διαδικτυακό περιεχόμενο. [caption id="attachment_71615" align="alignnone" width="800"] Τα περισσότερα «έξυπνα» ηχεία μπορούν να ενταχθούν στο οικοσύστημα των «έξυπνων» συσκευών ενός χώρου και να αξιοποιηθούν ακόμα και ως κεντρικά hub.[/caption] Ενσωματώνουν ψηφιακούς βοηθούς, όπως ο Google Assistant και η Alexa της Amazon, δέχονται φωνητικές εντολές και υποστηρίζουν αναπαραγωγή multi-room audio, η οποία επιτρέπει την αναπαραγωγή ίδιων ή και διαφορετικών κομματιών, συγχρόνως, σε διαφορετικά δωμάτια. Είναι συμβατά με υπηρεσίες ψυχαγωγίας όπως π.χ. το Spotify, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο την ακουστική σας εμπειρία. Άκου την αγαπημένη σου μουσική, παίξε παιχνίδια ή δες τις ταινίες σου με τον ήχο που τους αξίζει: μπες στο plaisio.gr ή έλα σε ένα από τα καταστήματα Πλαίσιο για να ανακαλύψεις και να διαλέξεις από απλά φορητά ηχεία μέχρι παραμετροποιήσιμα συστήματα ήχου Dolby Atmos!