Μάσκα: Σωστή επιλογή, σωστή εφαρμογή

    Τα τελευταία νέα για την διασπορά του ιού, δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά, με τον αριθμό των κρουσμάτων να ανεβαίνει ανησυχητικά και τις μεταλλάξεις του να αυξάνονται. Η εναρμόνιση με τους κανόνες των…

    masks
    Τα τελευταία νέα για την διασπορά του ιού, δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά, με τον αριθμό των κρουσμάτων να ανεβαίνει ανησυχητικά και τις μεταλλάξεις του να αυξάνονται. Η εναρμόνιση με τους κανόνες των ειδικών, των λοιμωξιολόγων και των υπευθύνων, είναι απαραίτητη και σαν πολίτες έχουμε χρέος απέναντι στους συνανθρώπους μας, όχι μόνο να μην κολλήσουμε οι ίδιοι αλλά και να φροντίσουμε να μην μεταδοθεί ο ιός από πλευράς μας. Ο σωστός τρόπος να χρησιμοποιούμε την μάσκα μας, είναι κρίσιμης σημασίας στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού, και η μάσκα να διαθέτει τα απαραίτητα πιστοποιητικά ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. https://www.youtube.com/watch?v=_SDYqc86I2A To CDC, το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αμερικής, σου προτείνει και δείχνει το σωστό τρόπο να φορέσεις την μάσκα σου, τί είδους μάσκα είναι καλύτερο να βάλεις αλλά και νέους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους να κάνεις την μάσκα σου να γίνει πιο αποτελεσματική!
    1. Σιγουρέψου ότι εφαρμόζει σφιχτά στο πρόσωπο σου. Κενά που πιθανόν να δημιουργούνται, αφήνουν μικροοργανισμούς να εισέλθουν και να εξέλθουν από την μύτη και το στόμα μας.
    2. Αν επιλέξεις υφασμάτινη μάσκα, πρόσεξε να έχει διπλό στρώμα υφάσματος. Τα διπλά στρώματα από ύφασμα κατακρατούν πολύ περισσότερους οργανισμούς από ότι το μονό. Όλες μας οι υφασμάτινες μάσκες διαθέτουν πιστοποιήση ΟΕΚΟ-ΤΕΞ και έχουν διπλό ύφασμα, δες τις μάσκες εδώ.
    Τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει»  όταν διαλέγουμε και φοράμε μάσκα:
    • Διάλεξε μάσκα με μαλακό μεταλλικό επιρρίνιο έλασμα.
    • Χρησιμοποίησε αξεσουάρ για να εφαρμόζει όσο καλύτερα γίνεται στο πρόσωπο σου.
    • Σιγουρέψου ότι καλύπτει την μύτη, το στόμα και το πηγούνι σου.
    • Χρησιμοποίησε ιατρική και υφασμάτινη μάσκα μαζί. Κάτω από την υφασμάτινη μάσκα σου, μπορείς να βάλεις και μια ιατρική μάσκα μιας χρήσης για να ενισχύσεις την αποτελεσματικότητα τους. Ουσιαστικά η υφασμάτινη μάσκα πρέπει να πιέζει την ιατρική μάσκα πάνω στο πρόσωπό σου.
    Διάλεξε εδώ ιατρική μάσκα μιας χρήσης.
    • Μην συνδυάζεις 2 ιατρικές μάσκες μιας χρήσης.
    • Μην συνδυάζεις FFP2/KN95 με οποιαδήποτε άλλη μάσκα.
    Επιμέλεια-Κείμενα: Κωνσταντίνος Κουρμαδιάς