Μεσσηνία | Ένας πλήρης γαστρονομικός οδηγός!

    Η Μεσσηνία έχει να προσφέρει κάτι σε όλους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που έχει αναδειχθεί ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ελλάδας. Γραφικά, ορεινά χωριουδάκια. Επιβλητικά κάστρα.…

    The,Bridge,That,Leads,To,The,Impressive,Medieval,Castle,Of
    Η Μεσσηνία έχει να προσφέρει κάτι σε όλους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που έχει αναδειχθεί ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ελλάδας.

    Γραφικά, ορεινά χωριουδάκια. Επιβλητικά κάστρα. Απέραντο γαλάζιο. Πεντακάθαρες παραλίες. Αξεπέραστη φυσική ομορφιά. Είναι λίγα μόνο από τα πράγματα που θα απολαύσεις κάνοντας ένα mini tour στις γύρω περιοχές της Μεσσηνίας. Και ειδικά αν είσαι από αυτούς που εκτιμούν το καλό φαγητό, σου προτείνουμε να κάνεις από τώρα λίγο «κράτει» γιατί εκεί ξέρουν πολύ καλά τι θα πει καλό φαγητό. Ή μάλλον… πολύ καλό φαγητό! Μεσσηνία Όποια περιοχή κι αν επιλέξεις, θα έχεις την ευκαιρία να γευτείς τοπικά εδέσματα και παραδοσιακές γεύσεις που σίγουρα θα λατρέψεις. Επειδή, όμως, οι νοστιμιές είναι πολλές σου ετοιμάσαμε μία λίστα με τα top 5 πιάτα που δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις, αλλιώς… έχασες!

    #01 Παραδοσιακή γουρουνοπούλα

    Στην πραγματικότητα είναι το σήμα κατατεθέν της Μεσσηνίας και δε λείπει από κανένα μεσσηνιακό, γιορτινό τραπέζι. Όποιο μέρος της κι αν επισκεφθείς, θα έχεις σίγουρα την ευκαιρία να δοκιμάσεις γουρουνοπούλα… και όχι μόνο μία φορά!

    #02 Σύγκλινο

    Παραδοσιακό, μανιάτικο πιάτο που πίστεψέ μας… θα σου μείνει αξέχαστο! Το σύγκλινο ή αλλιώς παστό είναι χοιρινό με αρωματικά, καπνισμένο σε ξύλο ελιάς. Αφού κοπεί σε λωρίδες και μείνει τρεις ώρες μέσα στο αλάτι, κρεμιέται και καπνίζεται με φασκόμηλο για δέκα ώρες.

    #03 Κόκορας με μακαρόνια

    Ένα από τα τοπικά προϊόντα για τα οποία φημίζεται η Μεσσηνία και που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις είναι τα χειροποίητα ζυμαρικά και κυρίως οι χυλοπίτες. Σε όποιο ταβερνάκι καθίσετε, πάρτε για τη μέση κοκκινιστό κόκορα με μακαρόνια ή χυλοπίτες. Ααα! Ζήτησε οπωσδήποτε να σου φέρουν και (μπόλικη) τριμμένη μυζήθρα για να πασπαλίσεις από πάνω.

    #04 Τραχανάς ξινός με κόκκινη σάλτσα

    Ακόμα μία τοπική συνταγή που ενδείκνυται για τις κρύες μέρες του χειμώνα: Τραχανάς ξινός με φρέσκια ντομάτα, αλάτι και καυτό πιπέρι! Και όταν λέμε τραχανάς, εννοούμε φυσικά τον παραδοσιακό, χειροποίητο μεσσηνιακό τραχανά ο οποίος «κρύβει» μία τεράστια ιστορία. Ρώτησε τους ντόπιους και θα σου εξηγήσουν!

    #05 Καγιανάς με παστό χοιρινό και σφέλα

    Δε γίνεται να επισκεφτείς τη Μεσσηνία και να μη δοκιμάσεις σφέλα και ειδικά συνδυασμένη με αυτόν τον τρόπο! Τριμμένες ντομάτες, αυγά, παστό χοιρινό σε κομμάτια, μεσσηνιακή σφέλα σε κύβους, ελαιόλαδο, φρέσκο πιπέρι και μπόλικη ρίγανη είναι τα υλικά που πέφτουν όλα μαζί στο τηγάνι και δημιουργούν αυτό το πεντανόστιμο, παραδοσιακό πιάτο που είμαστε σίγουροι ότι θα λατρέψεις!

    Μπορεί στη Μεσσηνία να ξέρουν από καλό φαγητό, όμως γνωρίζουν τι πάει να πει και καλό γλυκό… γιατί εκδρομή χωρίς γλυκό γίνεται; Δε γίνεται!

    #01 Δίπλες με μπόλικο μέλι και καρύδια

    Σίγουρα έχεις ακούσει για τις παραδοσιακές δίπλες. Ίσως έχει τύχει να σε κεράσουν σε κάποιο γάμο ή βάφτιση. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να φύγεις από τη Μεσσηνία αν δεν τις δοκιμάσεις (…ακόμα και με το ζόρι!). Σε κάθε χωριό, σε κάθε φούρνο, σε κάθε σπίτι οι δίπλες πρωταγωνιστούν. Άσε λοιπόν, λίγο χώρο στο αμάξι γιατί μαζί με τις βαλίτσες σίγουρα θα έχεις και 2-3 κουτιά με δίπλες κατά την επιστροφή σου!

    #02 Παραδοσιακή γαλατόπιτα

    Θα την ακούσεις ως «γαλατόπιτα» ή «γαλόπιτα» και πρέπει οπωσδήποτε να τη δοκιμάσεις κατά την παραμονή σου στη Μεσσηνία. Η παραδοσιακή συνταγή περιέχει φρέσκο γάλα, σιμιγδάλι ψιλό, βούτυρο, αυγά, ζάχαρη και ελαιόλαδο. Είναι ένα γλυκό που, αν είστε και λίγο τυχεροί, θα σας φιλέψουν σίγουρα σε ένα από τα παραδοσιακά ταβερνάκια στα γύρω χωριά. Πριν πάρεις το δρόμο της επιστροφής, μην ξεχάσεις να επισκεφθείς ένα από τα δεκάδες παραδοσιακά παντοπωλεία που θα βρεις σε κάθε γωνιά, ώστε να προμηθευτείς διάφορα τοπικά προϊόντα. Από τις σακούλες σου δε γίνεται με τίποτα να λείπει ένα μπουκάλι (ή και ολόκληρος τενεκές) παρθένο ελαιόλαδο, ένα βαζάκι μέλι, μπόλικες ελιές, δίπλες και παραδοσιακά λαλάγγια! Πάρε ιδέες για το επόμενο σου ταξίδι, διαβάζοντας τους αναλυτικότατους ταξιδιωτικούς οδηγούς, που ετοιμάσαμε αποκλειστικά για εσένα!