Μονεμβασιά | Η πόλη που σε "ταξιδεύει" στο χρόνο

    Θα το ακούσεις ως Μονεμβασιά, Μονεμβασία, Μονεμβάσια... Ξέρεις τι όμως; Δεν έχει καμία απολύτως σημασία ποιό είναι το σωστό. Διότι μιλάμε για το ίδιο πανέμορφο μέρος. Η Μονεμβασιά είναι μία…

    Monemvasia,,Greece,Panorama,With,Old,Houses,And,Elkomenos,Christos,Church
    Θα το ακούσεις ως Μονεμβασιά, Μονεμβασία, Μονεμβάσια... Ξέρεις τι όμως; Δεν έχει καμία απολύτως σημασία ποιό είναι το σωστό. Διότι μιλάμε για το ίδιο πανέμορφο μέρος.

    Η Μονεμβασιά είναι μία διατηρημένη οχυρή πόλη, η οποία βρίσκεται στη νότια πλευρά της Πελοποννήσου (Λακωνία) και φημίζεται για την αρχιτεκτονική, τη θάλασσα... και το κρασί της! Ο χρόνος εκεί φαίνεται να έχει σταματήσει, αφού σχεδόν όλα τα κτίρια χρονολογούνται από τη βυζαντινή, την ενετική και την οθωμανική εποχή. Τα περισσότερα από αυτά λειτουργούν ως ξενώνες, εξοχικά, εστιατόρια, καφέ-μπαρ. Υπάρχουν βέβαια και ελάχιστοι, που έχουν επιλέξει να ζουν μόνιμα «σε κτίρια μίας άλλης εποχής». Όπως και να έχει, η Μονεμβασιά είναι το μόνο κάστρο της Ευρώπης, που δεν σταμάτησε ΠΟΤΕ να κατοικείται! Η περιήγηση στην καστροπολίτεια της Μονεμβασιάς είναι μία εμπειρία που θα τη ζήσεις «by foot», αφού δεν έχει δρόμους. Έχει μόνο πλακόστρωτα δρομάκια. Όμως το άγριο τοπίο, το απέραντο μπλε, τα εντυπωσιακά κτίρια, θα «απαλύνουν» και την παραμικρή κούραση που μπορεί να νιώσεις από το ΠΟΛΥ περπάτημα. Φιλική συμβουλή: να φοράς άνετα παπούτσια και να έχεις γεμάτο θερμός, φωτογραφική και selfie stick. Καλά αν έχεις και drone… τότε μιλάμε ότι θα κάνεις λήψεις «άλλου επιπέδου»! Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μία σειρά...

    Επίσκεψη στο χωριό Γέφυρα

    Θα περάσεις από εκεί θέλοντας και μη. Και αυτό γιατί, είναι το πλησιέστερο μέρος στο Κάστρο, για να αφήσεις το αμάξι σου. Στο μικρό αυτό χωριό, θα βρεις τα πάντα. Ξενοδοχεία, μαγαζιά, εστιατόρια, τέλεια θέα προς το Κάστρο. Αφιέρωσε λίγο χρόνο, για να εξερευνήσεις τις ομορφιές του και ΦΥΣΙΚΑ να δοκιμάσεις τα τοπικά, παραδοσιακά γλυκά (μπισκότα αμυγδάλου και σαμουσάδες). Ντάξει με το χωριό λογικά... Δε θα εντυπωσιαστείς! Και αυτό διότι, πάντα θα το συγκρίνεις με το θέαμα που θα αντικρίσεις λίγη ώρα αργότερα.

    Βόλτα στο Κάστρο

    Με το που περάσεις την Πύλη του Κάστρου, θα νιώσεις ότι «εισβάλλεις» σε ένα παραμύθι! Το κεντρικό σοκάκι της Κάτω Πόλης είναι γεμάτο με μαγαζιά, καφετέριες και ταβερνάκια. Κάνε μία στάση για καφέ ή «πιάσε» ένα σοκάκι και… όπου σε βγάλει! Δεν θα κάνουμε spoil για το τι θα δεις στη διαδρομή. Θα σου δώσουμε μόνο μία «τοσοδά» ιδέα: θολωτά σοκάκια, βυζαντινές εκκλησίες, επιβλητικά τείχη, θάλασσα, πέτρινα αρχοντικά. Τις... λεπτομέρειες θα τις ανακαλύψεις μόνος σου!

    Μονεμβασιά

    Ανηφόρισε στην Πάνω Πόλη

    Εκεί, θα θαυμάσεις τα αρχοντικά και θα δεις από κοντά το σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής: Την εκκλησία της Αγίας Σοφίας. Λίγο-πολύ μοιάζει με αυτήν που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Είναι επιβλητική και μοιάζει σα να «κρέμεται» στην απότομη πλαγιά, πάνω από τη θάλασσα. Όσον αφορά τη θέα... ΚΟΒΕΙ την ανάσα.

    Αποκλειστικά για ρομαντικές ψυχές και γευσιγνώστες

    Τα εστιατόρια και τα μπαρ που «κρύβονται» στο Κάστρο είναι μαγικά. Ειδικά αν τα επισκεφτείς το βραδάκι με το ταίρι... θα ξαναερωτευτείς! Έχουν θέα το φεγγάρι, τη θάλασσα και τα ατμοσφαιρικά φωτισμένα πετρόκτιστα κτίρια. Το φαγητό με μία λέξη: «Άπαιχτο». Μη παραλείψεις να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά ζυμαράκια γκόγκες, τα σαΐτια και φυσικά τα λαζάνια. Η Μονεμβασιά φημίζεται και για το ντόπιο κρασί της, το Malvasia. Είναι γλυκό κρασί, που έχει το χρώμα της καραμέλας και το άρωμα  του μελιού. Αξίζει να το δοκιμάσεις και να πιείς ένα ποτηράκι... στην υγειά μας!

    Φαγητό στην Μονεμβασιά

    Πάσχα στην Μονεμβασιά

    Το Πάσχα είναι ευκαιρία να ταξιδέψεις προς αυτήν την παραμυθένια πόλη. Τηρούνται, άλλωστε, όλα τα χριστιανικά έθιμα. Και με το παραπάνω! Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωτα δρομάκια. Το Μεγάλο Σάββατο, ντόπιοι και ταξιδιώτες μαζεύονται στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. Τότε, αφού ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», όλοι σαν τσούρμο επισκέπτονται τα ταβερνάκια του Κάστρου. Αν δεν έχεις κλείσει, standard δε θα βρεις. Οπότε σε θέλουμε προνοητικό. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, πηγαίνουν όλοι στην εκκλησία του Ελκόμενου, όπου και γίνεται το κάψιμο του Ιούδα. Με το που ανάψει η φωτιά, αρχίζει και ο χορός των βεγγαλικών.

    Πανέμορφη και παραμυθένια η Μονεμβασιά θα σου χαρίσει ένα ατελείωτο ταξίδι στο χρόνο. Μην αργείς. Επιβιβάσου!

    Πάρε ιδέες για το επόμενο σου ταξίδι, διαβάζοντας τους αναλυτικότατους ταξιδιωτικούς οδηγούς, που ετοιμάσαμε αποκλειστικά για εσένα!