Πήλιο | 'Ενα μαγευτικό 3ήμερο!

    Πήλιο. Ένας προορισμός παντός καιρού. Ιδανικός για ζευγάρια, για οικογένειες, αλλά και για παρέες. Που συνδυάζει βουνό με θάλασσα, παραλίες με δάση. Έχουμε τόσα πολλά να πούμε γι’ αυτό το μέρος……

    Pilio-TRP25M-5
    Πήλιο. Ένας προορισμός παντός καιρού. Ιδανικός για ζευγάρια, για οικογένειες, αλλά και για παρέες. Που συνδυάζει βουνό με θάλασσα, παραλίες με δάση. Έχουμε τόσα πολλά να πούμε γι’ αυτό το μέρος…

    Όμως, θα προσπαθήσουμε να μείνουμε στα βασικά και άκρως απαραίτητα που πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις αυτό το «road trip» που τόσο πολύ περιμένεις… και λογικό!

    Γιατί το Πήλιο;

    Τι να σου πρωτοπούμε… Το Πήλιο είναι ένα βουνό ύψους 1.624m που βρίσκεται στο Νομό Μαγνησίας, δίπλα ακριβώς από το Βόλο. Αν είσαι λάτρης της φύσης, σίγουρα θα λατρέψεις το μέρος. Στα μεγαλύτερα υψόμετρα κυριαρχούν πανύψηλα δέντρα όπως οξιές, βελανιδιές, υπεραιωνόβια πλατάνια, αγριοκαστανιές, ενώ στα χαμηλότερα συναντά κανείς καλλιέργειες με μηλιές, ελιές, καθώς και ιδιαίτερα πυκνή βλάστηση. Όπου κι αν επιλέξεις να μείνεις, προσπάθησε να δεις και τα γύρω χωριά. Καθένα έχει τη δική του ομορφιά και σου προσφέρει κάτι μοναδικό. Εξοπλίσου λοιπόν, με όρεξη για περπάτημα και εξερεύνηση. Αν ακόμα δεν πείστηκες (δύσκολο!) έχουμε να σου αποκαλύψουμε και κάτι ακόμα για το Πήλιο. Η πηλιορείτικη φιλοξενία σε συνδυασμό με το καλό ή μάλλον… το πολύ καλό φαγητό θα σε κάνουν να «κολλήσεις» με το μέρος. Πάρτε οπωσδήποτε για τη μέση παραδοσιακό σπεντζοφάι – το κατεξοχήν πηλιορείτικο φαγητό που φτιάχνεται μόνο με 4 υλικά, και μία μερίδα μπουμπάρι – ντόπιο λουκάνικο που μαγειρεύεται κουλουριασμένο σαν σπείρα στο φούρνο και σερβίρεται με πατάτες. Όπως ίσως φαντάζεσαι 3 μέρες στο Πήλιο δεν αρκούν για να το χορτάσεις, όμως είναι υπέρ-αρκετές για να το αγαπήσεις και να θες να το επισκεφθείς ξανά και ξανά και… ξανά. Και τώρα που έμαθες τα βασικά, ήρθε η ώρα να σε καλωσορίσουμε…

    Καλώς ήρθες στο Πήλιο λοιπόν!

    Τί προλαβαίνω να κάνω σε 3 μέρες;

    Και τι δεν προλαβαίνεις να λες καλύτερα… όρεξη να έχεις μόνο! Εμείς για να σε διευκολύνουμε, φτιάξαμε μία «to-do-list» με πράγματα που δεν πρέπει με τίποτα να ξεχάσεις κατά τη διαμονή σου. Πάρε χαρτί και στυλό και σημείωνε!

    #01 Πορταριά και Μακρυνίτσα: Τα δύο χωριά-πρωταγωνιστές! 

    Έχεις ακούσει σίγουρα γι’ αυτά, έχεις δει φωτογραφίες στο Instagram και στο Facebook που ούτε καν πίστευες ότι είναι αληθινές. Όμως, εμείς οφείλουμε να σου υπενθυμίσουμε τα δύο «διαμαντάκια» του Πηλίου: την Πορταριά και την Μακρυνίτσα! Φρόντισε να έχεις μαζί σου power bank (θα το χρειαστείς), μία καλή φωτογραφική μηχανή (για το σωστό photo-shooting) και πολύ-πολύ ζεστά ρούχα. Όπου κι αν κοιτάξεις γύρω σου, η ομορφιά είναι μοναδική… άλλο να στο λέμε και άλλο να το βλέπεις. Επιβλητικά αρχοντικά, παραδοσιακοί - πετρόχτιστοι ξενώνες, πηγές με παγωμένο - τρεχούμενο νερό, υπεραιωνόβια πλατάνια είναι λίγα μόνο από αυτά που θα συναντήσεις κάνοντας τη βόλτα σου. Αν θες λοιπόν, να «γεμίσεις μπαταρίες», να πάρεις βαθιές ανάσες οξυγόνου και να νιώσεις (έστω και για λίγο) εκτός ρουτίνας οι δύο αυτές επισκέψεις είναι «must».

    #02 Μία μέρα στο αγρόκτημα!

    Τι θα έλεγες να πέρναγες τη μέρα σου σε ένα αγρόκτημα, κάνοντας βόλτα ανάμεσα σε λαχανόκηπους, μαγειρεύοντας τοπικές συνταγές με αγνά προϊόντα, καλλιεργώντας μποστάνια και ταΐζοντας τα ζώα της φάρμας; Μόλις 5 λεπτά από τη γραφική Πορταριά, θα βρεις το «Αγρόκτημα Καραΐσκου» που περιμένει να σε υποδεχτεί και να σου χαρίσει μία αξέχαστη εμπειρία! Μπορείς να ξεκινήσεις την περιήγησή σου από τους κήπους, όπου θα βρεις φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής. Ύστερα να γνωρίσεις τη Ραφαέλα (τη μικρή μοσχιδούλα), την Άρτεμη και το Στέλιο (τα πόνυ), να ταΐσεις τα κατσικάκια και τα γαϊδουράκια της φάρμας, να παίξεις με τα σκυλάκια και να μαζέψεις φρέσκα αυγά από το κοτέτσι. Στη συνέχεια έχει μάθημα μαγειρικής! Ίσως τώρα είναι η ευκαιρία σου να μάθεις να ανοίγεις φύλλο και να ανακαλύψεις βήμα-βήμα την πηλιορείτικη κουζίνα. Και… σε περίπτωση που δε θα θέλεις να φύγεις από εκεί (πολύ πιθανό!) το αγρόκτημα διαθέτει πανέμορφους ξενώνες για τους επισκέπτες με πανέμορφη θέα, ζεστασιά και απόλυτη ηρεμία.

    #03 Βόλτα στις παλιές εκκλησίες

    Ξύπνα νωρίς, φάε καλό πρωινό, βάλε μπόλικο νερό στο θερμός σου, φόρεσε τα sneakers σου και είσαι έτοιμος για μία σύντομη ξενάγηση στις παλιές εκκλησίες του Πηλίου που προκαλούν δέος σε όλους τους επισκέπτες. Ο ναός των Ταξιαρχών στις Μηλιές, ανακαινίστηκε το 1764 και φημίζεται για την καταπληκτική ακουστική του. Στην οροφή του «κρύβονται» 48 αναποδογυρισμένα πιθάρια και στο υπόγειο 5 πηγάδια που επικοινωνούν μεταξύ τους. Απίστευτο; Μόλις ολοκληρώσεις την επίσκεψή σου, πάρε το δρόμο προς τον Κισσό. Εκεί βρίσκεται ο ναός Αγίας Μαρίνας που χτίστηκε το 1650 και φιλοξενεί εκπληκτικές τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Κωνσταντή Παγώνη του Χιοναδίτη, εμπνευσμένες από την Αποκάλυψη, την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Δύο εκκλησίες - αξιοθέατα που σίγουρα αξίζουν το χρόνο σου!

    #04 Βόλτα με τον Μουτζούρη!

    Κρατήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Τι θα έλεγες για ένα tour με τρένο που θα σου μείνει Α-Ξ-Ε-Χ-Α-Σ-Τ-Ο; Απαντάμε εμείς για εσένα και σου λέμε ότι πρέπει να κλείσεις τη θέση σου εδώ και τώρα! Στον παλιό σταθμό στο χωριό Μηλιές σε περιμένει ένα από τα πιο γραφικά τρένα της ελληνικής σιδηροδρομικής γραμμής, ο Μουτζούρης, για να σε κάνει μία βόλτα περίπου 90min, σε μία καταπράσινη διαδρομή 16km «απείρου κάλους». Πρόκειται για μία διαδρομή μαγευτική, που περνά ανάμεσα από δέντρα, δάση και 12 γέφυρες, ενώ αριθμεί πάνω από 110 χρόνια. Θα χρειαστείς ένα άλμπουμ με πολλές σελίδες… οι φωτογραφίες θα είναι όλες μία και μία!

    Ποιο μέρος όμως να επιλέξω για τη διαμονή μου;

    Το ταξίδι σου σχεδόν έφτασε και εσύ ακόμα διαβάζεις ταξιδιωτικούς οδηγούς για τους «must» προορισμούς της σεζόν; Σου έχουμε καλά νέα: Το μέρος ενδείκνυται για τους «τύπους» της τελευταίας στιγμής! Σε όλα τα χωριά του Πηλίου οι επιλογές για διαμονή είναι πολλές και ανταποκρίνονται σε όλα τα budgets. Θα βρεις από ορεινούς ξενώνες μέχρι και luxury παραθαλάσσια καταλύματα. Εμείς βέβαια, θα σου προτείναμε να μείνεις κάπου ψηλά (Τσαγκαράδα, Πορταριά, Μακρυνίτσα)... γιατί άλλη η χάρη του βουνού! Τώρα που έμαθες όλα τα infos & tips για το μαγικό Πήλιο, ώρα να ετοιμάσεις βαλίτσες. Και για να μη λες ότι δε στα είπαμε… πάρε μαζί το πιο χοντρό σου μπουφάν. Ζεστά ρούχα. Την action camera για «on the go» φωτογραφίες και videos. Το power bank ,γιατί δεν πρέπει με τίποτα να μείνεις από μπαταρία. Ένα selfie stick για πανοραμικές φωτογραφίες. Και φυσικά την καλή σου διάθεση, γιατί χωρίς αυτήν όλα τα άλλα δεν έχουν καμία απολύτως σημασία! Πάρε ιδέες για το επόμενο σου ταξίδι, διαβάζοντας τους αναλυτικότατους ταξιδιωτικούς οδηγούς, που ετοιμάσαμε αποκλειστικά για εσένα!