Near Share: Η νέα εκπληκτική λειτουργία των Windows 10!

    Τα Windows 10 εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες λειτουργίες, οι οποίες αναβαθμίζουν την εμπειρία χρήσης και διευρύνουν τις δυνατότητες του οικοσυστήματος της Microsoft.  Μία από αυτές είναι και η…

    Near_By_S2
    Τα Windows 10 εμπλουτίζονται συνεχώς με νέες λειτουργίες, οι οποίες αναβαθμίζουν την εμπειρία χρήσης και διευρύνουν τις δυνατότητες του οικοσυστήματος της Microsoft Μία από αυτές είναι και η λειτουργία Near Share, η οποία επιτρέπει την PC-to-PC μεταφορά αρχείων και συνδέσμων σε «γειτονικούς» υπολογιστές - όπως και το AirDrop της Apple. Η δυνατότητα αυτή έγινε διαθέσιμη από το Windows 10 Insider Preview Build 17035 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από υπολογιστές με την παραπάνω (ή νεότερη) έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος, ενώ για την αποστολή των αρχείων αξιοποιείται η διεπαφή Bluetooth. Η λειτουργία Near Share είναι ενσωματωμένη στην Κοινή χρήση (Sharing) των Windows 10. Αυτό σημάινει ότι όσες εφαρμογές υποστηρίζουν τη λειτουργία Κοινής χρήσης, έχουν αυτομάτως πρόσβαση και στη Near Share. Για την ώρα, αν έχεις εγκατεστημένο κάποιο πρόσφατο Insider Preview Built (17035+) μπορείς να το δοκιμάσεις τη νέα αυτή λειτουργία μέσα από τον File Explorer. Άνοιξε ένα φάκελο και επίλεξε ένα αρχείο. Όταν επιλέξεις το αρχείο, θα εμφανιστεί μια νέα καρτέλα στην Κορδέλα με τον τίτλο «Κοινή χρήση». Κάνε κλικ σε αυτήν την καρτέλα και στη συνέχεια στο πράσινο κουμπί «Κοινή χρήση» (Share). Αυτό θα εμφανίσει ένα νέο μενού, στο οποίο θα περιέχονται οι εφαρμογές στις οποίες μπορείς να «μοιράσεις» το αρχείο. Τα Windows 10 αυτομάτως θα αναζητήσουν όλα τα συστήματα (PCs) που μπορούν να στείλουν/δεχθούν αρχεία μέσω της λειτουργίας Near Share. Σκρόλαρε προς τα κάτω και εντόπισε το σύστημα που σε ενδιαφέρει. Προκειμένου να εμφανιστεί στη λίστα ή να λάβει ένα αρχείο ένας υπολογιστής, θα πρέπει:
    • Να τρέχει Windows 10 Insider Preview Build 17035 ή νεότερη
    • Να έχει το Bluetooth ενεργό και ρυθμισμένο σε Discoverable (Ανακαλύψιμο).
    • Να έχει ενεργοποιήσει τη λειτουργία Near Share από το Action Center (Κέντρο Ενεργειών).

    Ενεργοποιώντας τη λειτουργία Near Share

    Το Action Center των Windows 10 Insider Preview Builds που ενσωματώνουν Near Share, διαθέτει ένα διακόπτη (Nearby Sharing) με τη βοήθεια του οποίου μπορεί ο χρήστης να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει τη λειτουργία. Αναζήτησε το κουμπί και κλίκαρέ το. Μόλις ενεργοποιηθεί το Near Share, κάθε υπολογιστής που βρίσκεται εντός εμβέλειας και χρησιμοποιεί την ανάλογη έκδοση των Windows 10, θα μπορεί να «δει» τον υπολογιστή σου στη λίστα των κοντινών συσκευών. Ωστόσο, τα αρχεία και οι σύνδεσμοι δεν μπορούν να προωθηθούν σε άλλα συστήματα, αν δεν το δεχτούν οι ιδιοκτήτες τους. Όταν κάποιος προσπαθήσει να σου στείλει ένα αρχείο ή ένα σύνδεσμο, μια ειδοποίηση θα εμφανιστεί στην επιφάνεια εργασίας, προτρέποντάς σε να αποδεχτείς ή να αρνηθείς τη λήψη. Εάν αρνηθείς, δεν υπάρχει καμία απολύτως επίπτωση στο σύστημα που λειτουργεί ως αποστολέας - απλά δεν λαμβάνεις ποτέ την πληροφορία. Η λειτουργία αναμένεται να διατεθεί σύντομα, ίσως σε κάποια από τις επόμενες αναβαθμίσεις των Windows 10 (όσον αφορά τα Stable Builds), κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.