Author's thumbnail
    Πηγή Φιλοσίδου
    Απρ 11, 12:21μμ

    Πάσχα στην Κέρκυρα: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

    Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι…Αχ! Ένα πανέμορφο νησί του Ιονίου που έχει τόσα-μα-τόσα να προσφέρει στους επισκέπτες. Τι να πρωτοπούμε για την Κέρκυρα; Κλασική ελληνική ομορφιά, πετρόκτιστα…

    Orthodox,Easter,Celebration,,Corfu,,Greece
    Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι…Αχ! Ένα πανέμορφο νησί του Ιονίου που έχει τόσα-μα-τόσα να προσφέρει στους επισκέπτες. Τι να πρωτοπούμε για την Κέρκυρα; Κλασική ελληνική ομορφιά, πετρόκτιστα σπιτάκια, χρυσαφένιες αμμουδιές, γραφικά σοκάκια, καταπράσινοι λόφοι… Όπως καταλαβαίνεις, έχει να δώσει κάτι σε όλους!
    Όμως, ακόμα ένας λόγος να επισκεφθείς την αγαπημένη Κέρκυρα αυτήν την εποχή είναι για να ζήσεις από κοντά το ξακουστό Κερκυραϊκό Πάσχα. Ίσως έχεις ακούσει για τα τοπικά έθιμα του νησιού, όμως αααάλλο να τα ζήσεις από κοντά!

    #01 Κυριακή των Βαΐων  - 17 Απριλίου

    Αν είσαι από τους τυχερούς, που θα ξεκινήσουν φέτος τις διακοπές του Πάσχα σχετικά νωρίς (την Κυριακή των Βαΐων) θα έχεις την ευκαιρία να ζήσεις από κοντά τη μοναδική λιτανεία στο κέντρο της πόλης. Στη λιτανεία συμμετέχουν όλες οι φιλαρμονικές του νησιού, οι οδηγοί, οι πρόσκοποι, η χορωδία και όλα τα σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια). Την Κυριακή των Βαΐων η γιορτή για το νησί είναι διπλή. Αφού πέρα από «των Βαγιώνε», η Κέρκυρα γιορτάζει και την ανάμνηση του θαύματος του πολιούχου της, Άγιου Σπυρίδωνα. Σύμφωνα με αυτό - όπως λέγεται - το 1630 σώθηκε το νησί από την επιδημία της πανώλης. Όπως ενημερωθήκαμε, ο καιρός θα είναι πολύ ευνοϊκός, γι’ αυτό κοίτα να το εκμεταλλευτείς! Σήκω, φάε το πρωινό σου - φυσικά με θέα το απέραντο γαλάζιο - όμως γύρω στις 11:00πμ να είσαι οπωσδήποτε στην Παλαιά πόλη, για να απολαύσεις όλη την εμπειρία της λιτανείας που σίγουρα θα σε «αγγίξει» και θα σε κάνει να νιώσεις λίγο… περισσότερο Πάσχα! Γι’ αυτό μην ξεχάσεις να το προσθέσεις στο πρόγραμμα!

    #02 Μ. Πέμπτη – 21 Απριλίου

    Ραντεβού στις 21:00 στο κέντρο της πόλης! Εκεί όπου θα απολαύσεις την πρόβα «generale» των Φιλαρμονικών για τα πένθιμα κομμάτια που θα ακούγονται σε όλο το νησί τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο. Μπορείς να συνεχίσεις το βράδυ σου με μία βραδινή βόλτα στα σοκάκια της πόλης και ένα (ή και δύο!) ποτάκια σε κάποιο από τα γραφικά μπαράκια που θα βρεθούν στο δρόμο σου.

    #03 Μ. Παρασκευή – 22 Απριλίου

    Σε όποιο καντούνι κι αν περπατάς, σίγουρα θα πετύχεις έναν, δύο ή και περισσότερους επιτάφιους! Τη Μ. Παρασκευή από νωρίς το μεσημέρι ξεκινά η περιφορά . Θα το δεις κι από μόνος σου… Οι περιφορές των επιταφίων στο νησί ακολουθούν, θα λέγαμε, κάποιου είδους ιεροτελεστία γεγονός που το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό. Οι πομπές βγαίνουν με καθορισμένη σειρά από κάθε ενορία και στο τέλος διασταυρώνονται όλες στο κέντρο της πόλης. Σε όλη τη διαδρομή είναι τοποθετημένα στις άκρες του δρόμου χιλιάδες αναμμένα κεράκια, δείχνοντας το δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί!

    #04 Μ. Σάββατο – 23 Απριλίου

    Είναι ίσως η καλύτερη στιγμή του Πάσχα στην Κέρκυρα. Το Μ. Σάββατο οι Κερκυραίοι ξυπνάνε πρωί-πρωί. Και όταν λέμε πρωί-πρωί εννοούμε ότι ξεκινούν τη μέρα τους γύρω στις 06:00 τα χαράματα! Μην απορείς, υπάρχει λόγος που γίνεται αυτό! Στην Εκκλησία της «Παναγίας των ξένων» πραγματοποιείται αναπαράσταση του σεισμού που ακολούθησε την Ανάσταση του Κυρίου σύμφωνα με τη Βίβλο. Λίγο αργότερα, στις 09:00πμ, γίνεται η περιφορά του επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα με τις φιλαρμονικές φυσικά να είναι «εκεί», για να συνοδεύουν κάθε γεγονός με τις πένθημες μελωδίες τους. Και ξαφνικά, εκεί που όλα μοιάζουν ήρεμα και πένθημα (λόγω της ημέρας), αρχίζει αυτό που κάθε επισκέπτης περιμένει να δει το Πάσχα στην Κέρκυρα. Ναι, καλά κατάλαβες! Μιλάμε για το έθιμο που οι κάτοικοι του νησιού πετούν από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους μεγάλα πήλινα κανάτια ή στάμνες με νερό, την ίδια ώρα που όλες οι Εκκλησίες χτυπούν χαρμόσυνα τις καμπάνες τους και οι φιλαρμονικές παίζουν χαρούμενα εμβατήρια! Όλα είναι υπέροχα έξω, όμως κοίτα να «μαζευτείς» κάπως νωρίς, ώστε να ξεκουραστείς και να ετοιμαστείς για το βράδυ της Ανάστασης. Πάρε τη λαμπάδα σου και πήγαινε με τους αγαπημένους σου στο Πάλκο της Άνω πλατείας.  Μόλις ο Μητροπολίτης αναφωνήσει το «Χριστός Ανέστη», μία έκρηξη πυροτεχνημάτων θα συμβεί στον ουρανό, χαρίζοντάς σου μία εμπειρία που αλήθεια… θα θυμάσαι για πάντα! Το γλέντι είναι ολονύχτιο, με την «τσιλίχουρδα» (όπως λέγεται η μαγειρίτσα στα Κερκυραϊκά), το κρασί και τις «φογάτσες» ή «κολομπίνες» (όπως λέγονται τα πασχαλινά τσουρέκια), να κυριαρχούν άφθονα σε κάθε τραπέζι! Corfu Easter

    #05 Κυριακή του Πάσχα

    Εδώ να σε ενημερώσουμε ότι το σούβλισμα του οβελία δε συνηθιζόταν από τους Κερκυραίους την Κυριακή του Πάσχα. Εκείνοι τη μέρα έτρωγαν αυγολέμονο με διάφορα είδη κρεατικών (για να… βγουν σιγά-σιγά από το mood της νηστείας), ενώ το αρνί το σούβλιζαν την επόμενη. Μην ταράζεσαι! Αυτό έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια. Οι Κερκυραίοι - και μεταξύ μας, λογικό(!) - εναρμονίστηκαν πλήρως με την υπόλοιπη Ελλάδα και σουβλίζουν το αρνί και εκείνοι την Κυριακή του Πάσχα. Οπότε… όλα καλά!

    Αυτά λίγο-πολύ είχαμε να σου πούμε για το Κερκυραϊκό Πάσχα. Σε περίπτωση που επιλέξεις το νησί για τις πασχαλινές σου διακοπές...  ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός θα "γεμίσει" ποιοτικά το πρόγραμμά σου. Πέρα από όλα τα ξεχωριστά έθιμα που αναφέραμε, κλείνοντας θέλουμε να σου υπενθυμίσουμε να κάνεις πολλές-πολλές βόλτες στην Παλαιά πόλη για να την ευχαριστηθείς όσο γίνεται. Δεν αποτελεί τυχαία άλλωστε μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco!
    Αααα! Και μην ξεχάσεις να κάνεις και μία «περατζάδα» από τη συνοικία Καμπίελο, για να αντικρύσεις τις απλωμένες μπουγάδες στα αντικριστά παράθυρα των σπιτιών!
    Σου ευχόμαστε λοιπόν, Καλό Πάσχα!

    synoikia kampielo