Mesh Wi-Fi: Άψογο σήμα σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού με τον πιο εύκολο τρόπο!

    Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση αυτού του πρακτικού - και σύντομου - οδηγού, θα γνωρίζεις τρία πολύ σημαντικά πράγματα για την καλύτερη λειτουργία του ασύρματου δικτύου σου: τι είναι τo Mesh Wi-Fi, ποια…

    WiFi_Mesh_1
    Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση αυτού του πρακτικού - και σύντομου - οδηγού, θα γνωρίζεις τρία πολύ σημαντικά πράγματα για την καλύτερη λειτουργία του ασύρματου δικτύου σου: τι είναι τo Mesh Wi-Fi, ποια είναι τα πλεονεκτήματά του και ποιες είναι οι καλύτερες λύσεις που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά! Τι λες, ξεκινάμε; Είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια οι ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο έχουν αυξηθεί σημαντικά, ειδικά με την έλευση των δικτύων οπτικών ινών. Αντίστοιχα όμως έχουν αυξηθεί και οι απαιτήσεις μας. Πλέον διαθέτουμε περισσότερες συσκευές (PCs, smartphones, tablets, Smart TVs, Smart οικιακές συσκευές, IP κάμερες κ.ο.κ.), άρα το οικιακό modem/router διαχειρίζεται περισσότερες συνδέσεις, ενώ παράλληλα καταναλώνουμε και μεγαλύτερο όγκο δεδομένων. Streaming, online gaming, κοινωνικά δίκτυα, Cloud, Internet of Things: τα πράγματα έχουν αλλάξει και το τοπικό Wi-Fi δίκτυο που κάποτε εξυπηρετούσε 1-2 συσκευές καλείται πλέον να αντιμετωπίσει εκατοντάδες requests ανά δευτερόλεπτο - και μάλιστα σε μεγαλύτερες αποστάσεις! Πόσες φορές άλλαξες δωμάτιο, βγήκες με το tablet στο μπαλκόνι ή  με το smartphone στον κήπο και ξαφνικά το σήμα του Wi-Fi δικτύου σου εξασθένισε τόσο, που πρακτικά έχασες κάθε επαφή με το διαδίκτυο; Εύλογα μπορεί να πει κανείς «λύσεις υπάρχουν», όπως τα Wi-Fi extenders ή τα access points, αυτά όμως λειτουργούν σε διαφορετικά κανάλια (προκαλώντας «μποτιλιάριασμα» στις συχνότητες), απαιτούν ξεχωριστό login και συνήθως πρέπει να αποσυνδεθείς από το ένα για να συνδεθείς στο άλλο - χειροκίνητα. Κάπου εδώ έρχεται το Mesh Wi-Fi να λύσει μια για πάντα το πρόβλημα της πτώσης ή της καθολικής ανυπαρξίας σήματος σε συγκεκριμένα σημεία του σπιτιού σου! Η δομή του Mesh Wi-Fi ή Whole Home Wi-Fi δικτύου δανείζεται στοιχεία από αυτή των κυψελωτών δίκτυών: έχουμε έναν κεντρικό πομπό (modem/router), ο οποίος επικοινωνεί με μικρότερες «δορυφορικές» συσκευές (nodes) και όλες μαζί δημιουργούν ένα ισχυρότερο ενιαίο «πλέγμα» (εξού και mesh), προσφέροντας ένα σταθερό, αδιάλλειπτο σήμα Wi-Fi σε κάθε χώρο του σπιτιού ή του γραφείου. Και το καλύτερο: καθώς μετακινείσαι από δωμάτιο σε δωμάτιο, το σύστημα αντιλαμβάνεται αυτόματα την αλλαγή της γεωγραφικής σου θέση και επανασυνδέει τη συσκευή σου με τον πλησιέστερο και πιο ισχυρό σε σήμα δορυφόρο - βάζοντας τέλος στις «νεκρές ζώνες»! Τώρα, αν υποθέσουμε ότι θέλεις να μεγαλώσεις την εμβέλεια του ασύρματου δικτύου σου γιατί πχ. διαμένεις σε ένα διώροφο σπίτι ή παρεμβάλλονται πολλά φυσικά εμπόδια (τοίχοι, κολώνες κλπ.), το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσθέσεις έναν ακόμα «δορυφόρο»! Τα πλεοκτήματα των Mesh Wi-Fi δικτύων δεν σταματούν εδώ, καθώς:
    • Οι «δορυφόροι» είναι μικρές και καλαίσθητες συσκευές, άρα δεν επηρεάζουν την αισθητική του χώρου σου.
    • Προσφέρουν Dual Band/MU-MIMO Wi-Fi με υψηλές ταχύτητες.
    • Είναι σε θέση να διαχειριστούν δεκάδες ασύρματες συσκευές.
    • Μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε, χρειάζονται μόνο ρεύμα.
    • Είναι σε θέση να εντοπίζουν τα «νεκρά» σημεία στο χώρο.
    • Πολλοί από αυτούς διαθέτουν και θύρες ενσύρματου δικτύου (LAN), για να συνδέσεις Smart TVs ή άλλες συμβατές συσκευές.
    • Προσφέρουν λειτουργίες γονικού έλεγχου με ισχυρά φίλτρα.
    • Βελτιστοποιούν το QoS του οικιακού modem/router, ανάλογα με τις υπηρεσίες και τις απαιτήσεις των συσκευών.
    • Παρέχουν προστασία από κακόβουλο λογισμικό.
    • Δεν απαιτείται κανέναν επιπλέον κόστος/συντήρηση για τη σωστή λειτουργία τους.
    • Οι δορυφόροι δεν χρειάζονται ρύθμιση, απλά συνδέεις τον ένα στο οικιακό modem/router, τα υπόλοιπα στο ρεύμα.
    • Διαθέτουν mobile εφαρμογές για εύκολο και απομακρυσμένο έλεγχο.
    Ένα τέτοιο σύστημα Mesh Wi-Fi είναι και το Deco E4 της TP-Link, ένα Starter Pack δύο συσκευών, το οποίο προσφέρει πλήρη κάλυψη του χώρου, με υψηλής ταχύτητας Wi-Fi που αγγίζουν ακόμα και τα 1,2Gbps! Υποστηρίζει κάλυψη σε δύο μπάντες (2,4GHz & 5GHz), ενώ έχει τη δυνατότητα υποστήριξης έως και 100 συνδεδεμένων συσκευών, καλύπτοντας πρακτικά κάθε ανάγκη σου. Η κατασκευάστρια το αποκαλεί "Wi-Fi Dead-Zone Killer" αφού με τη χρήση ενός και μόνο δορυφόρου μπορείς να επεκτείνεις την μέγιστη εμβέλεια του σε χώρους έως και 260m² (η μέγιστη εμβέλεια των 260 τετραγωνικών μέτρων αφορά χώρους ανοικτούς, χωρίς εμπόδια όπως πόρτες, γυάλινες επιφάνειες, γυψοσανίδες ή τοίχοι). Θέλεις ακόμα μεγαλύτερη εμβέλεια; Το Deco E4 σου δίνει τη δυνατότητα να προσθέσεις όσους «δορυφόρους» (nodes) χρειάζεσαι, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε συσκευή διαθέτει και δύο θύρες GbE LAN. Υποθετικά μιλώντας, με τρεις τέτοιες συσκευές - εκτός από άψογο σήμα Wi-Fi - θα έχεις στη διάθεσή του και πέντε θύρες για ενσύρματη σύνδεση δικτύου με ταχύτητες έως 1.000 Mbps! Παρόμοια είναι και η λογική της σειράς devolo Magic, η οποία προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα, μεγαλύτερη εμβέλεια και ταχύτητες έως και 2.400 Mbps, αξιοποιώντας την τεχνολογία Powerline για την οποία φημίζεται εδώ και χρόνια. Το δίκτυο Wi-Fi με λειτουργία πλέγματος (Mesh) συνδέει όλους τους προσαρμογείς devolo Magic και δημιουργεί ένα ασύρματο δίκτυο για αψεγάδιαστη σύνδεση στο δίαδίκτυο, σε κάθε δωμάτιο, μπαλκόνι ή κήπο! Το πρότυπο Wi-Fi AC εξασφαλίζει απίστευτα υψηλές ταχύτητες - χωρίς διακοπές - χάρη στην πανίσχυρη τεχνολογία Powerline που γεφυρώνει εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις (έως και 500 μέτρα). Παράλληλα, συνδέεται εύκολα και με συσκευές, όπως η Smart TV ή η gaming κονσόλα σου, χάρη στις θύρες Gigabit LAN που διαθέτουν οι δορυφορικές συσκευές. Και με το έξυπνο Plug & Play που διαθέτει, το μόνο που χρειάζεται είναι να το βγάλεις από τη συσκευασία και να το συνδέσεις στην πρίζα. Είσαι έτοιμος! Έλα τώρα σε ένα κατάστημα Πλαίσιο, ανακάλυψε τις καλύτερες πρατάσεις για ενσύρματη & ασύρματη δικτύωση, συμβουλέψου τους έμπειρους πωλητές μας και επίλεξε τη λύση που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σου ανάγκες!