Κάνεις τραπέζι... ΓΛΥΚΟ δε θα κόψεις;

    Σου βρήκαμε τρεις συνταγές για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα! Αυτά τα Χριστούγεννα, όπως και κάθε Χριστούγεννα, το ξέρουμε – θα φας πολύ. Είτε θα τσιμπολογήσεις κάτι βλέποντας για χιλιοστή φορά το «Μόνος…

    γλυκό_Santa
    Σου βρήκαμε τρεις συνταγές για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
    Αυτά τα Χριστούγεννα, όπως και κάθε Χριστούγεννα, το ξέρουμε – θα φας πολύ. Είτε θα τσιμπολογήσεις κάτι βλέποντας για χιλιοστή φορά το «Μόνος στο Σπίτι», ή είσαι καλεσμένος σε κάποιο τραπέζι συγγενή ή φίλου. Ή μπορεί ακόμα και να κάνεις το δικό σου τραπέζι στο σπίτι! Σε κάθε περίπτωση, η κρίσιμη -και πιο γλυκιά- ερώτηση σε κάθε τραπέζωμα είναι μία. Να κόψω γλυκάκι; Το λιγουρεύεσαι, πες την αλήθεια. Εξάλλου, εμείς δεν κρίνουμε, αφού το ίδιο πάθαμε! Επειδή τίποτα δε συγκρίνεται με τα γλυκά των Χριστουγέννων, σου έχουμε 3 προτάσεις που θα ικανοποιήσουν και τον πιο εκλεπτυσμένο (γλυκό) ουρανίσκο. Είναι εύκολες, γρήγορες και μπορείς να τις ετοιμάσεις μόνος/η στην κουζίνα σου. Τόσες σεζόν Master Chef, όλο και κάτι θα έμαθες! Ας μη χρονοτριβούμε άλλο κι ας μπούμε κατευθείαν στο ψητό γλυκό!

    Τρούφες με καφέ

    γλυκό τρούφες Μια γλυκιά «ωδή στον καφέ», οι τρούφες με γεύση καφέ φτιάχνονται πάρα πολύ εύκολα, μόλις σε 10’. Heads up – τρώγονται ακόμα πιο γρήγορα! Για να τις ετοιμάσεις, το μόνο που θα χρειαστείς είναι μια φόρμα και τα παρακάτω υλικά:
    • 180 ml κρέμα γάλακτος 35%
    • 600 gr  κουβερτούρα
    • 2 κ.σ. στιγμιαίο καφέ, δυνατό κατά προτίμηση
    • Λίγο κακάο για το σερβίρισμα
    Και τώρα τα βήματα: Ρίξε την κρέμα γάλακτος μαζί με τον καφέ σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και άστα να πάρουν μια βράση. Παράλληλα, ψιλόκοψε και βάλε την κουβερτούρα σε ένα μπολ και μετά ρίξε από πάνω την κρέμα. Μετάφερε το μπολ πάνω από ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει, για να κάνεις μπεν μαρί. Μην ξεχνάς να ανακατεύεις το μίγμα με ένα κουτάλι ή μια σπάτουλα, μέχρι να αποκτήσει μια λεία και βελούδινη υφή. Σε μια φόρμα βάλε μια λαδόκολλα τόση ώστε να προεξέχει – θα σε βοηθήσει στο ξεφορμάρισμα. Περίχυσε το μείγμα προσεκτικά μέσα στη φόρμα (κούνα τη λίγο για να απλωθεί ομοιόμορφα παντού) και βάλε τη στο ψυγείο. Μετά από 2-3 ώρες ή μόλις σταθεροποιηθεί το μείγμα, μπορείς να ξεφορμάρεις το γλυκό. Άσε το για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια κόψε το σε κομμάτια. Πασπάλισέ τα με κακάο και…καλή απόλαυση! Tip: Αν είσαι του ξηρού καρπού, πέτα και κάνα φουντουκάκι στο μείγμα 'ντε! 

    Mousse με γεύση mocha

    γλυκό mousse Η νόστιμη, κρεμώδης υφή μιας mousse μπορεί να λυγίσει και τους πιο απαιτητικούς στο τραπέζι! Εξίσου γρήγορο γλυκό με το προηγούμενο, έτοιμη σε 10’, με λίγο πιο πολλά υλικά:
    • 300 gr  κουβερτούρα (65%)
    • 160 gr  φυτική κρέμα
    • 3 μέτρια αυγά
    • 1 κ.σ. ζάχαρη καρύδας
    • 2 κ.σ. εκχύλισμα καφέ
    • 1 κ.σ. μαύρο ρούμι
    • 100 gr  raspberries
    • 100 gr φράουλες
    • 50 gr blueberries
    • Ζάχαρη άχνη για το food styling
    Το’ χουμε ως εδώ; Υπέροχα! Πάμε τώρα στην παρασκευή της: Σε ένα μπολ, κόψε την κουβερτούρα σε κομμάτια. Σε ένα κατσαρολάκι, ζέστανε σε μέτρια φωτιά τη φυτική κρέμα. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, άδειασέ τη στο μπολ. Μόλις πιάσει θερμοκρασία η σοκολάτα, ανακάτεψε με ένα σύρμα χειρός να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους και να έχεις μία λεία γκανάς. Χώρισε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτύπα τους με σύρμα χειρός σε ένα μπολάκι μαζί με τη ζάχαρη καρύδας για 2’~3’, μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια, πρόσθεσε τη γκανάς, το εκχύλισμα καφέ και το ρούμι και ανακάτεψέ τα καλά. Παράλληλα, σε δυνατή ταχύτητα χτύπα στην κουζινομηχανή τα 3 ασπράδια για περίπου 3’, μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Με μια σπάτουλα μετάφερέ τη σε δόσεις στο μπολ με το σοκολατένιο μείγμα και ανακάτεψέ το με απαλές κυκλικές κινήσεις, μέχρι ομογενοποιηθεί. Σέρβιρε σε μπολάκια και βάλε τα στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Αφού σφίξει το μείγμα, διακόσμησέ τα με φρέσκα φρούτα και άχνη ζάχαρη. Tip 1: Αν δεν έχεις κουζινομηχανή, μπορείς να φτιάξεις τη μαρέγκα και με ένα μίξερ χειρός! Tip 2: Αν δεν έχεις ούτε μίξερ χειρός και θες οπωσδήποτε την κουζινομηχανή, τσέκαρε τον διαγωνισμό που παίζει στο προφίλ μας στο Instagram!

    Κρέμα σοκολάτα-cappuccino

    γλυκό κρέμα Αν δε σου αρέσει η βελούδινη υφή της mousse, σου έχουμε και εναλλακτική – έτσι θα σε αφήναμε νομίζεις; ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ κρέμα σοκολάτα-cappuccino! Μάντεψε σε πόση ώρα είναι έτοιμη. Όχι, πες! Μόλις 10’ – γιατί δε θέλουμε να τρως τα νιάτα σου και τις στην κουζίνα… Σημείωνε τι θα χρειαστείς:
    • 800 ml γάλα
    • 200 gr κουβερτούρα γάλακτος
    • 100 gr ζάχαρη κρυσταλλική
    • 200 gr σιμιγδάλι, ψιλό
    • 200 gr σαντιγί
    • 2 κ.σ. στιγμιαίο καφέ σε σκόνη
    • 1 κ.σ. κανέλα
    • Πουράκια και δυόσμο για διακόσμηση
    Κι αφού πήρες τα υλικά, δες τα βήματα παρακάτω: Σε μια κατσαρόλα βάλε το γάλα, τη ζάχαρη και τον καφέ, και ζέστανέ τα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντάς τα παράλληλα. Αμέσως μετά πρόσθεσε το σιμιγδάλι και ανακάτεψε το μείγμα με σύρμα χειρός μέχρι να σφίξει. Σβήσε τη φωτιά και βάλε την κουβερτούρα γάλακτος, κομμένη σε κομμάτια. Ανακάτεψε καλά για να λιώσει και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στη συνέχεια, μετάφερε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και γέμισε 4 ποτήρια. Μπορείς να επιλέξεις χαμηλά ή και πιο ψηλά ποτήρια για κοκτέιλ. Μόλις τα γεμίσεις, βάλε τα στο ψυγείο για 2-3 ώρες, μέχρι να κρυώσουν και να σταθεροποιηθεί η κρέμα. Για ένα εντυπωσιακό food styling (Χριστούγεννα είναι αφού), στόλισε τα ποτήρια με τη σαντιγί, πουράκια, δυόσμο και για τελευταία πινελιά, πασπάλισέ τα με σκόνη κανέλας. Tip: Για να μην τρέχεις κατά τη διάρκεια της παρασκευής, φρόντισε να έχεις ζυγίσει τα υλικά σου πριν ξεκινήσεις να φτιάχνεις το γλυκό!
    Λοιπόν, τι περιμένεις; Τις συνταγές τις έχεις. Τα tips μας τα έχεις. Μήπως ήρθε η ώρα να ξετυλίξεις το ταλέντο σου και να τα απολαύσεις;