Plaisio Blog

Ο γονικός έλεγχος στο internet είναι περισσότερο απλός από ποτέ!

Τα σημερινά παιδιά ζουν σε μια εποχή όπου μπορούν μέσα από το internet να συνδεθούν πρακτικά με ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περνούν περισσότερο χρόνο online από οποιονδήποτε άλλο, σίγουρα περισσότερο από τους γονείς τους.

Το internet λοιπόν είναι μια ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών και διασκέδασης, χάρη στην ελευθερία της πληροφορίας που το χαρακτηρίζει. Έτσι μπορεί κανείς να εντοπίσει πληροφορίες εγκυκλοπαιδικού ενδιαφέροντος παράλληλα όμως μπορεί να βρεθεί σε κάποιο δικτυακό τόπο ο οποίος προτρέπει ή προωθεί παράνομες δραστηριότητες.

Είναι το ανάλογο με το να τριγυρνάει ένας ανήλικος μόνος του στους δρόμους όπου μπορεί να βρεθεί σε μια παιδική χαρά με άλλα παιδάκια και να διασκεδάσει ή να βρεθεί στη βιβλιοθήκη της πόλης και να καθίσει να διαβάσει. Από την άλλη μπορεί η βόλτα του να καταλήξει σε ένα κακόφημο δρόμο με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ασφάλεια του.

 

Τι είναι το parental control

Η “εύκολη” λύση είναι ο γονέας να μην επιτρέπει την πρόσβαση στο internet στο παιδί του. Σήμερα όμως αυτή είναι η λάθος λύση μιας και ο ρόλος του γονέα είναι να προστατεύσει το παιδί του και όχι να μην επιτρέπει την πρόσβαση του σε ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία εκεί έξω.

Η προστασία του παιδιού, όπως θα δούμε μαζί, δεν είναι κάτι δύσκολο και αυτό χάρη στην τεχνολογία. Λύσεις parental control θα βρούμε πλέον τόσο μέσω λογισμικού, όσο όμως και μέσω υλικού όπως Modem/Router, Access Point κτλ με στόχο να βοηθήσουν τον γονέα να έχει τον έλεγχο.

Το parental control (γονικός έλεγχος) είναι ένα εργαλείο – σύμμαχος του γονέα. Σήμερα υπάρχουν προτάσεις ικανές να εγκατασταθούν ή να συνεργαστούν με υπολογιστές, tablets, gaming consoles, smartphones ακόμα και με το modem/router που σας δίνει τη σύνδεση internet στο σπίτι.

 

 

 

Πως προστατεύει το παιδί το parental control

Μπορεί κανείς με εργαλεία γονικού ελέγχου να φιλτράρει ή να μπλοκάρει το περιεχόμενο που το παιδί του βλέπει online ακόμα και αν ο ίδιος δεν βρίσκεται στο χώρο.

Δείτε τι προσφέρουν οι λύσεις γονικού ελέγχου:

  • Έλεγχος των ιστοσελίδων που επισκέπτεται
  • Ειδοποίηση για προσπάθεια πρόσβασης σε απαγορευμένη ιστοσελίδα
  • Περιορισμό των ιστοσελίδων που υπάρχει πρόσβαση
  • Περιορισμό του χρόνου πρόσβασης στο internet
  • Έλεγχος των επαφών με τις οποίες συνομιλεί στα κοινωνικά δίκτυα όπως τα Facebook, Twitter κλπ
  • Περιορισμό των game που μπορεί να παίξει και των εφαρμογών που μπορεί να τρέξει
  • Περιορισμό των εφαρμογών που μπορούν να κατεβάσουν από το internet
  • Περιορισμό των επαφών με τις οποίες ανταλλάσσει email
  • Αποκλεισμό των διαφημίσεων
  • Ενημέρωση για χρήση απαγορευμένων λέξεων στα κοινωνικά δίκτυα (για παράδειγμα: αυτοκτονία, αλκοόλ, ναρκωτικά, σεξ κλπ)
  • Γεωεντοπισμό θέσης (GPS Tracking) του παιδιού με λογισμικό σε mobile devices

Όπως γίνεται αντιληπτό από τις παραπάνω δυνατότητες που προσφέρει ο γονικός έλεγχος σε επίπεδο λογισμικού ή hardware είναι δυνατόν να καλύψει κάθε ανάγκη σας έτσι ώστε να προστατεύσετε το παιδί σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όλα αυτά, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, με εύκολο τρόπο χωρίς να είναι απαραίτητο να το κάνει κάποιος ειδικός.

 

Δείτε εδώ αναλυτικές πληροφορίες για τις λειτουργίες που προσφέρουν σήμερα οι λύσεις parent control.

Πατήστε επάνω στους πίνακες για να τους δείτε μεγαλύτερους.

 

Ξεκίνα τώρα!

Ο έλεγχος της πρόσβασης στο internet για τα παιδιά του σήμερα είναι απαραίτητος. Η λύση προφανώς δεν είναι η απαγόρευση πρόσβασης στο internet μιας και τους στερεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του τεράστιου όγκου πληροφοριών, αλλά και της διασκέδασης.

Από την άλλη ο γονιός που ενδιαφέρεται θέλει να γνωρίζει ότι το παιδί του θα «σερφάρει» στις ασφαλείς περιοχές του internet. Σήμερα αυτό είναι κάτι που μπορεί να ελέγξει ο ίδιος με χαρακτηριστική ευκολία χάρη στην πληθώρα λύσεων.

Όπως μάλιστα σας αναφέρουμε παραπάνω οι περισσότερες από αυτές τις λύσεις είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε ο γονέας χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις στο αντικείμενο να επιλέγει τις κατάλληλες ρυθμίσεις προστασίας με βάση τα θέλω του.

Ακόμα όμως και αν δεν έχει το χρόνο ή δεν θέλει να ασχοληθεί, εμείς εδώ στο Πλαίσιο προσφέρουμε Υπηρεσία Σύνδεσης & Επίδειξης Δικτυακού Εξοπλισμού. με βάση την οποία ο εξειδικευμένος τεχνικός μας έρχεται στο χώρο σας και προχωράει στις απαραίτητες ρυθμίσεις συνδεσιμότητας και ασφαλείας καθώς και στην επίδειξη των βασικών της λειτουργιών.

 

Έλεγχος με λίγα κλικ

Ας δούμε μαζί ένα παράδειγμα για το πως μπορείς να έχεις τον έλεγχο σε ποια website μπορούν επισκεφθούν και ποια δεν θα μπορούν τα παιδιά από το δίκτυο στο σπίτι. Οι οδηγίες αφορούν modem/router της δημοφιλούς σειράς Archer της TP-Link, αντίστοιχα εύκολη όμως είναι η διαδικασία και σε άλλα modem/router.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέραμε νωρίτερα, αν δε θέλετε να ασχοληθείτε ή δεν μπορείτε υπάρχει η Υπηρεσία Σύνδεσης & Επίδειξης Δικτυακού Εξοπλισμού όπου ένας εξειδικευμένος τεχνικός του Πλαισίου θα έρθει στο χώρο σας και θα προχωρήσει στις απαραίτητες ρυθμίσεις.

 

Βήμα 1: Συνδέομαι από τον υπολογιστή μου στο Modem / Router

εικ. 1

Βήμα 2: Επιλέγω το Parental Controls στο μενού του Modem / Router και ενεργοποιώ τη λειτουργία Parental Control (εικ. 1)

εικ. 2

Βήμα 3: Επιλέγω το Add και εκεί πατώντας το View Existing Devices (εικ. 2) εμφανίζονται οι συνδεδεμένες συσκευές στο δίκτυο του σπιτιού. Επιλέγω εκείνες που χρησιμοποιεί το παιδί.

εικ. 3

Βήμα 4: Υπάρχει η δυνατότητα ορισμού συγκεκριμένων ημερών και ωρών που θα έχει πρόσβαση η συσκευή στο δίκτυο. Πατώντας το ρολογάκι δίπλα από το Effective Time επιλέγω ημέρες και ώρες που θα έχει πρόσβαση (εικ. 3) η συσκευή που επέλεξα στο internet. Προφανώς αν δεν θέλω να ορίσω τέτοιο πρόγραμμα απλά προχωράω στο Βήμα 5.

εικ. 4

Βήμα 5: Στο Restriction Type υπάρχουν δύο επιλογές. H Blacklist για να σημειώσω λέξεις κλειδιά ως απαγορευμένες και η Whitelist για να σημειώσω λέξεις κλειδιά ως επιτρεπόμενες (εικ. 4). Πιθανόν ευκολότερο είναι να ξεκινήσει κανείς με τη Blacklist όπου καταχωρεί λέξεις όπως πχ ναρκωτικά, σεξ, αλκοόλ.

Όταν κάποιο site περιέχει αυτές τις λέξεις αυτόματα το modem / router το μπλοκάρει και έτσι το παιδί δεν έχει πρόσβαση.

Βήμα 6: Επιλέγω Save και οι ρυθμίσεις αποθηκεύονται.

Μπορείτε να δείτε τον παραπάνω οδηγό αναλυτικά στο site της TP-Link.

 

Avatar

Γ. Αρβανιτίδης

Technology editor, gadget freak, electronics engineer, hardware/software reviewer, web developer, amateur astronomer, physics & math lover, trekkie