Plaisio Blog

Oδηγός Αγοράς Laptop: Φορητοί υπολογιστές για κάθε χρήση!

Τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, ψυχαγωγία και δημιουργικότητα: όταν η φορητότητα – σε συνδυασμό με την έλλειψη χώρου – αποτελεί προτεραιότητα, ο φορητός υπολογιστής (το γνωστό σε όλου μας laptop) θα είναι πάντοτε ο καλύτερος «σύμμαχός» σου!

Ποια είναι όμως τα ιδανικά χαρακτηριστικά ενός φορητού συστήματος σε κάθε περίπτωση;

Ποιο είναι το σωστό μέγεθος οθόνης, η επαρκής χωρητικότητα μνήμης και ο κατάλληλος αποθηκευτικός χώρος; Χρειάζομαι ανεξάρτητη ή ενσωματωμένη κάρτα γραφικών; Οθόνη αφής ή πενάκι; Λειτουργικό σύστημα Windows 11, Windows 10 ή macOS; Ποια είναι τα εργαλεία που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα σου ή να σε μεταμορφώσουν σε on-the-go gamer;

Γνωρίζεις πως πολλά σύγχρονα φορητά συστήματα μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια ακόμα και έναν ισχυρό σταθερό υπολογιστή;

Στον οδηγό που ακολουθεί θα βρεις όλα όσα όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις, ώστε να επιλέξεις το laptop που ανταποκρίνεται καλύτερα στις προσωπικές σου ανάγκες!

Ψυχαγωγία και παραγωγικότητα on-the-go!

Αν χρειάζεσαι ένα ελαφρύ και εύκολο στη μεταφορά φορητό υπολογιστή, για τη δουλειά ή για τη σχολή, τότε θα πρέπει να επενδύσεις στην αγορά ενός συστήματος με οθόνη μικρότερη των 15 ιντσών.

Η φορητότητα και η εργονομία ενός φορητού για «everyday computing» σχετίζονται άμεσα με το μέγεθος της οθόνης. Για παράδειγμα, μία μεγαλύτερη οθόνη προσφέρει περισσότερο (ωφέλιμο) χώρο εργασίας αλλά αυτό έχει ως συνέπεια τη συνολική αύξηση του βάρους του συστήματος.

Λύσεις υπάρχουν για όλους, ακόμα και για τους πολυάσχολους… ταξιδιώτες, μιας και οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν συστήματα χαμηλού βάρους (ultrabooks/ultra portables), με σασί από ελαφριά κράματα, οθόνες αφής και μπαταρίες μεγάλης διάρκειας – ώστε να μην χρειάζεται να τα φορτίζουν κάθε τρεις και λίγο.

Ιδιαίτερα δημοφιλή είναι και τα φορητά συστήματα 2-σε-1, τα οποία με μια κίνηση της οθόνης μεταμορφώνονται σε tablet. Ενσωματώνουν οθόνες αφής και προσφέρουν αυξημένη αυτονομία, οπότε αν χρειάζεσαι και laptop και tablet, με μια τέτοια συσκευή είσαι καλυμμένος.

Αν πάλι είσαι φίλος της Apple, τo 13,3″ MacBook Air ή το αντίστοιχο μοντέλο της σειράς MacBook Pro θα σε ενθουσιάσουν!

Προτεινόμενα χαρακτηριστικά

 • Τύπος πάνελ: IPS για ζωντανά χρώματα και καλύτερες γωνίες, TN για υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης, OLED για τέλειο μαύρο και μοναδικό κορεσμό
 • Βάρος: κάτι μικρότερο από 2 κιλά
 • Ανάλυση: η ανάλυση Full HD 1080p προσφέρει την καλύτερη αναλογία ποιότητας και κόστους
 • Κάρτα γραφικών: ενσωματωμένη
 • Διάρκεια μπαταρίας: αναζήτησε τις ονομαστικές τιμές για τη διάρκεια της μπαταρίας (οι οποίες σημείωσε ότι μετριούνται με τη φωτεινότητα της οθόνης στο 50% ή και χαμηλότερα) και επίλεξε ένα σύστημα με αυτονομία τουλάχιστον 6 ωρών
 • Επιδόσεις: για απλές εργασίες γραφείου μπορείς να επιλέξεις έναν χαμηλής ισχύος επεξεργαστή. Αν έχεις μεγαλύτερες απαιτήσεις μπορείς να πας σε κάποιον επεξεργαστή Intel® Core™ i3 ή Intel® Core™ i5, AMD Ryzen™ 3 ή Ryzen™ 5 και τουλάχιστον 4GB RAM
 • Αποθ. χώρος: προτίμησε σύστημα με αποθ. μονάδα όχι μικρότερη των 128GB SSD/NVMe ή 500GB HDD για να μεταφέρεις τα όλα τα απαραίτητα αρχεία
 • Λειτουργικό σύστημα: Windows 10/11 ή macOS
Ένας φορητός υπολογιστής για όλες τις δουλειές

Εάν ο φορητός σου υπολογιστής είναι το κατεξοχήν «εργαλείο» με το οποίο εργάζεσαι, τότε χρειάζεσαι ένα αξιόπιστο και ευέλικτο σύστημα που θα καλύπτει κάθε ανάγκη σου!

Θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό, επιτρέποντάς σου να ολοκληρώνεις πολλαπλές εργασίες παράλληλα, να διαθέτει ισχυρή (ενσωματωμένη ή ανεξάρτητη) κάρτα γραφικών, προηγμένη σχεδίαση για αποτελεσματική και αθόρυβη ψύξη, πλήρες ηχητικό σύστημα με ηχεία και μικρόφωνο(α) και web camera υψηλής ανάλυσης για απροβλημάτιστες τηλεδιασκέψεις.

Ιδανικά, για να εργάζεσαι άνετα, θα χρειαστείς μια οθόνη 17 ιντσών αλλά αν χρειάζεται να το μεταφέρεις και εκτός του γραφείου (SOHO, SMB, Enterprise), τότε επίλεξε ένα σύστημα με οθόνη 14 ή 15 ιντσών.

Για τους φίλους της Apple, τα μοντέλα 14 και 16 ιντσών της σειράς MacBook Pro είναι έτοιμα να τους προσφέρουν πρωτοποριακές επιδόσεις αλλά και εκπληκτική διάρκεια λειτουργίας μπαταρίας.

Προτεινόμενα χαρακτηριστικά

 • Τύπος πάνελ: IPS για ζωντανά χρώματα και καλύτερες γωνίες, TN για υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης, OLED για τέλειο μαύρο και μοναδικό κορεσμό
 • Βάρος: κάτι μικρότερο από 3 κιλά
 • Ανάλυση: Full HD 1080p, QHD ή 4K ανάλογα με το είδος της εργασίας σου
 • Κάρτα γραφικών: ενσωματωμένη ή ανεξάρτητη
 • Διάρκεια μπαταρίας: αν βρίσκεσαι συνεχώς στο γραφείο η αυτονομία δεν αποτελεί εμπόδιο. Ωστόσο υπάρχουν και λύσεις με αυτονομία έως και 10 ωρών
 • Επιδόσεις: επεξεργαστή Intel® Core™ i3, Intel® Core™ i5 ή Intel® Core™ i7, AMD Ryzen™ 3, Ryzen™ 5 ή Ryzen™ 7 και τουλάχιστον 8GB RAM
 • Αποθ. χώρος: προτίμησε σύστημα με αποθ. μονάδα όχι μικρότερη των 256GB SSD/NVMe ή 1TB HDD για να χωράνε όλα σου τα αρχεία
 • Πληκτρολόγιο: κατά προτίμηση φωτιζόμενο για εργασία σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό
 • Λειτουργικό σύστημα: Windows 10 Pro, Windows 11 Pro ή macOS.

Επιπλέον εξοπλισμός

Αν εργάζεσαι με λογιστικά φύλλα (βλ. Excel) ή δημιουργείς αναρίθμητα κείμενα, ένα ξεχωριστό – πλήρους μεγέθους και αριθμητικό – πληκτρολόγιο με όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα πλήκτρα θα έκανε την καθημερινότητα σου ευκολότερη.

Συνετή θα ήταν και η αγορά ενός καλού headset, για βελτιωμένη ποιότητα ήχου κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων.

Hardcore Gaming Machines: Για παιχνίδι μέχρι το ξημέρωμα!

Αν είσαι «hardcore gamer» και αναζητάς φορητότητα και ευελιξία – χωρίς την παραμικρή παραχώρηση από πλευράς επιδόσεων – υπάρχουν φορητοί υπολογιστές ικανοί να καλύψουν κάθε σου ανάγκη και με το παραπάνω!

Και μιας και μιλάμε για video games, όσο μεγαλύτερη η οθόνη τόσο πιο απολαυστική πρόκειται να είναι και η εμπειρία του gameplay.

 

Αν το βάρος δεν αποτελεί εμπόδιο, η οθόνη των 17 ιντσών είναι μονόδρομος. Αν όμως πρέπει να μεταφέρεις συχνά το σύστημά σου – ίσως και σε καθημερινή βάση – θα πρέπει να προτιμήσεις κάποιο σύστημα με μικρότερη οθόνη, καθώς υπάρχουν και επιλογές ακόμα και στις 13 ίντσες.

Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα επιλέξεις ανάλυση οθόνης μικρότερη από Full HD, για να απολαμβάνεις κάθε λεπτομέρεια σε όλο της το μεγαλείο. Επίσης, αν σκοπεύεις να ασχοληθείς με esports ή άλλου είδους ανταγωνιστικά παιχνίδια – όπως League of Legends, Valorant, CS:GO, PUBG, Fortnite κ.ά. – καλό θα ήταν να προτιμήσεις οθόνη με υψηλό ρυθμό ανανέωσης (όχι κάτω από 120Hz).

Η διακριτή κάρτα γραφικών με ανεξάρτητη μνήμη 4GB RAM (μίνιμουμ) και το αποτελεσματικό σύστημα ψύξης εξυπακούονται για κάθε gaming laptop που θέλει να «σέβεται» την υπάρξη του!

Προτεινόμενα χαρακτηριστικά

 • Τύπος πάνελ: IPS για ζωντανά χρώματα και καλύτερες γωνίες, TN για υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης
 • Βάρος: κάτι μικρότερο από 3 κιλά
 • Ανάλυση: Full HD 1080p, WQXGA ή UHD
 • Κάρτα γραφικών: διακριτή
 • Διάρκεια μπαταρίας: αν βρίσκεσαι συνεχώς στο γραφείο η αυτονομία δεν αποτελεί εμπόδιο. Ωστόσο υπάρχουν και λύσεις με αυτονομία έως και 10 ωρών
 • Επιδόσεις: επεξεργαστή Intel® Core™ i7 ή Intel® Core™ i9, AMD Ryzen™ 7 ή AMD Ryzen™ 9 και τουλάχιστον 8GB RAM (ακόμα καλύτερα 16GB RAM)
 • Αποθ. χώρος: προτίμησε σύστημα με αποθ. μονάδα όχι μικρότερη των 512GB SSD/NVMe + 1TB HDD για να χωράνε όλα σου τα αρχεία
 • Πληκτρολόγιο: μηχανικό για άμεση απόκριση και φωτιζόμενο για gaming σε περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό
 • Λειτουργικό σύστημα: Windows 10 Pro ή Windows 11 Pro.

Επιπλέον εξοπλισμός

Σημαντικό κομμάτι της gaming εμπειρίας είναι και ο καλός ήχος, για αυτό και ένα ευέλικτο και ποιοτικό gaming headset (ασύρματο ή ενσύρματο) είναι απαραίτητο. Όχι μόνο για την επικονωνία σου αλλά και για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου ηχοτοπίου.

Παράλληλα, ένα εργονομικό (ασύρματο ή ενσύρματο) ποντίκι για παιχνίδια με αισθητήρα υψηλής ανάλυσης, ανθεκτικά (προγραμματιζόμενα) πλήκτρα και ανάλογο λογισμικό σε συνδυασμό με ένα εξωτερικό μηχανικό πληκτρολόγιο και ένα σωστού μεγέθους gaming mousepad θα βελτιώσουν σημαντικά την απόδοσή σου!

Desktop Replacement: τo «βαρύ πυροβολικό»!

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας σταθερός υπολογιστής (desktop) δεν αποτελεί λύση για κάποιους χρήστες. Την ίδια στιγμή, ένας απλός φορητός υπολογιστής δεν επαρκεί σε επιδόσεις για να καλύψει τις ανάγκες τους. Υπάρχει κάτι το ενδιάμεσο σε αυτόν τον τομέα;

Η απάντηση ακούει στο όνομα Desktop Replacement – μια λύση η οποία πρόκειται επί της ουσίας για φορητό υπολογιστή, με το hardware όμως να είναι εστιασμένο στις επιδόσεις και όχι στη φορητότητά του. Για αυτό και τα τελευταία χρόνια πολλοί κατασκευαστές έχουν δημιουργήσει φορητά συστήματα που ενσωματώνουν ισχυρούς επεξεργαστές, τεράστιες ποσότητες μνήμης, ακόμα και επαγγελματικές κάρτες γραφικών (π.χ. NVIDIA Quadro®).

Ιδανικά, θα πρέπει να επιλέξεις ένα σύστημα με οθόνη όχι μικρότερη των 17 ιντσών, η ανάλυση της οποίας θα πρέπει να είναι WQXGA/QHD ή UHD, μιας και με αυτό το laptop θα εργάζεσαι, να παρακολουθείς σειρές και ταινίες αλλά και να παίζεις video games με κορυφαία ποιότητα εικόνας.

Επίσης, σε αυτό το σύστημα θα αποθηκεύεις σχεδόν όλα σου τα αρχεία, οπότε χρειάζεσαι ένα μεγάλο δίσκο, εμείς προτείνουμε τουλάχιστον 1TB (ιδανικά NVMe ή SSD), ενώ για κορυφαία απόδοση διπλές μονάδες αποθήκευσης.

Οι «high-end» επεξεργαστές και οι διακριτές κάρτες γραφικών με τα δεκάδες GB ανεξάρτητης μνήμης αποτελούν αναπόσπατο κομμάτι αυτών των συστημάτων, ενώ η ποσότητα της μνήμης (RAM) δεν πέφτει κάτω από τα 16GB.

Προτεινόμενα χαρακτηριστικά

 • Τύπος πάνελ: IPS για ζωντανά χρώματα και καλύτερες γωνίες, TN για υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης, OLED για τέλειο μαύρο και μοναδικό κορεσμό
 • Βάρος: περίπου στα 3 κιλά
 • Ανάλυση: Full HD, WQXGA ή 4K
 • Κάρτα γραφικών: διακριτή
 • Διάρκεια μπαταρίας: αν βρίσκεσαι συνεχώς στο γραφείο ή στο σπίτι η αυτονομία δεν αποτελεί εμπόδιο
 • Επιδόσεις: επεξεργαστή Intel® Core™ i7 ή Intel® Core™ i9, AMD Ryzen™ 7 ή AMD Ryzen™ 9 και τουλάχιστον 16GB RAM (ακόμα καλύτερα 32GB RAM)
 • Αποθ. χώρος: προτίμησε σύστημα με αποθ. μονάδα όχι μικρότερη των 1ΤΒ SSD/NVMe + 1TB HDD για να χωράνε όλα σου τα αρχεία
 • Πληκτρολόγιο: πλήρους μεγέθους, αριθμητικό και φωτιζόμενο πληκτρολόγιο για άμεση απόκριση και ξεκούραστη πληκτρολόγηση (ακόμα και μηχανικό)
 • Λειτουργικό σύστημα: Windows 10 Pro ή Windows 11 Pro.

Επιπλέον εξοπλισμός

Κάθε επιπλέον περιφερειακό (εξωτερική οθόνη, ξεχωριστό πληκτρολόγιο και ποντίκι, ηχεία, gamepad βάση, USB hub, εξωτερικές αποθηκευτικές μονάδες, διανομέας δικτύου κ.ο.κ.) επεκτείνει περισσότερο τις δυνατότητες ενός Desktop Replacement.

Τα συστήματα αυτά είναι – συνήθως – εφοδιασμένα με πολλές και γρήγορες θύρες εξόδου (USB-C, HDMI, DP, Audio, Ethernet κ.ά.), για να διαμορφώσεις γύρω τους ένα ολοκληρωμένο υπολογιστικό σύνολο.

Tips για… ψαγμένους!

Επίλεξε τον κατάλληλο επεξεργαστή

Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση για κάθε περίσταση, οπότε πολλές φορές ο καθοριστικός παράγοντας είναι το… πορτοφόλι σου.

Αν και είναι λίγο απίθανο να βρεις κάποιο σύστημα με επεξεργαστή παλαιότερης γενιάς, ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερος ο αριθμός του μοντέλου (Intel® Core™ i3, Intel® Core™ i5, Intel® Core™ i7 ή AMD Ryzen™ 3, AMD Ryzen™ 5, AMD Ryzen™ 7 κ.ο.κ.) αλλά και το πλήθος των πυρήνων τόσο καλύτερες και οι επιδόσεις του επεξεργαστή.

Προτίμησε φορητό υπολογιστή με αποθ. μονάδα M.2 SSD ή NVMe

Το SSD προκύπτει από τη φράση Solid State Drive και περιγράφει μία αποθ. μονάδα στερεάς κατάστασης που δεν διαθέτει κινούμενα μέρη, περιστρεφόμενους δίσκους και κεφαλές αλλά ολοκληρωμένα κυκλώματα μνήμης (περίπου όπως και τα flash drives).

Η εν λόγω κατασκευαστική διαφορά τους δίνει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των μηχανικών δίσκων (HDD) σε ό,τι αφορά τις ταχύτητες ανάγνωσης – εγγραφής, τη στάθμη θορύβου και την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών. Κατά μέσο όρο οι ταχύτητες των SSDs (2,5” ή Μ.2 SATA) κυμαίνονται γύρω στα 500 MB/s για ανάγνωση δεδομένων και στα 450 MB/s για εγγραφή.

Αντίστοιχα, οι αποθ. μονάδες NVMe (Non-Volatile Memory Express) Μ.2 SSD μπορούν να λειτουργούν με τις ταχύτητες ανάγνωσης/εγγραφής που μπορεί να επιτυγχάνει η flash μνήμη τους, με απευθείας μέσω της διασύνδεσης PCIe. Παρέχουν ταχύτητες εγγραφής που φτάνουν ακόμα και τα 7.000 MB/s, ταχύτητα πολλαπλάσια από αυτήν των SSD/M.2 SATA SSD και HDD δίσκων αντίστοιχα.

Η αγορά ενός φορητού υπολογιστή με αποθ. μονάδα SSD τουλάχιστον 256GB είναι μία καλή επιλογή, ώστε να μη «φουλάρει» γρήγορα.

Μεγαλύτερης χωρητικότητας μνήμη (RAM)

Ακόμα και ένα φορητός υπολογιστής βασικής διαμόρφωσης χρειάζεται τουλάχιστον 4GB RAM στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Γι’ αυτό και σου προτείνουμε να επιλέξεις ένα σύστημα να διαθέτει ή να μπορεί να δεχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσότητα μνήμης (RAM). Όσο αυξάνεται η χωρητικότητα της μνήμης, τόσο βελτιώνονται οι επιδόσεις του συστήματος!

Μείνε μακριά από τις… πρίζες!

Καλό το στυλ, η παραγωγικότητα και η απόδοση αλλά χωρίς μεγάλη διάρκεια ζωής μπαταρίας η έννοια της «φορητότητας» δεν έχει νόημα.

Στις μέρες μας, ένας καλός φορητός υπολογιστής δεν αρκεί να έχει «γρήγορο» επεξεργαστή και ισχυρή κάρτα γραφικών. Πρέπει να προσφέρει και μεγάλη αυτονομία, ώστε να το έχεις μαζί σου κάθε μέρα, όλη μέρα.

Επιπλέον, πολλά μοντέλα είναι συμβατά με τεχνολογίες «Fast Charging», ώστε με μία ώρα φόρτισης να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ακόμα και on-the-go.

Χρησιμοποίησε μία βάση

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν την αποφόρτιση και τη γήρανση των στοιχείων της μπαταρίας. Αντίθετα, οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Για να δουλεύεις ξεκούραστα και να κρατάς τη θερμοκρασία του φορητού σου σε χαμηλά επίπεδα χρειάζεσαι μία σωστών διαστάσεων βάση, η οποία εκτός από… χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προσφέρει διαφορετικές γωνίες στήριξης αλλά και επιπλέον επιλογές συνδεσιμότητας (θύρες USB κ.ά.).

Διάλεξε το φορητό υπολογιστή που σου ταιριάζει, είτε θέλεις ξεχωριστό design, γρήγορες επιδόσεις ή και μεγάλη οθόνη! Θα τα βρεις όλα στα καταστήματα Πλαίσιο και στο plaisio.gr, μαζί με τα καλύτερα αξεσουάρ!

Avatar

Β. Ορφανίδης

Techie | Cinephile | Avid Gamer | Star Wars Fan | Whovian | Photographer | Coffee Addict | Biker