Παγκόσμια ημέρα backup. Χρήσιμες συμβουλές για τον απλό χρήστη

    Κάθε χρόνο στις 31 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργίας Αντιγράφων Ασφαλείας.

    WORLD BACKUP DAY

    Κάθε χρόνο στις 31 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργίας Αντιγράφων Ασφαλείας.

     

    Η ημέρα είναι αφιερωμένη στη λήψη αντιγράφων ασφαλείας και έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει για τον ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο των δεδομένων στη ζωή των ανθρώπων και τη σημασία της τακτικής λήψης αντιγράφων ασφαλείας.

     

    Έχει τις ρίζες της σε μία ανεξάρτητη πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης που ξεκίνησαν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας κάποιοι χρήστες του reddit ως υπενθύμιση για την αρχειοθέτηση των δεδομένων τους και τη λήψη αντιγράφων ασφαλείας. Η πρωτοβουλία τους είχε μεγάλη απήχηση και έτσι πλέον έχουμε τη World Backup Day

     

    WORLD BACKUP DAY

     

    Σύμφωνα με έρευνες, το συνολικό ποσό των δεδομένων που δημιουργήθηκε, καταγράφηκε, αντιγράφηκε και καταναλώθηκε παγκοσμίως έφτασε τα 64,2 zettabytes το 2020 και μέχρι το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 175-180 zettabytes. Σύμφωνα επίσης με εκτιμήσεις της εταιρείας ερευνών IDC, μέχρι το 2025, το 49% των αποθηκευμένων δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο θα φιλοξενούνται σε περιβάλλοντα δημόσιου αποθηκευτικού νέφους.

     

    Οπότε τι είναι αυτό που ονομάζουμε «backup»;

     

    Το «backup» είναι η διατήρηση εφεδρικών αντιγράφων ασφαλείας όλων των αρχείων και των δεδομένων που έχουν σημασία για σένα (π.χ. μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έγγραφα κειμένου, αρχεία PDF, φωτογραφίες, βίντεο κ.ά.) καθώς η απώλεια τους, δυστυχώς, είναι συχνό φαινόμενο. Η απώλεια αρχείων, και γενικότερα δεδομένων, είναι πολύ πιο συνηθισμένη από όσο πιστεύεις: ένα μικρό ατύχημα ή μία αστοχία υλικού μπορεί να στοιχίσει την απώλεια όλων όσων έχουν μεγάλη σημασία για σένα και για τους δικούς σου (π.χ. οικογενειακές φωτογραφίες, αναμνήσεις).

     

    WORLD BACKUP DAY

    Γνώριζες ότι το 21% των ανθρώπων δεν έχουν κάνει ποτέ «backup» και ότι 113 κινητά χάνονται ή κλέβονται κάθε λεπτό; Ήξερες επίσης ότι το 29% των περιπτώσεων απώλειας δεδομένων οφείλονται σε ατύχημα και ότι το 30% των υπολογιστών στον κόσμο είναι ήδη μολυσμένοι με κακόβουλο λογισμικό (malware); Οπότε τι περιμένεις; Ξεκίνα τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας από σήμερα κιόλας και μην περιμένεις να έρχεται κάθε χρόνο η 31η Μαρτίου για να στο θυμίζει.

     

    Σήμερα, κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί τουλάχιστον μία συσκευή που αποθηκεύει προσωπικά (ή ακόμη και εταιρικά) δεδομένα. Οι περισσότεροι έχουν κάποιο κινητό Android ή iOS και χρησιμοποιούν επίσης τουλάχιστον έναν υπολογιστή με Windows, macOS ή Linux. Αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός χρήστης καταγράφει, αποθηκεύει και διαχειρίζεται δεδομένα σε περισσότερες από μία συσκευές. Ευτυχώς για τους περισσότερους, υπάρχουν πολλοί τρόποι δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και πολλοί τρόποι ασφαλούς φύλαξης τους. Όπως έχει τεκμηριωθεί δεν είναι λίγες οι φορές που ένα μοναδικό αντίγραφο ασφαλείας δεν είναι αρκετό για να διασφαλίσεις την προστασία των δεδομένων σου.

     

    Σκέψου το σενάριο να αστοχήσει το υλικό, να καταστραφεί από κάποια πτώση ή να χαθεί ο εξωτερικός σκληρός δίσκος που χρησιμοποιούσες για την αποθήκευση των αντιγράφων ασφαλείας σου. Το καλύτερο λοιπόν που έχεις να κάνεις κατά την άποψη μας, είναι να κρατάς ένα αντίγραφο του… αντιγράφου ασφαλείας και μάλιστα σε δύο διαφορετικές συσκευές ή αποθηκευτικούς χώρους με το δεύτερο αντίγραφο να βρίσκεται σε μία συσκευή εκτός σύνδεσης (off-line). Υπερβολές;

     

    Πόσο συχνά ελέγχεις την υγεία του σκληρού δίσκου ή του solid state drive στον βασικό υπολογιστή desktop ή στο laptop σου; Έχεις ενεργοποιημένο το S.M.A.R.T.; Αν αναρωτιέσαι τι είναι το τελευταίο, Πρόκειται για μία τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι σκληροί δίσκοι ή solid state drives για να ελέγχουν την κατάσταση της λειτουργία τους και την αξιοπιστία τους και να προσδιορίζουν αν υπάρχει κίνδυνος να αστοχήσουν. Λειτουργεί λοιπόν προειδοποιητικά.

     

    Μπορείς να ελέγξεις από μόνος σου την υγεία του σκληρού δίσκου ή το SSD σου χρησιμοποιώντας την εντολή «wmic diskdrive get status» στο Command Prompt<Terminal εφόσον χρησιμοποιείς υπολογιστή με Windows (αν λάβεις απάντηση «ΟΚ» τότε η υγεία του αποθηκευτικού μέσου που χρησιμοποιείς είναι καλή ενώ αν λάβεις «Bad», «Caution» ή «Unknown» ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα). Για περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση του σκληρού δίσκου ή του solid state drive σου, μπορείς να κατεβάσεις την εφαρμογή που προσφέρει ο εκάστοτε κατασκευαστής από την ιστοσελίδα του (π.χ. Western Digital, Seagate, Samsung κ.ά) ή να κατεβάσεις το δωρεάν εργαλείο CrystalDiskInfo.

     

    WORLD BACKUP DAYΑν και εξαιρετική τακτική να ελέγχεις την κατάσταση της υγείας του αποθηκευτικού μέσου στον υπολογιστή σου, λάβε υπόψη σου ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις που ο σκληρός δίσκος ή το solid state drive έχει αστοχήσει τυχαία και απροειδοποίητα. Σκέψου τώρα τα ποτάμια… δακρύων όλων εκείνων που διαπίστωσαν ότι είχε αστοχήσει ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή τους χωρίς να έχουν διατηρήσει εφεδρικά αντίγραφα των πολύτιμων αρχείων τους.

     

    Σκέψου πόσο θα σου στοιχίσει το παραπάνω σενάριο σε χρήματα, στενοχώρια ή σε άγχος (να αστοχήσει δηλαδή ο εξωτερικός σκληρός δίσκος που είχες τις οικογενειακές φωτογραφίες). Ωραία. Τώρα σκέψου να είχες κρατήσει πρόσθετα αντίγραφα ασφαλείας τον αρχείων σου αξιοποιώντας μία δημόσια υπηρεσία αποθηκευτικού νέφους (cloud storage). Είδες; Τόσο απλό. Στη χειρότερη περίπτωση τώρα είναι να στεναχωρηθείς επειδή χάλασε ο σκληρός δίσκος και θα χρειαστεί να επενδύσεις κάποια χρήματα για την αντικατάστασή του (εφόσον είναι εκτός εγγύησης).

     

    Στρατηγική 3-2-1 για οικιακούς χρήστες

     

    Ο κανόνας 3-2-1 αναπτύχθηκε για να βοηθήσει οικιακούς χρήστες και κυρίως εταιρείες, να διατηρούν ασφαλή εφεδρικά αντίγραφα των δεδομένων τους, ώστε σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, να υπάρχει πάντα διαθέσιμο ένα αντίγραφο δεδομένων. Είναι απαραίτητο στις μέρες μας, να ενεργείτε με τη νοοτροπία ότι αργά ή γρήγορα κάτι ενδέχεται να πάει στραβά. Αστοχία υλικού; Πρόβλημα με το λογισμικό; Φυσική καταστροφή; Κάποιος εκδικητικός συνάδερφος στη δουλειά; Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προετοιμαστείς για το αναπάντεχο, δηλαδή να δημιουργήσεις αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σου.

     

    WORLD BACKUP DAY

     

    Αν μάλιστα ακολουθήσεις τον κανόνα 3-2-1, τότε οι πιθανότητες να ζήσεις την κάκιστη εμπειρία της απώλειας δεδομένων πέφτουν πρακτικά στο 0%. Καταρχήν, πρέπει να διατηρείς τρία (3) αντίγραφα των δεδομένων σου (και στα τρία αντίγραφα, δεν συμπεριλαμβάνονται τα πρωτότυπα). Δημιούργησε ένα αντίγραφο πρώτα του πρωτότυπου συνόλου δεδομένων, και μετά δύο αντίγραφα από αυτό.

     

    Αυτό το πρώτο απλό βήμα αυξάνει σημαντικά την ανθεκτικότητα των πληροφοριών. Επιπλέον, λάβε υπόψη σου ότι πρέπει αυτά τα αντίγραφα ασφαλείας να αποθηκευτούν σε διαφορετικές συσκευές. Όπως αναφέρουμε και στην παράγραφο παρακάτω για την διατήρηση εφεδρικών αντιγράφων ασφαλείας σε σκληρό δίσκο, δεν είναι καλή πρακτική να αποθηκεύσεις τα δεδομένα σε τρεις διαφορετικούς σκληρούς δίσκους στο ίδιο NAS ή υπολογιστή ή διακομιστή, καθώς όλοι τους λειτουργούν υπό τις ίδιες συνθήκες και βρίσκονται στο ίδιο σημείο. Αν συμβεί κάτι στη συσκευή/υπολογιστή; Αν συμβεί κάτι στον χώρο που βρίσκεται;

     

    WORLD BACKUP DAY

     

    Η βέλτιστη πρακτική είναι να διατηρείς αντίγραφα δεδομένων τοπικά, σε τουλάχιστον δύο (2) διαφορετικού τύπου συσκευές ή αποθηκευτικούς χώρους. Διατηρείς λοιπόν το ένα αντίγραφο ασφαλείας στο NAS (αν έχεις επενδύσει σε μία τέτοια ακριβή συσκευή) και το δεύτερο σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, σε δίσκο CD/DVD, σε USB flash drive κ.λπ.

     

    WORLD BACKUP DAY

     

    Ένα (1) εφεδρικό αντίγραφο ασφαλείας πρέπει να αποθηκευτεί κάπου μακριά (από τον χώρο σου, από το γραφείο κ.λπ.), δηλαδή «off-site». Για παράδειγμα μπορεί να βρίσκεται σε έναν διακομιστή σε άλλη τοποθεσία (κάτι που μπορούν συνήθως να κάνουν μόνο εταιρείες ή γραφεία με απομακρυσμένες τοποθεσίες, υποκαταστήματα ή απομακρυσμένα γραφεία) ή να χρησιμοποιήσεις κάποια δημόσια υπηρεσία αποθηκευτικού νέφους (public cloud storage). Ο κανόνας 3-2-1 είναι μία εξαιρετική στρατηγική, ωστόσο εταιρείες που ειδικεύονται στο backup τον εξέλιξαν και δημιούργησαν τους κανόνες 3-2-2 (δύο εφεδρικά αντίγραφα off-site) και 3-2-3 (τρία εφεδρικά αντίγραφα off-site, με τα δύο πρώτα να προέρχονται από τη πρώτη συσκευή/μέσο αποθήκευσης, και το τρίτο από τη δεύτερη συσκευή/μέσο αποθήκευσης).

     

    Είναι λίγο… υπερβολικό για τον απλό χρήστη, ωστόσο δεν είναι για τις εταιρείες που ειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα (σκεφτείτε ότι για να εξελίξουν τον κανόνα, το πιθανότερο είναι να μην… στάθηκε αρκετός σε τουλάχιστον μία περίπτωση).

     

    WORLD BACKUP DAY

     

    *Σημείωση. Το λάθος στην προστασία δεδομένων, είναι να μην υπολογιστεί μία πιθανότητα. Μία φυσική καταστροφή που θα κατέστρεφε όλα τα εφεδρικά αντίγραφα δεδομένων σου είναι σπάνιο να συμβεί. Όμως το κόστος της απώλειας δεδομένων, ειδικά στην περίπτωση μίας εταιρείας ή ακόμα και μίας ατομικής επιχείρησης (π.χ. αν είσαι φωτογράφος και διατηρείς τα πρωτότυπα RAW αρχεία της δουλειάς σου) μπορεί να είναι αβάσταχτο. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα (ακόμα και για τα πιο... τρελά πράγματα) και ο κανόνας 3-2-1 είναι βέλτιστη πρακτική.

     

    Αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας στο «cloud»

     

    Για πολλούς, η πρώτη και καλύτερη λύση αποθήκευσης των αντιγράφων ασφαλείας σου θα πρέπει να είναι μία δημόσια υπηρεσία αποθηκευτικού νέφους (Cloud Storage). Αν και τα δεδομένα δεν είναι… δίπλα σου (όπως με έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή solid state drive) είναι σίγουρα περισσότερο προστατευμένα και ασφαλή καθώς βρίσκονται πίσω από έναν κωδικό πρόσβασης ή και από έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (επιπλέον, είναι προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή από οποιαδήποτε συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο Internet, όπου και αν βρίσκεσαι, μέσω του αντίστοιχου app ή web interface).

     

    Οι εταιρείες Google (Google Drive), Microsoft (OneDrive), Apple (iCloud) προσφέρουν υπηρεσίες αποθηκευτικού νέφους και παράλληλα σου παρέχουν όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις αντίγραφα ασφαλείας και να συγχρονίσεις φακέλους (π.χ. των εγγράφων ή των φωτογραφιών σου) από το κινητό ή τον υπολογιστή σου. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες ανεξάρτητες λύσεις, όπως είναι το Dropbox, το Box ή το MEGA, με το τελευταίο να προσφέρει δωρεάν μάλιστα 20 GB αποθηκευτικού χώρου στο cloud.

     

    Παρακάτω, υπάρχουν ορισμένοι δημοφιλείς τρόποι για να κάνεις backup τα αρχεία σου, ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιείς. Απλώς ακολούθησε τις οδηγίες.

     

    WORLD BACKUP DAY

     

    Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (και επαναφορά δεδομένων) υπολογιστή Windows

     

     

    Φυσικά, υπάρχουν πολλές εφαρμογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και backup τρίτων, που όχι μόνο επιτρέπουν τη διασφάλιση των πολυτιμότερων δεδομένων σου αλλά και ολόκληρου του σκληρού δίσκου/λειτουργικού συστήματος. Μερικές από αυτές είναι το Macrium Reflect (κάνει κλωνοποίηση σκληρού δίσκου, re-partitioning κ.ά.), το Acronis TrueImage, το AOMEI Backupper κ.ά.

     

    Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (εφεδρικών αντιγράφων) του iPhone, του iPad και του iPod Touch

     

    💾Με το iCloud

    💾Με το Mac

    💾Με το Windows PC σου

     

    Δημιουργία εφεδρικού αντιγράφου του υπολογιστή Mac

     

    💾Με το Time Machine

    💾Με το iCloud

    💾Επαναφορά του υπολογιστή Mac από εφεδρικό αντίγραφο

     

    Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ή επαναφορά δεδομένων σε συσκευές Android

     

    💾Με το Google Drive

         💽Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας συσκευής Android σας

         💽Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του υπολογιστή σας

         💽Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας του iPhone και του iPad

     

    Αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας σε NAS

     

    Η δεύτερη καλύτερη μέθοδος αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας είναι μία συσκευή NAS (Network Attached Storage). Μία τέτοια υψηλής αποθήκευσης συσκευή συνδέεται απευθείας στο δίκτυο, παρέχοντας δυνατότητες διαμοιρασμού και πρόσβασης σε πόρους σε έναν ή περισσότερους υπολογιστές ή συσκευές που είναι συνδεδεμένος στο δίκτυο.

     

    WORLD BACKUP DAYΗ συγκεκριμένη μέθοδος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των επαγγελματιών χρηστών (π.χ. φωτογράφων, σχεδιαστών, γραφιστών κ.ά.) καθώς όχι μόνο προσφέρει γρήγορη πρόσβαση στα αρχεία μέσω του δικτύου (ή και μέσω Internet εφόσον γίνει κατάλληλη ρύθμιση) αλλά και πολλούς τρόπους διασφάλισης της ακεραιότητας τους.

     

    Αναμφισβήτητα είναι η ακριβότερη ενδεχομένως λύση -καθώς πέρα από το κόστος της συσκευής θα πρέπει να επωμιστείς και το κόστος των σκληρών δίσκων ή solid state drives- και η περιπλοκότερη, όμως είναι η ασφαλέστερη για πολλούς μεταξύ των συσκευών αποθήκευσης.

     

    Οι συσκευές του είδους, μπορούν να δεχτούν έναν, δύο ή και αρκετά περισσότερους σκληρούς δίσκους ή solid state drives σε συστοιχίες RAID*.

     

     

    *Τι είναι το RAID; Το αρκτικόλεξο RAID προέρχεται από την περιγραφή «Redundant Array of Independent Disks» και μεταφράζεται ως πλεονάζουσα συστοιχία ανεξάρτητων δίσκων. Υπάρχουν αρκετοί τύποι συστοιχιών RAID για να επιλέξεις αυτή που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις σου.

     

    🗄Το RAID 0 (stripping) που στην ουσία δεν αποτελεί κάποιο επίπεδο RAID αφού δεν προσφέρει πλεονασμό (redundancy) για επιπλέον ασφάλεια, απευθύνεται στους power users και στους χρήστες που επιθυμούν τη μέγιστη απόδοση και τις υψηλότερες δυνατές επιδόσεις (απαιτούνται δύο ή περισσότεροι σκληροί δίσκοι καθώς τα δεδομένα μοιράζονται σε όλους) με τίμημα όμως την ανύπαρκτη ασφάλεια, καθώς σε περίπτωση που αστοχήσει ένας εκ των σκληρών δίσκων, δεν υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων από τους υπόλοιπους. Η χωρητικότητα επίσης αποτελεί το σύνολο της χωρητικότητας των σκληρών δίσκων που χρησιμοποιούνται.

     

    🗄Το RAID 1 (mirroring, χωρίς parity ή stripping) απευθύνεται σε χρήστες που επιθυμούν μέγιστη ασφάλεια δεδομένων (τα δεδομένα ουσιαστικά γράφονται και στους δύο σκληρούς δίσκους ταυτόχρονα, με τον ένα εκ’ των δύο ουσιαστικά να αποτελεί το είδωλο του άλλου, ένα δηλαδή ολοκληρωμένο και πλήρες αντίγραφο του) και απαιτεί τη χρήση τουλάχιστον δύο σκληρών δίσκων (πάντα ανά δύο). Το αρνητικό με το συγκεκριμένο επίπεδο είναι ότι η χωρητικότητα του ενός από τους δύο σκληρούς δίσκους (ή των δύο εκ των τεσσάρων κ.ο.κ.) παραμένει ανεκμετάλλευτη από τον χρήστη ενώ το κόστος είναι διπλάσιο και η ταχύτητα ανάγνωσης/εγγραφής συνήθως μικρότερη από αυτή του ταχύτερου σκληρού δίσκου.

     

    🗄Το RAID 5 (stripping με double distributed parity) απαιτεί τουλάχιστον τρεις σκληρούς δίσκους και αποτελεί πιθανόν την καλύτερη επιλογή εφόσον ο χρήστης επιθυμεί υψηλές ταχύτητες και παράλληλα ασφάλεια δεδομένων. Ουσιαστικά κάνει ότι και το RAID 0 (stripping) μολονότι προσθέτει και ένα μηχανισμό «parity» (ισοτιμία) για να ασφαλίσει παράλληλα τα δεδομένα. Η χωρητικότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση περιορίζεται σε αυτή των δύο σκληρών δίσκων από τους τρεις.

     

    🗄To RAID 6 (stripping με double distributed parity) καθιστά τις μεγάλες συστοιχίες RAID ακόμα πιο πρακτικές, ειδικά σε υψηλής διαθεσιμότητας συστήματα και απαιτεί τουλάχιστον τέσσερις σκληρούς δίσκους καθώς προσθέτει διπλό «parity».Περισσότερα για τις συστοιχίες RAID καθώς και τα υπόλοιπα επίπεδα (RAID 3, RAID 4 ή RAID 0+1 κ.ά) θα βρείτε στη σελίδα en.wikipedia.org/wiki/RAID.

     

    WORLD BACKUP DAY

     

    Προσοχή. Αν και η αποθήκευση των αρχείων σου σε ένα NAS είναι από τις καλύτερες μεθόδους, εντούτοις χρειάζεται προσοχή. Τι εννοούμε; Οι συσκευές NAS επιτρέπουν τη δημιουργία ενός ιδιωτικού αποθηκευτικού νέφους (private cloud) στο σπίτι χωρίς να είναι απαραίτητη κάποια μηνιαία ή ετήσια συνδρομή σε διαφορετικές υπηρεσίες cloud. Ουσιαστικά λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει τον προσωπικό σου ιδιωτικό διακομιστή. Επιπλέον, ανάλογα τη διαμόρφωση ή τον τύπο του NAS και το λογισμικό/λειτουργικό του, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο διάφορων οικιακών αυτοματισμών. Αν ωστόσο δεν ρυθμιστεί ο διακομιστής σωστά, τότε το οικιακό τοπικό δίκτυο μπορεί να κινδυνεύει. Σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια, οι κατασκευαστές NAS έχουν υποστεί κυβερνοεπιθέσεις και έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μολύνσεις από malware ή ransomware με αποτέλεσμα να βρεθούν κρυπτογραφημένες ή μολυσμένες και οι συσκευές NAS των απλών χρηστών. Επιπλέον, σκέψου την περίπτωση κάποιος κυβερνοεγκληματίας να καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση ή τον έλεγχο του διακομιστή σου, κάτι που μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό και για τους υπολογιστές που βρίσκονται στο τοπικό δίκτυο. Μερικά μέτρα που μπορείς να λάβεις είναι να απενεργοποιήσεις το πρωτόκολλο UPnP τόσο στον διακομιστή όσο και στο router σου, να ενεργοποιήσεις το VPN εφόσον χρειάζεσαι απομακρυσμένη πρόσβαση στο NAS από το Internet, να ρυθμίσεις το firewall (εφόσον το λειτουργικό σύστημα το περιλαμβάνει), να απενεργοποιήσεις τον διαχειριστή συστήματος (admin user) στο NAS ή εφόσον τον χρειάζεσαι να χρησιμοποιείς ένα περίπλοκο κωδικό πρόσβασης, να απενεργοποιήσεις τη δυνατότητα ssh-server εφόσον χρησιμοποιείς μόνο τις απαραίτητες υπηρεσίες κ.ά.

     

    Μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία από συσκευές NAS στο Πλαίσιο και βεβαίως μεγάλη ποικιλία από σκληρούς δίσκους ή SSDs για να το εξοπλίσεις.

     

    Αποθήκευση αντιγράφων δεδομένων σε SSD ή σε εξωτερικό SSD

     

    WORLD BACKUP DAYΗ αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας σε μία ξεχωριστή μονάδα ασφαλείας -και όχι σε διαφορετικό partition του ίδιου σκληρού δίσκου ή solid state drive- στον υπολογιστή desktop ή στον φορητό σου υπολογιστή (εφόσον παρέχει τέτοια δυνατότητα) είναι μία καλή τακτική, ωστόσο παραμένουν ορισμένοι κίνδυνοι απώλειας δεδομένων.

     

    Καταρχήν, θα πρέπει να σκεφτείς ότι πρόκειται για μία συσκευή αποθήκευσης που μπορεί να αστοχήσει (πολλές φορές και τυχαία όπως περιγράφουμε παραπάνω).

     

    Κατά δεύτερο λόγο, εκτός και αν διαθέτεις μία ολοκληρωμένη λύση κυβερνοασφαλείας εγκατεστημένη με όλα τα παρελκόμενα (π.χ. antivirus/anti-malware, ρύθμιση firewall, ασφάλεια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.) και είσαι υποψιασμένος, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου ότι εφόσον ο υπολογιστής συνδέεται στο Internet, υπάρχει πιθανότητα να αποτελέσει στόχο κάποιας επίθεσης malware ή ransomware (μέσω κάποιας εκστρατείας phishing κ.λπ). Έτσι, εφόσον ο υπολογιστής συνδέεται στο Internet, δεν θα έχεις εξαλείψει την πιθανότητα να συμβεί το… απροσδόκητο και να χάσεις τα δεδομένα σου.

     

    ΈWORLD BACKUP DAYνα εξωτερικό SSD (π.χ. που αξιοποιεί κάποια υποδοχή USB-C που αξιοποιεί τις δυνατότητες του προτύπου USB 3.2 Gen 1/ Gen 2) είναι μία αρκετά καλή οικιακή λύση αποθήκευσης αντιγράφων ασφαλείας.

     

    Αν παίζεις παιχνίδια σε υπολογιστή, η λήψη αντιγράφων ασφαλείας ή η δημιουργία ενός image της διαμόρφωσης Windows περιγράφεται παραπάνω. Αν ωστόσο χρησιμοποιείς παιχνιδοκονσόλα, θα πρέπει να σκεφτείς τις ώρες παιχνιδιού που θα… χάσεις σε περίπτωση που συμβεί το απροσδόκητο.

     

    Χρησιμοποίησε λοιπόν ένα gaming drive για την αποθήκευση των saves σου ενώ αν διαθέτεις PlayStation 5 μπορείς να το εξοπλίσεις με ένα ταχύτατο και μεγάλης χωρητικότητας solid state drive σαν αυτά που θα βρεις εδώ

     

    Μεγάλη ποικιλία από SSDs ή εξωτερικά SSDs θα βρεις βεβαίως στο Πλαίσιο. 

     

    Αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας σε HDD ή σε εξωτερικό HDD

     

    WORLD BACKUP DAYΚαθώς οι σκληροί δίσκοι (HDD) διαθέτουν κινητά μέρη είναι περισσότερο επιρρεπείς σε αστοχίες υλικού ή σε ζημιές από τους κραδασμούς ή τις πτώσεις. Επομένως, προσφέρουν μικρότερη ασφάλεια από τις μονάδες SSD ωστόσο προσφέρουν πολύ καλύτερο λόγο GB ανά ευρώ. Επομένως, παραμένουν ακόμα επίκαιροι και εξαιρετικά χρήσιμοι καθώς παρέχουν πολύ μεγαλύτερες χωρητικότητες με ένα κλάσμα του κόστους ενός SSD.

     

    Είναι διαθέσιμοι σε 3.5” και 2.5” form factors και σε χωρητικότητες που φτάνουν ακόμα και τα 20 TB ή 22 TB. Κάποιες φορές επίσης, συνοδεύονται από το δικό τους λογισμικό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

     

    Όσον αφορά στη δημιουργία αντιγράφων δεδομένων σε έναν διαφορετικό σκληρό δίσκο που θα είναι εγκατεστημένος στον ίδιο υπολογιστή με τα πρωτότυπα, ισχύουν όλα όσα περιγράψαμε παραπάνω (SSD). Επομένως, θα πρέπει να σκεφτείς τη λύση ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου τύπου desktop ή ακόμα και ενός φορητού (στη δεύτερη περίπτωση, αν και η τεχνολογία έχει προχωρήσει και υπάρχουν αρκετές προστασίες, ακόμα και από πτώση, εντούτοις παίζεις με την… τύχη σου αν τον μεταφέρεις συχνά).

     

    Μπορείς να δεις τις επιλογές για τους σκληρούς δίσκους που υπάρχουν εδώ.

     

    Αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας σε αποθηκευτικά μέσα όπως USB drives, SD cards κ.ά.

     

    WORLD BACKUP DAYΤέτοια προϊόντα αποθήκευσης δεδομένων (USB drives, κάρτες μνήμης SD ή microSD) δεν αποτελούν ιδανικές ή μόνιμες λύσεις καθώς είναι επιρρεπή στην αστοχία υλικού, στην απώλεια ή στην κλοπή κ.ά.

     

    Είναι εύχρηστα και εξαιρετικά εύκολα για να τα μεταφέρεις ωστόσο, οπότε και αρκετά χρήσιμα για την αποθήκευση και τη μεταφορά δεδομένων από υπολογιστή σε υπολογιστή. Μπορούν να σε καλύψουν «προσωρινά» ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν μία μόνιμη ή σίγουρη λύση για τα εφεδρικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σου.

     

    Ποικιλία από USB drives/USB sticks θα βρεις βεβαίως στο Πλαίσιο.

     

    Αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας σε οπτικά μέσα ή… κασέτες

     

    WORLD BACKUP DAYΗ δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε δίσκους οπτικής τεχνολογίας (CD ή DVD) είναι πλέον… ξεπερασμένη, ωστόσο για πολλούς είναι μία χρήσιμη μέθοδος δημιουργίας φυσικών αντιγράφων ασφαλείας (π.χ. πολλοί φωτογράφοι, αν και χρησιμοποιούν και υπηρεσίες cloud ή υπηρεσίες μεταφοράς μεγάλων αρχείων όπως η WeTransfer) εντούτοις κρατούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων των φωτογραφιών (που δίνουν και στους πελάτες τους) σε οπτικούς δίσκους CD ή DVD ή BluRay.

     

    Αν προτιμήσεις αυτόν τον τρόπο φύλαξης δεδομένων, λάβε υπόψη σου ότι χάνονται εύκολα και ότι χρειάζονται προσοχή στην αποθήκευση τους (π.χ. πρέπει να παραμένουν μακριά από τον ήλιο ενώ είναι επιρρεπή σε γρατσουνιές που μπορούν να κάνουν αδύνατη την ανάγνωση δεδομένων κ.ά. Οι κασέτες/μαγνητικές ταινίες χρησιμοποιούνται συνήθως σε περιβάλλοντα επιχειρήσεων.

     

    Στις κασέτες αυτού του τύπου μπορεί να αποθηκευτεί τεράστιος όγκος δεδομένων σε λογικές, για τις επιχειρήσεις, τιμές. Είναι αρκετά ανθεκτικές -εφόσον φυλαχθούν και συντηρηθούν σωστά- και επιτρέπουν την ανάγνωση δεδομένων ακόμα και μετά από σχεδόν 30 χρόνια. Το πιο γνωστό και διαδεδομένο πρότυπο σήμερα στις κασέτες είναι το πρότυπο LTO (Linear Tape-Open) που παρέχει δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων έως και 12 TB και σε συμπιεσμένη μορφή έως 30 TB.

     

    Στο Πλαίσιο θα βρεις μεγάλη ποικιλία από συσκευές εγγραφής, οπτικά μέσα αποθήκευσης και κασέτες (Data Catridges).